Last news in Fakti

27 Март, 2017 14:01 1 390 5

НАТО влага $3 млрд. срещу новите заплахи

  • сателити-
  • сателит-
  • модернизиране-
  • нато-
  • кибератака-
  • локхийд мартин-
  • еърбъс

Алиансът ще модернизира сателитите и компютърните технологии

НАТО влага $3 млрд. срещу новите заплахи - 1
Снимка: Shutterstock

НАТО планира да похарчи през следващите три години 3 милиарда евро за модернизиране на сателитните и компютърните си технологии. Това ще позволи на алианса да се адаптира към новите заплахи, предаде Би Би Си, като се позова на висши представители от Брюксел.

Солидната инвестиция показва, че според НАТО войните все по-често се водят както във въздуха, по суша и море, но и в компютърните мрежи.

Висш представител на Агенцията на НАТО за комуникации и информация каза, че плановете включват влагане на 1,7 млрд. евро в сателитни комуникации за оказване на по-добра подкрепа на войските и корабите на алианса, и за подпомагане на безпилотни самолети.

Засега не е ясно дали съюзниците в НАТО ще финансират изстрелването на нов сателит за военни комуникации или ще се разшири капацитетът на съществуващи американски или други съюзнически спътници.

Япония, която не е в Северноатлантическия алианс, изстреля първия си сателит за военни комуникации през януари, припомнят агенциите.

Предложенията, част от финансирането за които предстои да бъде одобрено от правителствата в НАТО, предвиждат около 800 милиона евро да се вложат в компютърните системи, които подпомагат командването на противовъздушната и противоракетната отбрана, уточни източникът, пожелал да запази анонимност.

Общо 71 млн. евро ще бъдат похарчени за подобряване на защитата на 32-те основни локации на НАТО от кибератаки. Още 180 млн. евро ще бъдат заделени за повишаване на сигурността на мобилните комуникации на войниците от алианса на бойното поле.

НАТО ще изложи подробно нуждите си на конференция в канадската столица Отава през следващия месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    6 3 Отговор
    Като НАТО няма второ тъй могъщо на света...
    То е нашата упора то е нашта висота !!
    Да живее НАТО - Слава !!
  • 2 tost

    3 4 Отговор
    Аааааа.......разбращ,троловете ще вземат увеличение :)))
  • 3 tost

    4 4 Отговор
    Моля за извинение,исках да напиша РАЗБРАХ,обаче след всичката тая водка........
  • 4 Бай хой

    5 1 Отговор
    Даааам нато ще вложи 3 милиарда срещу измислени заплахи и ще поиска 300 милиарда за отбрана. Рекет, рекет и пакрекет.
    Когато имахме армия и оръжия същите ни убеждаваха че не ни трябват и ни принудиха да съкращаваме, унищожаваме и да свиваме бюджета. Исега га сме разградендвор ох на батя. Давайте че ви заплашват, а ако се опъвате ние ще си го вземемсами.
  • 5 Мици

    0 3 Отговор
    Горката Курнелия Нинова не знаеше,че самолета на ген.Р.Радев е ЕДНОМЕСТЕН?
Новини по държави: