2 Април, 2017 06:00 4 244 2

Що е то кафяво джудже във Вселената?

  • кафяво джудже-
  • планета-
  • звезда-
  • вселена-
  • млечен път

SDSS J0104+1535 се намира на разстояние 750 светлинни години от Земята

Що е то кафяво джудже във Вселената? - 1
Снимка: Shutterstock

Кафяво джудже рекордьор, открито наскоро от международен екип от астрономи, е с най-големите размери и с най-чистия състав в сравнение с наблюдаваните досега подобни обекти. Това сочат резултатите от изследване, цитирано от ЮПИ.

SDSS J0104+1535 се намира на разстояние 750 светлинни години, в покрайнините на Млечния път. Кафявото джудже и обкръжаващите го звезди са най-древните в галактиката. Астрономите смятат, че тези обекти са се формирали преди 10 милиарда години.

Кафявите джуджета са междинна група между планети и звезди - по-големи са от газови гиганти, но са прекалено малки, за да може в тях да се извършва ядрен синтез.

Спектралният анализ на въпросното кафяво джудже навежда на мисълта, че съставът му е изключително чист - то е съставено от 99,99 на сто водород и хелий. Освен това става въпрос за най-голямото кафяво джудже, откривано досега - размерите му са 90 пъти по-големи от тези на Юпитер.

Резултатите показват, че вероятно и други древни кафяви джуджета с чист състав чакат да бъдат открити в покрайнините на галактиката. Досега учените не смятаха, че първичният газ може да даде живот на кафяви джуджета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 6 Отговор
    Какво е това джудже по-голямо от Юпитер ?
    Явно не е джудже.

    Коментиран от #2

  • 2 ДДД

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    джудже е за слънце а за планета е огромно
    ама 750 св години до там
    на снимката е такаова каквото е било
    преди 750 години
    тоест като сме били под
    византийско робство