31 Март, 2017 13:12 1 763 3

Шотлания не иска повече в Обединеното кралство

  • шотландия-
  • референдум-
  • независимост-
  • никола стърджън-
  • тереза мей-
  • великобритания-
  • обединеното кралство-
  • единбург

Първият министър Никола Стърджън поиска в писмо до Тереза Мей разрешение за нов референдум

Шотлания не иска повече в Обединеното кралство - 1
Снимки: БТА/АР

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън написа и изпрати писмо до Тереза Мей, в което официално иска съгласието на британския премиер за нов референдум за независимост, предаде "Ройтерс". Според плановете на Единбург гласуването да се състои преди излизането на Великобритания от ЕС.

Писмото е изготвено, след като във вторник Стърджън получи мандат от регионалния парламент на Шотландия да започне процедура по насрочването през 2018 или 2019 г. на референдум за отделяне от Обединеното кралство. Централното правителство в Лондон трябва да даде съгласието си за произвеждане на такова допитване, но Мей предварително заяви, че ще го отхвърли.

На референдума за Брекзита през юни 2015 г. мнозинството от гражданите на Обединеното кралство се обявиха за напускане на ЕС. Но докато избирателите в Англия и Уелс гласуваха преобладаващо в подкрепа на Брекзита, мнозинството от хората в Шотландия и Северна Ирландия се обявиха против раздялата с Брюксел.

Шотлания не иска повече в Обединеното кралство

На страницата си в Twitter шотландското правителство помести днес фотография на Стърджън, седнала удобно на диван. Към снимката има текст: "Първият министър Никола Стърджън в Бют хаус, Единбург, работи върху заключителния вариант на писмо "секция 30" до премиера Тереза Мей".

"Секция 30" е официалният механизъм, по който правителството на кралството дава временно разрешение на регионалното законодателно събрание на Шотландия да организира референдум. Местни медии твърдят, че писмото ще бъде изпратено по-късно днес, отбелязва "Ройтерс".

Агенцията припомня, че на референдум през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 на сто от гласовете. Стърджън обаче настоява, че сега обстоятелствата са се променили, защото британците като цяло искат напускане на ЕС, но шотландците не са съгласни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лупи

    2 9 Отговор
    Това е върха на извращението на модерното общество... официална правителствена страница в Туитър, снимки на диван...
  • 2 Пеньо

    11 0 Отговор
    Кой ти гледа снимката!?! Новината е важна-една самонадеяна империя е пред разпад!
  • 3 Един

    8 0 Отговор
    Бил съм в Шотландия и като цяло там няма много пришълци талибани в сравнение с Англия.
    За това и хората там са проевропейски настроени!
Новини по държави: