Last news in Fakti

3 Април, 2017 12:50 1 543 8

Студенти на бунт заради университет на Сорос (СНИМКИ)

  • унгария-
  • университет-
  • сорос-
  • джордж сорос-
  • виктор орбан-
  • централноевропейски университет-
  • будапеща

Хиляди младежи се събраха в Будапеща, за да подкрепят Централноевропейския университет

Студенти на бунт заради университет на Сорос (СНИМКИ) - 1

Хиляди унгарци и чуждестранни студенти, преподаватели и граждани се събраха днес в Будапеща, за да изразят подкрепа за Централноевропейски университет (ЦЕУ) и да поискат правителството да оттегли законопроект, който ще принуди университета да напусне Унгария, предаде "Ройтерс".

ЦЕУ е основан през 1991 г. и финансиран от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, напомнят местни медии.

Протестното шествие премина от университета "Корвинус" до Централноевропейския университет, след което тръгна към парламента. Протестиращите казват, че законът е посегателство срещу свободата на образованието.

Студенти на бунт заради университет на Сорос (СНИМКИ)

Студенти на бунт заради университет на Сорос (СНИМКИ)

Парламентът ще обсъжда законопроекта тази седмица.

Премиерът Виктор Орбан, който е силно критичен към либералните граждански организации, финансирани от Сорос, заяви в петък, че ЦЕУ е нарушил изискванията за издаване на дипломи. ЦЕУ отхвърли тези обвинения и заяви, че действал законосъобразно.

Студенти на бунт заради университет на Сорос (СНИМКИ)

Студенти на бунт заради университет на Сорос (СНИМКИ)

Орбан смята Сорос за идеологически противник, чийто идеал за отворено общество е в разрез с усилията му да превърне Унгария в "нелиберална държава", посочва "Ройтерс".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8888

    8 12 Отговор
    Путин ги е насърчил финансово завижда на Сорос че той е по голям мошенник от него.
  • 2 да го кажем направо

    19 7 Отговор
    Те така става-Сорос плаща ...и ето ви протести от"умни и красиви" студенти....Докога ли ще го търпи света тоя дърт изедник....

    Коментиран от #8

  • 3 кольо

    6 17 Отговор
    Що за малоумно заглавие? ЦЕУ е едно от най-елитните учебни заведения в Европа и е истинско украшение за централноевропейска столица. Стига с тези малоумни обяснения "Сорес - това, сорес - онова", ставате смешни.
  • 4 сорос

    1 6 Отговор
    Ще направя още 10 ЦЕУ-та в Унгария
  • 5 Диди

    6 11 Отговор
    Не пишат че хората са с плакати,на които пише,че Орбан е психопат.Започват се протести и против Орбан,който се взе за прекалено важен с политиката си.
  • 6 гост

    5 1 Отговор
    Кольооооо,Кольо!
  • 7 Azazel

    6 8 Отговор
    Всеки кандидат-диктатор има нужда от враг- класически "злодей", с който да оправдава дискусионните си решения и потъпкването на човешките права. Ердоган си заплю Гюлен, Орбан си избра Сорос. Въпреки, че Сорос наистина има доста грехове в биографията си (спекулативно сриване на британския паунд от преди 3 десетилетия, азиатската финансова криза, преди 2...), това, което му преписваме тук и, в което го вини Орбан, е наистина смехотворно и само бавноразвиващи се лумпени, които си набавят информацията от фалшиви новини и смехотворни форуми за конспирации, могат да му се вържат. Жалко е обаче, че студентите и преподавателите в един от най-качествените университети в Централна и източна Европа, стават жертва на болните амбиции на самозабравил се политик.
  • 8 Пуфи

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "да го кажем направо":

    Докогато има "умни и красиви студенти", естественно. А "умни и красиви", за по няколко десетачки винаги се намират....
Новини по държави: