Last news in Fakti

6 Април, 2017 13:57 2 751 3

Дутерте нареди щурм на спорни острови (СНИМКИ)

  • родриго дутерте-
  • филипини-
  • южнокитайско море-
  • архипелаг спратли-
  • спратли

Филипините готвят окупация на острови в Южнокитайско море

Дутерте нареди щурм на спорни острови (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Скандалният президент на Филипините Родриго Дутерте съобщи, че е разпоредил на армията да разположи свои части по рифове и необитаеми островчета в Южнокитайско море, към които Манила има териториални претенции, съобщи "Ройтерс". Според агенцията действията на държавния глава ще разгневят допълнително Пекин.

Дутерте обясни пред журналисти, че е наредил на армията да се разположи и изгради инфраструктура на островчета от архипелага Спратли. "Наредих на въоръжените сили да ги окупират всичките", заяви държавният глава пред журналисти при посещение във военна база на остров Палаван, в западната част на Филипините.

"Изградете там инфраструктура и издигнете филипинския флаг", каза Дутерте. Той уточни, че Манила има претенции върху девет от десетте острова и рифа в архипелага Спратли.

Китай смята за своя територия почти цялото Южнокитайско море, включително районите в близост до съседите му, но Манила и други страни в Югоизточна Азия също имат териториални претенции.

Дутерте нареди щурм на спорни острови (СНИМКИ)

От години Пекин води доста агресивна политика за колонизация на островчета и рифове, като извършва внушителни насипни работи, за да ги превърне в изкуствени острови. Китайските власти твърдят, че намеренията им са мирни, но противниците им ги обвиняват, че се опитват да водят политика на свършения факт и че дейностите на Китай застрашават свободното корабоплаване в стратегическа за международната търговия зона.

Дутерте нареди щурм на спорни острови (СНИМКИ)

Дутерте нареди щурм на спорни острови (СНИМКИ)

Очаква се териториалните спорове в Южнокитайско море да е една от темите на първата среща между китайския президент Си Цзинпин и американския му колега Доналд Тръмп. Двамата ще разговарят по-късно през деня в Мар а Лаго, щата Флорида.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    11 1 Отговор
    Надявам се, че многоуважаемият от мен Дутерте е преценил добре рисковете от напрежение с Китай.

    Коментиран от #3

  • 2 Тройчо

    4 1 Отговор
    От тук до Филипините КЗ сините!
  • 3 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кики":

    надяваи се.то на такива антикапиталистически човеци като теб тва ви остана да се надяват поредния олигофрен да си направи правилно сметката.уважавания от теб дуерте скоро ще го гледаш като други уважаван от теб диктатор как му резват тиквата!