9 Април, 2017 23:00 1 745 0

По границите на Слънчевата система (ВИДЕО)

  • плутон-
  • нови хоризонти-
  • сонда-
  • слънчева система-
  • наса-
  • астероид-
  • комета-
  • земя

Сондата "Нови хоризонти" преполови пътя към следващата си цел 

По границите на Слънчевата система (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Сондата "Нови хоризонти" преполови пътя към следващата си цел след Плутон - загадъчния астероид 2014 MU69, който е на границата на Слънчевата система, в Пояса на Койпер, съобщи vesti.ru.

Този астероид е един от най-ранните останки от зараждането на Слънчевата система. Срещата на "Нови хоризонти" с него е планирана за 1 януари 2019 г.

Диаметърът на астероида 2014 MU69 не надвишава 45 км. Той обаче е 1000 пъти по-масивен и 10 пъти по-голям от комета. Астероидът е много интересен за специалистите, защото те предполагат, че морфологията му не се е изменила много от времето на формирането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години.

Той беше един от седемте кандидата за продължаване на мисията на "Нови хоризонти", които астрономите избираха и изключваха с помощта на космическия телескоп "Хъбъл".

В края на тази седмица "Нови хоризонти" ще превключи на спящ режим и така ще продължи пътя си 159 дена. Апаратът е в активен режим вече почти две и половина години - от 6 декември 2014 г. В средата на юли 2015 г. той се приближи максимално до Плутон - на 12 500 км.

"Нови хоризонти" сега е на 5,7 милиарда км от Земята. На това разстояние радиосигнал, изпратен от управлението на полета, достига до него за 5 часа и 20 минути. Всички системи на сондата работят нормално.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА