Last news in Fakti

8 Април, 2017 17:33 1 858 0

Испания: ЕТА да поиска прошка

  • ета-
  • испания-
  • страната на баските-
  • баски-
  • баска сепаратистка организация-
  • сепаратисти

Баската сепаратистка организация предаде на френските власти списък с оръжейни скривалища

Испания: ЕТА да поиска прошка - 1
Снимка: БТА/АР

Испанското правителство отправи искане ЕТА "да поиска прошка" и да обяви "окончателното си разпускане", след като Баската сепаратистка организация предаде на френските власти списък с оръжейни скривалища, предаде "Ройтерс".

"Единственият логичен отговор на тази ситуация е да обяви окончателното си разпускане, да поиска прошка от жертвите си и да изчезне, вместо да прави медийни акции, за да прикрие поражението си", каза в комюнике испанското правителство.

"Терористите не могат да се надяват на никакво снизходително отношение от страна на правителството и още по-малко на безнаказаност за престъпленията си", се допълва в текста.

ЕТА предостави списък с местоположенията на осем скривалища с експлозиви, които са последната останала част от нейния арсенал. Те се намират във френския департамент Пирене-Атлантик.

Френският вътрешен министър Матиас Фекъл нарече това "голяма стъпка" и "безспорно важен ден", като същевременно отдаде почит на жертвите на сепаратистите.

ЕТА е създадена през 1959 г. в борбата срещу франкизма и през октомври 2011 г. обяви край на въоръжената борба. Атентатите й в името на независимостта на Страната на баските и Навара са отнели живота на 829 души според властите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: