Last news in Fakti

10 Април, 2017 12:46 4 339 8

Албанци вадят фалшиви документи, за да станат българи

  • албания-
  • паспорт-
  • български паспорт
Албанци вадят фалшиви документи, за да станат българи - 1

Досега в съвременната албанска държава при нито едно преброяване няма открити българи, но в последно време техният брой рязко се увеличава и числото тревожно расте, пише македонският вестник "Дневник".

Според изданието става дума за "феномена български паспорти" в Албания, който първо обхванал области "сто процента населени с македонци" като Преспа, Голо Бърдо и Гора. "Сега тази треска за български паспорти се разширява и върху други територии", пише вестникът.

Публикацията се позовава на вестник "Телеграф", който неотдавна писал за невиждан интерес в албанския град Елбасан за вадене на български паспорти. Само през 2016 г. от Елбасан са се изселили над 850 семейства, всички с български документи. Изселилите се от този град обикновено отиват в скандинавските страни или във Великобритания.

Според албански медии всяка седмица от 250 до 300 млади жители в този град си правят изследвания за ХИВ/Спин. Това е само един индикатор за интереса за български паспорти, тъй като тези изследвания се изискват само в определени страни, пише "Дневник".

"Телеграф" обяснява интереса към българските документи за самоличност с тежката политическа ситуация в Албания, задълбочаващата се икономическа криза, голямата безработица и загубата на надежда.

Един от критериите, за да могат албанците да получат български паспорт е да са родени в зоната на Голо Бърдо, но албанците се оказали хитри и фалшифицират документи, пише изданието.

Според "Телеграф" скоро Елбасан ще може да се смята за град, в който над 40 процента от населението имат български паспорти. Математиката е проста: ако Елбасан е град с около 200 000 души, се предполага, че скоро броят на новоизлюпените българи само в тази област ще достигне фантастичните 40 000, пише "Дневник".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dolu komunizma

    20 0 Отговор
    Македонците да започват да си вадят и те.
  • 2 8888

    15 0 Отговор
    Има българи, ама 90% са мусюлман...

    Коментиран от #3

  • 3 кроко

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "8888":

    В Албания има и християни и албанците уважават българите. Преди тези земи са били част от България и там са останали българи, които помнят това. И между другото, си заслужава да си направите една екскурзия в райните към морето, че в другите са много диви и прости. Евтино е, има какво да се разгледа, а храната е много вкусна.

    Коментиран от #4

  • 4 кроко

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    Бил съм там сссъсльо, в случая не мога да не отбележа, че си прав и да ти хакна едно плюсче !
  • 5 ЪРП

    10 5 Отговор
    ОТНОСНО ПОСЛЕДНИЯТ АБЗАЦ НА СТАТИЯТА, ДА ОТБЕЛЕЖИМ ,ЧЕ 40% ОТ 200 000 ДУШИ СА НЕ 40 000 , А 80 000 ХИЛЯДИ...........

    КРАЙНО ВРЕМЕ Е ВСИЧКИ ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ ОТ МАКЕДОНИЯ, АЛБАНИЯ, УКРАЙНА ....ДА СЕ ЗАСЕЛЯТ ДА СИ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!

    ИМА УЖАСНО МНОГО ПРАЗНИ И ПУСТЕЕЩИ КЪЩИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛА НА СИМВОЛИЧНИ ЦЕНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Kiro

    6 0 Отговор
    Паспортите им трябват за да пътуват свободно из западна Европа няма да живеят в България.
  • 7 До ЪРП

    5 2 Отговор
    В Тази твоя грижа за празните къщи , не носи добро бъдеще за българите в България! Те ще станат малцинство и освинят им език ще бъде официален но с много компромиси! Я оди да окопаваш пролетниците и да Белосаш афъските - марулката ти с марула! България за българи и славяни! В Турция има ли турци с български произход а в Гърция а в "Македония" а в Сърбия ? Само в Русия , Молдова Украина! От там може! От другаде - само ако нас там ни зачитат! Разбра ли К.ун?
  • 8 ЧичиСкручи

    1 1 Отговор
    То каква ли сган не се натиска да става европеец.... Ама после скача, квичи и плаче че сам се е нахендрил....
Новини по държави: