Last news in Fakti

12 Април, 2017 14:22 4 945 12

Задава ли се война между Турция и Сирия?

  • турция-
  • война-
  • сирия-
  • башар асад-
  • йомер челик-
  • военна сила

Турски министър иска да бъде използвана военна сила срещу Асад

Задава ли се война между Турция и Сирия? - 1
Снимка: Турски военноморски сили

Тъмни облаци са надвиснали над Сирия. Страните от Г-7 излязоха с позиция, че Башар Асад не трябва да е част от бъдещето на страната и е необходимо да бъде намерено политическо решение, а не военно.

Турция обаче е на противоположно мнение. Турски министър заяви, че режимът на Асад трябва да бъде свален с военна сила, защото политическите усилия не са дали резултат.

Йомер Челик, министър по европейските въпроси, заяви, че светът трябва да използва сила, за да спре клането в Сирия, предаде „Дейли Сабах“.

На срещата на високо ниво в италианския град Лука външните министри от Г-7 изразиха мнение, че Башар Асад няма място в управлението на страната. Дипломатите смятат, че режимът е използвал химически оръжия срещу собственото си население и десетки цивилни са загинали.

„До този момент говорихме за политическо решение, но Асад блокира тези опити. Когато политическото решение е опция, отговорът на Асад са химическите оръжия“, заяви министърът. Челик не отговори дали Анкара ще изпрати войска в Сирия срещу Асад.

Само преди дни Турция сложи край на операция „Ефратски щит“ в северната част на Сирия, целяща да прочисти регионите близо до турската граница от присъствието на бойци на „Ислямска държава“ и кюрдски такива.

Анкара обаче ясно заяви, че е възможно в бъдеще да даде началото на нова военна операция в съседна Сирия. В началото на месец март Турция изпрати елитни командоси от военноморските си сили в Сирия.

Факти.бг припомня, че в края на месец ноември 2016 година турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турската армия е започнала военна операция в Сирия, за да свали от власт президента Башар Асад.

„Близо един милион души загинаха в Сирия. Смъртните случаи не спират, без изключение за деца, жени и мъже. Защо влязохме? Ние не сме хвърлили око върху сирийските земи. Въпросът е да осигурим земите на техните реални собственици. Искаме да възтържествува справедливостта. Влязохме, за да сложим край на управлението на тиранина Асад, няма друга причина”, заяви тогава турският президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    4 2 Отговор
    Are stiga s tiq vuprosi
  • 2 onq s konq

    8 20 Отговор
    Русия ОФИЦИАЛНО Е В СИРИЯ ЗА ДА КРЕПИ РЕЖИМА НА АСАД И ДА ГО ПАЗИ.До момента на практика Русия НЕ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ и пази единствено своите бази.При това положение РУСИЯ НЯМА МЯСТО В СИРИЯ,а ако не й е унизително,може да изчака идването на ново сирийско правителство на власт,което ОФИЦИАЛНО ДА Й ПОКАЖЕ ВРАТАТА.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 гост

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    С твоите "приятели" от САЩ е вече свършено, само дето още не го знаят, чудя се какво ще пишеш и дали изобщо ще пишеш нещо като ти спрат центовете.
  • 4 Оптимус

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Абе човек, тук ли си? Четох, че са гръмнали шофьор на БМВ с флоберка и се уплаших да не си ти...кой ще плюе така яростно русснаците ако не си ти Деси Стаян георгиев и още други? чак ми залипсва, като ти няма мнението... Без вас няколкото върли руссофоба плюс Хасан като идолопоклонник на ЕрЯстреба сайта и нета сякаш опустяват наполовина? Споко, русснаците не могат опази цяла Сирия от целия свят, но започне ли патакламата не се съмнявай, че и ние ще я духаме, нищо че не сме врагове пряко на Сирия, макар нашите политици повечето да подкрепят там войната срещу Асад! Россия е на страната на Асад и донякъде са прави - нищо не доказа, че той е виновен за обвиняващите го злини. Но пък все с него си измиват кирливите рицзи куп други хора. Ако не е Асад, ще е друг...на империализма му трябват мишени, за да води война. Ким Ун също е част от играта... Лошото е, че падне ли Асад става лошо геополитически и за нас в Европа. но това може да доведе до краен резултат 1:1 срещу империалистите...те смачкват куп свят и правят диктатура, а един Апокалипсис им разплаква Мадърите и изравнява резултата...като ще е зло поне да е взаимно....

    Коментиран от #6, #12

  • 5 Бай Киро

    2 5 Отговор
    Аве тия рейджъри там много пушат? Глей ква ддимялка е при тях? И ние в барчето кадим, но чак пък толкова? Нямат ли климатроници?
  • 6 onq s konq

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "Оптимус":

    Нищо не си разбрал от това което искам да кажа и затова ще ти го кажа с други думи:Нямам абс нищо против руснаците,а единствено против техните оръжия и агресивно-завоевателна политика.А на ТЕБЕПОДОБНИТЕ ще кажа:НЯМА ДА ВИ ПОЗВОЛИМ ДА ПРЕВЪРНЕТЕ БЪЛГАРИЯ В ЕДИН БАЛКАНСКИ "ГУЛАК",в който ВИЕ ДА БЪДЕТЕ НАДЗИРАТЕЛИ!Просто си го избийте от бетонните глави.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 РАКЕТЧИК

    3 11 Отговор
    РУСКИТЕ ЦЪ 400 НЕ УСПЯХА ДА ЗАСЕКАТ АМЕРИКАНСКИТЕ РАКЕТИ ТОМАХОУК !!! ПЪЛЕН ПРОВАЛ !!!ТУРЦИЯ ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ЗАКУПУВАНЕТО НА КОМПЛЕКСА !!!
  • 9 Димитър Борисов

    6 2 Отговор
    Във Сирия се разминават интересите на великите сили. Ако между НАТО и Русия избухне воина заради Сирия, войната ще се пренесе в Европа. Американците винаги създават военни конфликти далече от тях. Тогава ние ще сме наи-ущетените защото руската армия след изстреляни ракети към Европа ще мине през България като на парад.
  • 10 Спиро

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Браво!!
    Не се сърдете на "човека с коня"!
    Той е един от тези, които имат собствено мнение и го защитава. Намирам че са пробългарски и ми харесва.
    3/4 от останалите мнения сякаш са писани от някой партиен секретар посветен на Българово-съветската дружба, който ни убеждава, че всичко което идва от Русия е пшеница и земен газ.
    Четете история за да видите, че не са малко случаите когато сме потърпевши като "малък брат". Сервилните никой не ги уважава, така че да не се слагаме много-много и на други "големи братя".
    Българи сме, и понеже не можем да променим това, то най-добре е да направим така, че да се гордеем с това!
  • 11 ХАСАН

    1 3 Отговор
    Турците напуснаха Близкия изток и оттогава там има само войни,кръв и насилие! Нито руснаци,нито англичани,нито американци могат да донесат мир
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: