13 Април, 2017 08:54 1 359 8

Русия наложи вето на резолюция за химическата атака

  • сирия-
  • русия-
  • вето-
  • резолюция-
  • химическа атака-
  • оон-
  • ню йорк-
  • башар асад

Резолюцията беше внесена от САЩ, Великобритания и Франция

Русия наложи вето на резолюция за химическата атака - 1
Снимка: БТА/ AP

Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, свързана с химическата атака в Сирия в началото на месец април, предаде ТАСС.

Тя беше внесена от САЩ, Великобритания и Франция, но Русия използва правото си да наложи вето. Световните агенции припомнят, че това е осмо вето на Москва в защита на сирийския й съюзник в лицето на Башар Асад.

Проекторезолюцията представляваше леко ревизирана версия на предишния подобен документ, който осъжда употребата на химическо оръжия в конфликта.

В резолюцията се искаше международно разследване на смъртоносната атака, при която загинаха над 80 души, сред които и деца. 10 страни гласуваха „за“, докато Русия и Боливия - „против“. Китай, Казахстан и Етиопия се въздържаха.

През последните дни се повиши напрежението в Сирия и последваха взаимни обвинения. Русия заподозря САЩ, че готви провокация в Дамаск, докато западните страни се обединиха около позиция, според която Башар Асад няма бъдеще в управлението на страната.

Британският външен министър Борис Джонсън поиска от колегите си на срещата на Г-7 в Италия да обмислят възможността за нови санкции срещу Русия и Сирия. Дипломатът заяви, че Путин трови образа на собствената си страна, подкрепяйки Асад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалито е такова

    23 6 Отговор
    Такаааа...пак заблуждаващо заглавие..Пояснявам-Русия иска пълно международно разследване на тези хим.атаки и чак след това да се приемат такива резолюции в ООН.Защото точно такава резолюция,насажда мнението за вина към сирийското правителство БЕЗ да е имало разследване.Такъв е международният закон и ред.Който следи отблизо действията във ООН напълно разбира за какво говоря тук.

    Коментиран от #2

  • 2 жщг

    6 17 Отговор

    До коментар #1 от "реалито е такова":

    Всичко е ясно ! Няма какво да тролиш и да се обясняваш!!!
  • 3 Киро

    7 15 Отговор
    Русия е виновна за химическата атака и това е факт!

    Зарин се държи в складовете разселен на 2 основни компонента, които се събират преди употреба, а дори и да има взрив в склада - компонентите се унищожават!

    То бива наглост и дебелокожие, но тия ушанки съвсем прекалиха!

    Отдавна трябва да има правило - ако 75% от страните в съвета за сигурност, имащи право на вето, гласуват ЗА, просто ветото на друг да пада!
  • 4 Quantum

    6 9 Отговор
    Изключено е руския диктатор да не знае за прихванатите разговори, в които сирийски военни и експерти по химически оръжия са обсъждали подготовка на нападение с използване на бойното отровно вещество зарин в сирийската провинция Идлиб. Явно китайците знаят за тях, щом се въздържаха от вето този път.
  • 5 Бай хой

    8 6 Отговор
    Такааа. Колко сме загрижени за уж загиналите 80 човека в Сирия уж от зарин уж пуснат от асад.

    А какво стана със резолюцията за загиналите над 350 иракчани в Мосул което е абсолютно доказано и виновниците са безспорни? И седнали тука разни кирливани да демагогстват и да рвкламират дост.
  • 6 Цонко

    7 9 Отговор
    Химическите атаки на сирийския диктатор срещу собствения му народ са вече категорично доказани и санкционирани с резолюции на ООН през 2012 и 2014. Хуило отново го качииха на намазаните ски, като запознаха първо цивилизования свят с фактите за химическата атака, за да му видят акъла.

    Коментиран от #8

  • 7 Ловеца на поршета

    11 1 Отговор
    Дали ще има резолюция или няма да има е без значение! ООН отдавна се е превърнало в една безлична и безгласна организация. Както едните могат да нападат без резолюция , така и другите подкрепят самозабравилите се диктаторчета. Като гледам каква е ползата от тази организация си мисля че тя е създадена за да се даде възможност на няколко хиляди чантаджии от целия свят да се наместят на хранилка. Време е Европа да се събуди и да покаже на самозабравилите се Русия и САЩ че светът не е тяхна собственост.
  • 8 ТТТТТТТТТТТ

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Цонко":

    А имаше ли резолюция на ООН за да се нападне Ирак...А Либия...като си толкова законопослушен що си мълчиш за това????