Last news in Fakti

13 Април, 2017 15:23 3 385 1

Тайните на Юпитер падат една след друга (ВИДЕО)

  • юпитер-
  • планета-
  • слънчева планета-
  • голямото студено петно-
  • джуно-
  • хъбъл

Астрономи откриха второ "голямо петно" на далечната планета

Тайните на Юпитер падат една след друга (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Астрономи от Университета на Лестър откриха второ "голямо петно" на Юпитер и го нарекоха Голямото студено петно, съобщи lenta.ru.

Феноменът е в термосферата най-горния разреден слой на атмосферата на Юпитер. Той е по-студен и по-динамичен от долните слоеве и има размери 24 000 км на 12 000 км.

Голямото студено петно е много по-непостоянно от бавно променящото се Голямо червено петно. Формата и размерът му се променят драматично за дни или седмици, но то се възстановява, доколкото разполагаме с данни от 15 години.

Това означава, че то се обновява и може да е старо като сиянията, които го образуват. Може да е на хиляди години".

Тайните на Юпитер падат една след друга (ВИДЕО)

Специалистите мислят, че локализираният вихър се захранва от полярните сияния на планетата, които издигат топлинна енергия от магнитното поле в атмосферата и създават по-хладен слой. Това постоянно охлаждане захранва системата от циклони.

Учените се надяват наблюденията със сондата "Джуно" да им дадат възможност да опознаят по-добре полярните сияния на Юпитeр, Голямото студено петно и други особености на горната атмосфера на газовия гигант.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ

    0 0 Отговор
    Амчи хубуу, ще го имаме предвид.