Last news in Fakti

19 Април, 2017 23:29 2 193 0

В опасна близост до Сатурн (ВИДЕО)

  • сатурн-
  • касини-
  • атлас-
  • космос

Космическият апарат "Касини" засне дискообразната луна Атлас на Сатурн

В опасна близост до Сатурн (ВИДЕО) - 1
Снимка: NASA

Космическият апарат "Касини" засне отблизо дискообразната луна Атлас на Сатурн, съобщи НАСА.

Луната, която прилича на летяща чиния, е на орбита от външната страна на пръстените на планетата. Касини се доближи до нея на 11 000 км на 12 април. Диаметърът на Атлас е около 30 км, малко повече от този на Пан, който е с подобна форма.

"Касини" засне Пан отблизо при прелитането край луната в началото на март. Формата й породи сравнения с орех. И двата спътника приличат на миниатюрни версии на Сатурн с изпъкнала централна част и гладък хребет по екватора.

Специалистите мислят, че екваториалните хребети на Пан и Атлас може да са се образували, защото по луните полепват зърна лед и прах от околните пръстени.

Спътникът Атлас беше открит през 1980 г. по снимки, направени от космическия апарат "Вояджър 1", който премина на 137 600 км от Сатурн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА