Last news in Fakti

20 Април, 2017 20:12 14 670 5

Извънземните може би са тук! (ВИДЕО)

  • извънземни-
  • планета-
  • земята-
  • слънчева система-
  • екзопланета

Астрономи откриха близка екзопланета, на която може да има условия за живот

Извънземните може би са тук! (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Учените са развълнувани от новооткритата планета, която може да се окаже "най-добрия им шанс за откриването на извънземен живот".

Тази близка екзопланета, се намира в обитаемата зона на звезда от съзвездието на Кетус, отдалечена на 39 светлинни години от нашата Слънчева система.

На нея има точните условия за живот — тя нито е прекалено гореща, нито е прекалено студена.

Планетата LHS 1140b е голяма и скалиста като Земята, а плътността ѝ наподобява нашата собствена планета, което е още една предпоставка за наличие на живи същества.

Тя не е и прекалено отдалечена от нас. Нанира се е в съзвездието Кит - на 39 светлинни години.

Също като Земята, тази екзопланета е на възраст около пет милиарда години, което означава, че ако има живот на нея то той е разполагал с достатъчно време да се развие и еволюира.

Обикаля около червеното джудже LHS 1140, което изпуска по-малко високоенергийна радиация от други подобни звезди.

Големият размер на планетата - тя е 1.4 пъти по-широка от Земята, но масата й е 6.6 пъти колкото земната, я прави Суперземя. Гравитационното притегляне там е три пъти по-силно. Докато много суперземи са прекалено големи, за да имат подходящи условия за живот, LHS 1140b е достатъчно малка, за да е подходящ кандидат.

Това е петата планета с възможност за живот извън Слънчевата система, открита за по-малко от година. Астрономите вече са идентифицирали 52 екзопланети, които могат да са обитаеми, и над 3600 планети извън Слънчевата система. Първата екзопланета е открита през 1995 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Ви Тошо ШЕРИФА

    10 3 Отговор
    ...тук са мооого отдавна от хиляди години назад.Много раси извънземни обитават планетата и контактуват със светоното правителство - иначе нямаше да има нови технологии и въобще никакви такива...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Соломон Вагенщайн

    10 3 Отговор
    Супер.................Дано там нямат евреи,за да им налагат "НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД "
  • 4 гощо

    4 0 Отговор
    Тук са много ясно,лично се сещам за няколко!!!
  • 5 Maria

    1 0 Отговор
    ТЕ ОТДАВНА СА ТУК.