22 Април, 2017 09:23 2 333 13

САЩ обявиха война на руските хакери

  • русия-
  • сащ-
  • хакери-
  • война-
  • присъда-
  • екстрадиция-
  • роман селезньов-
  • пьотр левашов

Арести и присъди срещу руски киберпрестъпници

САЩ обявиха война на руските хакери - 1
Снимка: Shutterstock

Американските власти повдигнаха обвинения на руски хакер и поискаха екстрадирането му, предадоха световните агенции. Пьотр Левашов бе задържан по-рано през този месец в Испания по искане на американските служби.

36-годишният руснак е смятан за един от най-опасните хакери в световен мащаб. Според министерството на правосъдието е отговорен за заразяването на десетки хиляди компютри.

Испанските сили за сигурност го задържаха по международна заповед за арест. Съпругата му сподели, че арестът е направен във връзка с обвиненията на Вашингтон към Кремъл за намеса в президентските избори, спечелени от Тръмп.

В същото време стана ясно, че руски гражданин е осъден на 27 години затвор в Съединените щати за хакерство. Това е най-дългата подобна присъда, давана някога на американска земя.

Роман Селезньов, син на депутата Валерий Селезньов, ще лежи близо три десетилетия зад решетките заради обвинения в хакерски атаки срещу US компании и кражба на данни от кредитни карти.

Американските власти разкриха, че хакерът е направил финансови удари в размер на 170 милиона щатски долара. Според руския депутат присъдата е политически мотивирана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 A NSA не е ли В САЩ ?

    9 7 Отговор
    А Сноудан не е ли от NSA? Защо те пипат чужди дупета а се съдят като пипат тяхното! .

    Коментиран от #7

  • 2 А м чи русите нали са ушанки ?

    14 9 Отговор
    Те нали на рейса дават сено да ме хапи, ? Или янките си търсят оправдание , щот за никкав Х не стават! Янките не бягали Дъ Бест оф дъ Бест? От се бягат по Тач линията уж загряват а м не влизат на терена да са поЕ.ават!
  • 3 Викиликс казаха че бил руски ?

    18 7 Отговор
    Махна само търсят, всеки им пречел! Истината е една - не са туй за дет съ праят! Лабави са и отпред и отзад! Туй го е кал българин . потомък на велики ХАН КУБРАТ! На Велика България! А не Турция и не на Албания! СЛАВА РОССИИ ! Другото е шъ а!! И да се стягаме о време че задава се Война!
  • 4 кирил

    10 23 Отговор
    руснак може да направи само мръсно или кражба

    Коментиран от #12

  • 5 начо

    13 18 Отговор
    от руско семейство знам че руснаците казват-хубаво е там където нас ни няма.
  • 6 кроко

    9 12 Отговор
    При хамерите лабаво няма, точно вчера опандизиха едно синче на руски депутат, 27 годинки са му дали за това, че е точил мани от чужди карти. Просто баща му е забравил да му обясни че в САЩ за такива престъпления, яко бият през пръстите и депутатското синче си е мислело, че ще мине с 5-6 месеца домашен арест, както обикновенно ги наказват такива в Русия.
    http://balkan-lenta.info/roman-seleznev-syn-deputata-valeriya-selezneva-osuzhden-v-ssha/
  • 7 Azazel

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "A NSA не е ли В САЩ ?":

    Ти нещо май не правиш разлика между шпионаж и престъпления? Тези руски хакери не вредят само на САЩ, а на целия свят. Заразяват и наши компютри и сайтове, точат и наши сметки, атакуваха и нашите избори преди няколко години... Едуард Сноудън е шпионин и, ако някоя държава смята, че ѝ е нанесал вреди, посредством шпионаж, е напълно в правото си да представи доказателства и да поиска екстрадиция. Ама, руснаците едва ли ще изпълнят подобна молба, на тях им е екстра да го хрантутят, докато им снася американски разузнавателни тайни.
  • 8 начо

    4 13 Отговор
    в панделата ,левашов и селезньов ще се нуждаят от шиене на гевреците.
  • 9 onq s konq

    5 11 Отговор
    Ма в раша има ли кумпютри ???

    Коментиран от #11

  • 10 Да не Пропусна нещо за марулите

    7 2 Отговор
    Живота днес в РУСИЯ се определя и ръководи от Америка от 1993та година! Тъй че като Хулите РУСИЯ вие Хулите Американската Мечта! Та нали и ние вече имаме постигната нашата Западно Европейска мечта! Та ние и Русия сме на едно дередже само те дето са с американска съдба! Ако хулите, камъните падат върху вас! Пределно ясно е че пътя е един като АНГЛИЯ - ВЕХИТ, РУСИЯ, - независимост и суверенитет а защо не днес и ФРАНЦИЯ - ФРЕХИТ! Що за тъпи Бугати , ЦИРКА си заминава а ние се гласим да се появим на манежа! Да имаш акъла на Ганьо ама дето му иде от после! СВОБОДА И СУВЕРЕНИТЕТ за КОНИАЛНА РУСИЯ! Ако Путин спечели изборите, проведат Референдум и станат НЕЗАВИСИМА ОТ АМЕРКАНСКО УПРАВЛЕНИЕ държава и У НАС ДРУГО СЛЪНЦЕ ЩЕ ИЗГРЕЙ! А сега ходете да ручата МАРУЛИ, Та за туй сте най-способни!
  • 11 Трол

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    И в Русе има,можеш да си купиш.
  • 12 Марчо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "кирил":

    Хакерството си е престъпление независимо дали зад него стои руснак, българин, италианец, американец и т.н.
    Хванатите в момента не са на служба при руснаците, а най-обикновени крадци на пари. Що бъркате нещата и го политизирате?
    По отношение на становището на бащата на единия, руски депутат е естествено да се хване за сламката, че присъдата била политическа. Човека си е откраднал 170 милиона долара и е осъден като гепач в особено големи размери.
    Американците е хубаво да обявят война и на другите хакери-крадци, а не да се съсредоточават само към руските. Престъплението е еднакво и на едните и на другите.
  • 13 Costelo

    0 0 Отговор
    Ти не се бъркай от заглавието - да не мислиш, че другите ги галят с перце? Само драскачите се опитват всичко да го поставят в плоскостта на противопоставянето САЩ-Русия, щото иначе не могат да привлекат вниманието на лумпените.