Last news in Fakti

24 Април, 2017 10:56 2 700 21

Русия харчи луди пари за отбрана (ВИДЕО)

  • русия-
  • отбрана-
  • нато-
  • европа-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • китай

Западна Европа, подложена на ред терористични нападения от 2015 г. насам, увеличава военните си бюджети втора поредна година

Русия харчи луди пари за отбрана (ВИДЕО) - 1
Снимка: БТА/АР

През 2016 г. Русия, при все че е в икономическа криза, отново измести Саудитска Арабия от третата позиция в света по разходи за отбрана. Това съобщи Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ), цитиран от "Ройтерс".

По този начин Русия се завръща на трета позиция зад САЩ и Китай.

През 2016 г. Русия отдели за военни разходи 69.2 млрд. долара - с 5.9 на сто повече, отколкото през 2015 година. Това представлява 5.3 процента от нейния БВП, нещо невиждано от разпадането на Съветския съюз преди четвърт век, подчертава авторитетната институция в бранша.

"Това вдигане на разходите и тежко бреме за икономиката се отразява зле на руската икономика в сегашния деликатен за нея момент поради ниските цени на горивата и икономическите санкции, наложени от 2014 г." от Запада във връзка с украинския конфликт, коментира СИПРИ в своя анализ.

Саудитска Арабия - с трети по големина военен бюджет през 2015 г., миналата година отново е слязла на четвърта позиция. Разходите й за отбрана са спаднали с 30%, на 63.7 милиарда долара "независимо от продължаващото й участие в регионални конфликти", отбелязва институтът.

"Спадът в доходите от петрола и стопанските проблеми, съпровождащи курсовия спад, принудиха много страни износителки на петрол да свият военните си разходи", изтъква Нан Тян, експерт от СИПРИ.

На първо място остава военният бюджет на САЩ, увеличен през 2016 г. с 1,7 процента - на 611 млрд. долара. Следва Китай с 215 млрд. - увеличение с 5,4%, не тъй съществено, както през предходните години.

Новият президент Доналд Тръмп направи армията свой приоритет в бюджетната сфера. И вече показа, че без колебания ще употребява сила, като обстреля през април въздушна база в Сирия и бомбардира позиции на "Ислямска държава" в Афганистан. Той отправи заплаха и към Северна Корея, отбелязва "Ройтерс".

Западна Европа, подложена на ред терористични нападения от 2015 г. насам и критикувана от Доналд Тръмп заради недостатъчните й според него вноски в бюджета на НАТО, увеличава военните си бюджети вече втора година поред - с 2.6 на сто.

Почти наравно с Индия, която държи петото място, Франция е на шеста позиция по обем на разходите за отбрана с 55.7 милиарда долара, преди Великобритания с 48.3 милиарда.

В Централна и Източна Европа се усеща тенденция към превъоръжаване, особено в балтийските страни. Това "отчасти може да се припише на схващането, че Русия представлява по-голяма заплаха", констатира Симон Веземан, учен от СИПРИ.

Общият бюджет за военни нужди на европейските членки на НАТО надхвърля близо четири пъти този на Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    15 12 Отговор
    Ще харчи заобиколена е от номер 1.Трябва да се пази. Прави са си.

    Коментиран от #15

  • 2 и кво

    10 6 Отговор
    Има-харчат....
  • 3 Глупости

    19 6 Отговор
    Военният бюджет на Сащ е 10 пъти по-голям от този на Русия. Стига сте писали глупости!!?

    Коментиран от #16

  • 4 Фронто

    4 4 Отговор
    Не е важно колко копаш, важното е колко ще изкопаш.
  • 5 стоян георгиев

    10 27 Отговор
    ще стане като преди 30 години като се окаже че няма как да ядат бомби и ще почне едно рязане и разсипия ,типично по съветски.после пак сащ и европа ще събират опасни материали по света предлагани от гладни руснаци за без пари,ще трябва пак да им се опрощават дълговете и да се храни населението от лошите европеици и сащ,за четвърти път през последните 100 години.после пак като се стабилизират ще забравят за предния път и наново големи бмомби и ежене......

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Спас

    23 8 Отговор
    сащ-611милиарда., РУСИЯ-69милиарда, но руските пари били "луди", а КРАВАРСКИТЕ, ДЕМОКРАТИЧНИ???????????????????????? ГОЛЯМ МАЙТАП СТЕ!:)
    ХААААААААААААААААААААААААААААА
  • 7 onq s konq

    12 21 Отговор
    Няма нищо по-опасно от гладен до смърт и въоръжен на макс,при това ГОТОВ НА ВСИЧКО,ЗАЩОТО НЯМА КАКВО ДА ГУБИ.Вярно че Америка с нейния ДЕСЕТОКРАТНО ПО-ГОЛЯМ ОРЪЖЕЕН БЮДЖЕТ и Европа с ЧЕТИРИКРАТНИЯ си са като фантастична приказка за Русия,но и с това с което разполага е в състояние да извърши непоправими поразии на света.

    Коментиран от #13

  • 8 Козяк 16

    14 9 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Браво, гениална мисъл, прекрасен изказ!!! Да дойдеш да си вземеш хонорара.
  • 9 ГАЙКИ НЯМАТ! То и аз харча ама

    19 7 Отговор
    Гайките са ин ги СЛАБИ! Гайките! Преди да си загубят 39 Томахавки в Сирия се обадиха на ръждаясълите и пияни ушанки че не стреляме срещу Вас! От 59 само 26 долетяха и ЕФЕКТА , нито удариха ХИМ оръжие, нито извадиха от строя полосата! Летището е боеспособно! Освен ГАЙКИТЕ, МЕКУШАВИ са и между краката! За СИРИЯ вече организират партита и паради че са победили Ал АССАД! В същност е пълен КРАХ, ФИАСКО и ПОЗОР! Тръгнаха за Северна Корея, но УВИ! Те сами незнаят какво там ще правят! И воала - отишли на гости в Австралия, предлагат МИРЕН СПОСОБ и нека КИТАЙ да поеме деригентската ПРЪЧКА! Нека харчат 640 Милиарда за НАТО и 60 Милярда за армията им! Факда ЗЕРО ! На големи топли Л/на се нахвърлиха Патока и нясното куче но взеха да се правят на дипломати ! Язък им за шашките, парите и фуражките! А нека им е честита социалната придобивка! СЛАВА РОССИИ!
  • 10 Гайките

    5 4 Отговор
    За собствената си армия харчат почти 600 милиарда ! А не 60 както писах преди! Ама каква ли фсйда?
  • 11 Тодоров

    17 5 Отговор
    Кой ви каза и къде прочехте, че Русия е в икономическа криза. На анализаторите, които ползвате или на коите се позовавате, спокойно може да им казвате "аналисти". Имат си пари руснаците, харчат си ги.
    А дали е за оръжие или за подобряване инфраструктурата и живота на жителите на Крим, си е тяхна работа. И друго - социалната политика на Путин няма нищо общо с "мижавата" социална политика на Борисов. Дано му е дошъл акъла на последния и да взема пример от наистина величия в политиката и държавното управление - например Виктор Орбан - а не да се прави на величие само в България.
  • 12 кроко

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Спокой, гролче, КГБ държи властта под контрол и няма да допуснат да стане като преди 30г. Не им бери кахъра, ами гледай нас. Виж кажи нещо кво ще прави твоя любимец рада дълбоката?
  • 13 кроко

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Много си прав, конь, само че по,бедни са онези с десетократно по,големия бюджет. Те и затова са по-опасни, раздават демокрация по цял свят и Европа е пропищяла от тяхната демокрация.
  • 14 mediator37

    5 3 Отговор
    Доста стара техника видях на клипа, дано това са им запасняците.
    Видях древната 23 мм зенитна установка "Шилка", видях осемколесните БТР-и от моето детство, архивните танкове Т-72, БМП-1 със 73мм глаткостволни оръдия, които за нищо не стават, видях 152 мм САУ "Акация", РСЗО "ГРАД 21", върнах се в годините на моята казарма.
    Преди на огневата позиция батареите имаха два огневи взвода по 3 огневи единици, или общо 6 единици. Сега, освен Град 21 , които стреляха с 6 установки на ОП, всички други бяха по 4. Намалили са батареите на 4 огневи единици на ОП. Путкаква причина не ми е ясно. Няма разчети, не могат да попълнят разчетите вероятно и те не раждат.
    Не мога да изгледам клипа втори път, тъжно ми е. Освен МСТА-С и РСЗО СМЕРЧ нищо друго не ми напълни душата.

    Коментиран от #17

  • 15 Бадалогера

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    А така написано или иначе трябваше да звучи но е добре, но според зависи в какъв мащаб е съчетано с другите подобни забележки, а от там вече почва истинската тема която е и неудобната истина
  • 16 Моамар

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Глупости":

    Да ама на Сащ 1 изстребител им струва 100 милиона а на Русия 10, тоест руснаците с 10 пъти по-малък бюджет постигат доста голям резултат !
  • 17 Бай Иван

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "mediator37":

    незнам кой клип си изгледал,ама хич те няма във военната техника.къде видя БТР от твоето време в казармата?Ние по-нов БТР от 60ПБ нямаме.добре че не си видял някой Т34 ))) .за БМ21 съм съгласен,стара техника е.Но пък все още си е ужасяващо оръжие.Попитай китайците,те го знаят от личен опит.

    Коментиран от #18

  • 18 mediator37

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Иван":

    На 1:44мин. втората машина, която излиза от трюма на десантния кораб и осемколесен БТР. Армиите с претенции отдавна не ползват бронетранспортьори, ползват БОЙНИ МАШИНИ НА ПЕХОТАТА. Ако не правиш разлика е твой проблем, не мой.
  • 19 Джон Смит

    1 1 Отговор
    Добре, има статия за Северна Корея и артилерията и с клип! Тук с Руската армия, а нещо за великата краварска няма, с ученията им, защо ли? Защото армията и е съставена от черни и латиноси с умствен багаж, на м...ла от маалата! Говоря ви от първа ръка!
  • 20 mediator37

    1 0 Отговор
    Не че нямат. Имат руснаците.
    Мисълта ми е, че искам да видя БМП Курганец и Армата 15, Армата 14 ако не, айде поне Т-90С, САУ Коалиция-СВ, Панцер С.
    На специализираните им държавни сайтове пише, че поради санкциите не получават доставка на западни машини и оборудване, което е пречка да превъоръжават на платформата Армата.

    Коментиран от #21

  • 21 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "mediator37":

    Е това което си написал и най-върлия русофоб не би успял да сътвори... Как така вноса на "западна техника" ще пречи на великия Путлер да се превъоръжава?! Та нали ушанките произвеждат всичко? Или не съм прав??? май без западната техника и г.за си не могат да избършат (с хартия Емека). Или ако могат го бършат с "Правда" или "Комсомолец" добре намачкани...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания