Last news in Fakti

27 Април, 2017 09:26 3 343 28

Израел стои зад бомбардировката в Дамаск

  • дамаск-
  • сирия-
  • израел-
  • бомбардировка-
  • експлозия

Взривени са складове и резервоари за гориво

Израел стои зад бомбардировката в Дамаск - 1
Снимка: Shutterstock

Израелските военновъздушни сили са отговорни за бомбардировката край сирийската столица Дамаск, съобщи телевизионният канал „Ал Алам“.

Голям взрив избухна близо до международното летище край Дамаск, където е разположена и база на сирийските военновъздушни сили.

Цел на въздушните атаки по всяка вероятност са били военни складове. Взривила се е и цистерна с гориво. Мощният тътен е бил чут на километри от мястото на инцидента.

ТАСС припомня, че на 22 февруари израелските ВВС извършиха удари северно от Дамаск срещу цели на шиитски бойци, свързани с „Хизбула“.

Напрежението между Сирия и Израел е високо. Преди дни трима сирийски проправителствени бойци бяха убити при обстрел на израелските въоръжени сили.

Сирия е в гражданска война от 2011 година насам. Конфликтът е отнел живота на над 320 000 души, а милиони напуснаха домовете си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ICXSREXREGNANTIVM

    40 14 Отговор
    Е кой е истинският съюзник на ИДИЛ ? По делата им ще ги познаете !!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    23 36 Отговор

    До коментар #1 от "ICXSREXREGNANTIVM":

    Ти защо мислиш че Асад и Русия се борят против ИДИЛ?!?!? С цялата си мощ руската авиация не може да унищожи ИДИЛ вече 3 години. Това са делата им.

    Коментиран от #24

  • 3 Бау

    23 21 Отговор
    Ся е време сирия да отговори на израел. Американците се насраха, че руснаците са там и си пуснаха вярното кученце да им върши мръсната работа. Ако сирия удари израел - драма голяма ще стане, ако израел изпепели дамаск - нищо работа.... Ма ако русия изпепели израел - 10 год звук няма да се чуе от запада, само ще скочи потреблението на тоалетна хартия...
  • 4 кирил

    31 17 Отговор
    израелските ввс правят каквото си искат в небето на сирия а руската пво е желязо за скрап
  • 5 начо

    15 11 Отговор
    монголоидния шойгу беше докладвал че с 6000 полета са унищожили 1600 бойци на идил.дори да приемем че е така,това прави 4 полета за един ислямист

    Коментиран от #7

  • 6 no name no face no number

    16 14 Отговор
    Израел са хитри, що не удариха Сирия преди гражданската война? Сега е лесно. Но така едва ли скоро някой ще симпатизира на тази държава.
  • 7 кроко

    21 16 Отговор

    До коментар #5 от "начо":

    Русняците само на хвалби и лъжи ги бива.. толкова и толкова бази на терористите уничтожихме, хиляди и хиляди бойци на ислямската държава ликвидирахме, над Сирия и птиче не може да прелети и бла, бла, бла... Единствено евреите си вършат работата както трябва - Бой по чалмите !
  • 8 петър

    21 9 Отговор
    какво става ве,нали рашистите нямаше врабче да пропуснат с тяхната пво.станаха за смях на врабците.
  • 9 Симо Хаюха

    17 15 Отговор
    еййй тия Израел - откакто взеха Ф-35 са неудържими ,ха ха ха -не те и преди това ги бомбиха с Ф-16 и Ф-15
    Нищо де , важното е да се знае ,че небето на Сирия се охранява от най съвършените комплекси С-400 и от най съвършените самолети Су 35С

    Коментиран от #10

  • 10 НАТО ВЕЦ

    8 15 Отговор

    До коментар #9 от "Симо Хаюха":

    Абе, умници. Половин Израел са руски евреи. Ка мислите, че ще ги свалят? Пийте си редовно успокоителните и мислете, преди да си чешете пръстите.

    Коментиран от #11

  • 11 Симо Хаюха

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "НАТО ВЕЦ":

    Първо, това не е вярно -не 1/3 от бившия СССР вкл. Русия,но също от Украйна, Белорус и т.н.
    И Второ -това какво общо има.

    Аз започвам да подозирам,че и персонала на зенитките -и те са евреи.
  • 12 Киро

    10 14 Отговор
    Израел може да помете всичките си съседи, взети заедно, за дни, да не говорим за военното джудже Сирия!

    Израел има повече изстребители отколкото Китай, към 2500, да не говорим пък колко са модерни, при положение, че имат най-много изстребители 5-то поколение в света.

    Според военни анализатори Израел ще сгъне Турция за 3 месеца при военен конфликт и това без употреба на ядрена сила, тролчетата за няква Сирия мънкат!

    Израел е третата ядрена сила в света.

    Копейки, май изобщо не осъзнавате каква сила е Израел и разни закани, как Калната дупка Расия щяла да изпепели Израел са смешни и жалки.

    Коментиран от #15, #25

  • 13 Мемфис

    6 17 Отговор
    И.Д е замислена създадена и финансирана от Русия.
    За да не го осъзнаваш или си педубеден или си глупав.
  • 14 Мемфис

    12 8 Отговор
    На времето ушанките въоръжаваха Египед и си мислеха, че са непобедими, но Израел ги приведе в състояние
    за скрап САМО за една седмица.
    Мита, че руснаците имат добра военна техника е за невежи и глупаци.
    Руските самолети в Ирак бяха помляни без дори да могат да излетят.
  • 15 Крылья Советов

    11 8 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    Лесно може да се провери има ли Израел самолети от 5-то поколение и кога точно са се появили те. Проблемите идват от сравнението с Китай и Русия, за които се втълпява, че с нещо заплашват Израел, а цял свят не знае за това. Другата откровено налудничава идея е за третата позиция на Израел като ядрена сила в света. Сигурен съм, че това нелепо твърдение го правиш от някаква необяснима любов към еврейското племе, но то си е твоя работа. Хайде да сравним:
    - пето поколение (имат се предвид главно изтребители) са Ф-22 Раптор, Ф-35 и Т-50/ПАК-ФА, други в света няма!;
    - броят на самолетите в Китай и в Израел - според данните от Уикипедия, към 2005-2006 година Израел е разполагал с 333 самолета при над 1700 за Китай. Една успокояваща за теб новина ще бъде да те информирам, че Китай изработва самолетите си сам, което предполага при конфликт бързо да наводни небето със собствени самолети. Израел купува американски самолети;
    - според откритите източници като Уикипедия, Израел се нарежда на 6-то място в света по брой на общото ядрено въоръжение. Китай е очаквано преди него!

    Т.е. какви са тези глупости от теб, Кир(так)чо? Израел при предишните конфликти не можа да се справи със Сирия, въпреки сирийските огромни загуби, но ще сгъне Турция в конвенционален конфликт и за три месеца?! Със или без участието на НАТО?
  • 16 Крылья Советов

    10 8 Отговор
    Сравнявате руската техника в ръцете не на професионалистите, а на хора, които дори нямат добра образователна система. В арабските традиции е да се хвалят колко са велики, какви огромни подвизи са извършили и как са помляли противника. Често самият противник даже не е и подозирал, че такъв бой е ял :-).

    Египет не се провали заради старата или калпава бойна техника, побучена от руснаците. Египет се провали поради липсата на способни командващи и качествени войници. Хубаво е да се правят сравнения между военни единици от съответстващ клас, а не абсолютно.

    Дайте да говорим по същество - руските самолети в Ирак бяха доста по-стари от американските. Пилотите бяха араби с недостатъчен опит. Танковете на арабите също бяха от старите образци съветска военна техника, така че не са имали прибори за нощно виждане или други системи за ранно откриване на противника. Как тогава ги сравняваме? МиГ - 21 ще противопоставим на Ф - 16?

    Коментиран от #17, #21

  • 17 кроко

    7 7 Отговор

    До коментар #16 от "Крылья Советов":

    Добре де, успокой се, читава е руската военна техника, стига с ревал !!

    Коментиран от #19

  • 18 киро

    2 10 Отговор
    От Богоубииците по-лошо НЯМА !
  • 19 Крылья Советов

    5 9 Отговор

    До коментар #17 от "кроко":

    Не те ли дразни да говорят глупости? Израел имал 2500 самолета и все от пето поколение :-)? Израел щял да сгъне Турция за 3 месеца в конвенционален конфликт :-). В ядрена война и няколко дни са достатъчни, за да капитулира Турция, но в конвенционален конфликт при нападение от страна на Израел насреща му ще се изправи цялото НАТО, барабар с американците, които много си обичкат Нетаняху, но дългът си е дълг!

    И тази трета позиция за Израел като ядрена световна сила! Кирчо, с какво си се натряскал :-)рано-рано - дали с боярищник и препарати за баня или само със спиртна тинктура от шлемник байкалски? :-)

    Коментиран от #20

  • 20 кроко

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Крылья Советов":

    Ако вземеш да се дразниш за всички глупости, които драскат тук разните фили и фоби, ще станеш куку, та затова ти казвам успокой се !!
  • 21 Симо Хаюха

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "Крылья Советов":

    Руските самолети в Сирия се управляват от руснаци, както и руските зенитни системи. Така че ,да намесваме арабите и тяхната образователна система е абсолютно безсмислено.
    Вчера попаднах на много интересен документален филм в тубата , за това как по времето на Виетнамската война виетнамци пленяват един самолет Ф-5. Както си му е реда той попада в СССР. Там му отстранямат повредите и го изучават , а също започват да го тестват във въздушни битки с по новия и модерен по онова време Миг-21. И резултатите смразили руснаците. Ф-5 не загубил нито един бой,спечелил всичките.Не казаха колко симулации са проведени,но явно много са били. Не обвинявайте пилотите -защото са се сменяли -само руснаци са били.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Крылья Советов

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Симо Хаюха":

    Руските самолети в Сирия са поне два вида:

    - едните са от руската военновъздушна база;
    - другите са от сирийската правителствена армия;
    - а има и трети, които обаче не летят, но бяха заловени от бунтовниците.

    Качествата на арабските пилоти от сирийската правителствена армия, които именно летят с руска техника, е немислимо да ги коментираме. Руските пилоти в Сирия е отделен въпрос, по който също е немислимо да коментираме предвид факта, че липсват въздушни боеве с друг противник.

    Зенитно-ракетните системи пък са отделен клас въоръжение. Не знаем колко са, не знаем къде точно са съсредоточени, можем само да предполагаме защо не свалят чуждите самолети. Не ми се вярва да са толкова некадърни, че да не прихванат израелските Ф-16, което води към други изводи. С американската ракетна атака може би нещата са подобни.
  • 23 Крылья Советов

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Симо Хаюха":

    Тези неща за американския самолет винаги могат да се съотнесат към стотици други примери и не само в американска полза. В пълномащабна война Ф-5 и МиГ-21 май не са се срещали, като изключим един конфликт в Еритрея. Подобни неща могат да се кажат и за МиГ-23, на който летял белгийски наемник в Ангола на височина под 1,000 м. и със скорост над 1,400 км/ч. Български полковник от ВВС обяснява, че по онова време повечето самолети не били способни да летят така, без да тресат като в камион, движещ се с висока скорост по път с много дупки.

    Имаме например въвеждането на съветски зенитно-ракетни дивизиони със ЗРК С-75, които само за една секунда на 24 юли 1964 свалят наведнъж 3 американски самолета Ф4 Фантом 2. И други подобни. Ами германските технологии от Втората световна. То, като сложиш, всяка една държава и народ по света все се гордеят с нещо.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 семи проф

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    След 50 год. Хитлер погледнал от небето да види как се развива света ..и направо се хванал за главата ....О МАЙН ГОТ...БЪЛГАРИТЕ СТАНАЛИ ТЕХНИЦИ А ЕВРЕИТЕ ....ВОЙНИЦИ СИГУР ЩЕ СМАЧКАТ И ПАКИСТАН СПОРЕД ТЕБ ...МАКАР ЧЕ Е СИГУРНО ТЪКМО ОБРАТНОТО .....КИРЧО ПО ЛЕКО.....
  • 26 Киро

    5 2 Отговор
    Гледам, някакво потно тролче скимтяло под поста ми!

    Моето момче с жалки умствени способности, сега ще ти обясня бавно, че да схванеш дори и ти.

    Израел отдавна свали данните за въоръжените си сили от Уикипедия за такива "специалисти", като тебе, дето даже не могат една информация от там да изкарат!

    Да, Израел има 2500 изстребителя и те са модерни, не китайски копия ментета, нито руски сандъци от преди 50 години.

    Пак фа или пак ма НЕ СА изстребители от пето поколение, ушанките нямат самолет пето поколение, ако не си разбрал.

    И да, евреите имат най-много самолети пето поколение след САЩ, първите три прясно доставени, а има поръчани още 35.

    За дребни хорица с малко мозъчен багаж са непонятни такива неща, като анализ, а за това как ще свърши военен конфликт между Израел и Турция имаше сериозен анализ по времето, когато едни командоси се качиха на едни турски гемии и хвърчаха фесове.

    А относно ядрената мощ на Израел, тъй като Израел не дава информация на никой, колко точно ракети има, предположенията на военните анализатори е, че имат окло 600 ядрени глави, което ги прави 3та ядрена сила.

    Айде сега, уикипедийно човече, събирай глупостите си и лозунгите в скъсаната си торба и се изнизвай по терлъци!

    Коментиран от #28

  • 27 Мими

    1 1 Отговор
    Браво Киро много точен коментар
  • 28 Крылья Советов

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Киро":

    Гледам някакъв коментира неща, от които нищо не разбира. Значи военните анализатори подозират и само на тебе ти пращат информация за ракетите на Израел, така ли излиза? Най-смешното беше обаче малоумното ти изказване за броя на самолетите на Израел - 2,500, като всички до един били от пето поколение, а после стана ясно, че от пето поколение са само три!!!!!!! :-).

    Аз имам пристрастия към Русия и руските хора, но никога не съм давал такива изявления за някакви въображаеми технологии, дето в Русия не са и чували, а ти с този Израел ... Направо се ос.а! Посочи един нормален източник, да погледна и аз, да си сверят знанията и други хора, а най-важното - да докажеш твърденията си! Много се съмнявам, че ще видя от кухата ти кратуна нещо смислено да излезе. Дай ги тези военни анализатори, да ги сравним с другите източници, да стане ясно колко голям интелект е Кирето... Той "иЗтребител" още не знае как се пише, вкарал някакви "иЗСтребители", но вече проучил нещата с Израел и авиацията от пето поколение! :-) Освен да си ми смешен, друго не остана....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания