Last news in Fakti

29 Април, 2017 14:33 3 192 2

НАСА разкрива тайните на Сатурн (СНИМКИ)

  • касини-
  • сатурн-
  • наса

Вижте първите снимки от вътрешната страна на сатурновите пръстени

НАСА разкрива тайните на Сатурн (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Космическият апарат "Касини" изпрати най-близките снимки на Сатурн, след първото успешно спускане между планетата и пръстените й, съобщи НАСА, цитирана от "Ройтерс".

На снимките има спираловидни облаци, голям ураган и необичаен вихър с шест страни.

В началото на финалните си обиколки апаратът, който изследва Сатурн вече 13 години, се промъкна през тясното пространство между планетата и нейния най-вътрешен пръстен, където не беше минавал друг космически кораб досега.

Това беше първото от планираните 22 спускания за събиране на научни данни от неизследваната територия между най-горните облаци на Сатурн и пръстените му.

НАСА разкрива тайните на Сатурн (СНИМКИ)

Очаква се космическият апарат да фотографира няколко малки вътрешни луни и да изследва ветровете, облаците, сиянията и гравитацията на планетата. Информацията ще помогне на учените да открият източника на магнитното поле на Сатурн, да определят с каква скорост се върти планетата и да установят какво се крие под нейните облачни слоеве.

НАСА разкрива тайните на Сатурн (СНИМКИ)

НАСА разкрива тайните на Сатурн (СНИМКИ)

Експертите от НАСА не са сигурни, че "Касини" ще издържи всички планирани спускания. Разстоянието между Сатурн и пръстените му е около 2400 километра и вероятно изобилства от ледени парчета. Космическият апарат преминава с относителна скорост от около 124 000 километра в час, така че дори и малки частици могат да се окажат фатални при евентуален сблъсък с него. Като предпазна мярка, голямата антена на "Касини" се насочва временно като щит в посока на движението.

Следващото спускане на космическия апарат ще бъде на 2 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    6 3 Отговор
    Браво НАСА !
    Като НАСА няма втора, тъй могъща на света...
    Тя е нашата упора, тя е нашта висота !!!
  • 2 Kcaniba

    2 3 Отговор
    Браво на васа!!
    Тя е вашета греда
    Тцтцтцтцтцтц