Last news in Fakti

1 Май, 2017 12:09 932 1

Израел почете жертвите на тероризма

  • израел-
  • жертви-
  • тероризъм-
  • реувен ривлин-
  • йерусалим

Хиляди застинаха в минута мълчание в памет на хората, паднали за държавата

Израел почете жертвите на тероризма - 1
Снимки: БТА/АР

Израел застина в минута мълчание в памет на падналите войници и жертвите на тероризма. Сирени започнаха да вият в цялата страна, приканвайки израелците да преклонят глави, за да почетат мъртвите, съобщи "Ройтерс".

Това е една от най-мрачните дати в израелския календар. Безутешни семейства посещават гробища и участват в траурни церемонии. Местата за забавление се затварят, а радио- и телевизионните станции излъчват само класическа музика и филми за войните.

Израел почете жертвите на тероризма

На церемония пред Западната стена в Йерусалим пред семейства на загинали снощи президентът Реувен Ривлин почете падналите в бой. "Знаем, че има цена за нашето съществуване и за нашата свобода. Вие платихте тази цена. Цената за свободата ни бе откупена с кръв", подчерта държавният глава.

Той предупреди, че въоръжените сили трябва да са винаги в готовност да отбраняват страната.
Израел е участвал в половин дузина войни с арабски страни след основаването си през 1948 г. и преживя две палестински въстания и множество терористични атаки.

Израел почете жертвите на тероризма

Военната служба е задължителна и след десетилетия на конфликти много израелци лично са преживели скръбта да изгубят свой близък.

Денят в памет на жертвите на конфликти бе отбелязан на фона на вълната от палестински нападения, при която от септември 2015 г. загинаха 42-ма израелци, двама американски туристи и един британски студент при нападения с ножове или с автомобили, врязващи се в групи хора. През същия период израелските сили за сигурност са убили 244 палестинци, повечето обявени за нападатели.

Израел почете жертвите на тероризма

Тъжната атмосфера ще се смени рязко утре, когато израелците ще излязат отново по улиците, за да отпразнуват Деня на независимостта с фойерверки и събирания със семейството и приятели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dexter

    2 0 Отговор
    А жертвите от израелския, демек ционисткия, тероризъм на кой ден се почитат? Че са повече от израелските "жертви" ...