Last news in Fakti

1 Май, 2017 19:06 2 080 1

Хамас смекчава тона към Израел? (ВИДЕО)

  • хамас-
  • израел-
  • еврейска държава-
  • мюсюлмански братя

Групировката се отказва от призива си за унищожаване на еврейската държава

Хамас смекчава тона към Израел? (ВИДЕО) - 1

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" спира да призовава за унищожаването на Израел и се разграничава от организацията "Мюсюлмански братя", предаде "Ройтерс".

Това става ясно от публикуваната нова политическа доктрина за предстоящия период на палестинското движение, което контролира ивицата Газа. За документа съобщи и телевизионният канал "Ал Арабия", цитиран от ТАСС. Каналът се позовава на официална декларация на ръководството на "Хамас".

Според председателя на политическото бюро на радикалното движение Халед Машаал новият документ е разработван от една година и "в него са отразени идеологията и опита от политическото развитие на Хамас за последните 30 години". "Движението не се отдалечава от своите корени и от своята стратегия, но се стреми да внесе своя принос в общонационалния проект", посочи той.

В новата си доктрина "Хамас", в частност, подкрепя "идеята за създаване на палестинска държава в границите от 1967 г.", т.е. отпреди превземането на ивицата Газа, Западния бряг и Източен Ерусалим от Израел, но без признаване на правото на Израел на съществуване. От документа обаче е изчезнал съдържащия се в старата доктрина пункт, призоваващ за унищожението на еврейската държава.

Хамас смекчава тона към Израел? (ВИДЕО)

Подкрепя се също така правото на бежанците да се върнат по родните си места.

"Ройтерс" отбелязва, че действията на "Хамас", изглежда, целят подобряване на отношенията с някои държави от Персийския залив и с Египет, които определят "Мюсюлмански братя" за терористична организация. "Хамас" може би търси и по-добри отношения със западните страни, много от които я определят за терористична групировка заради враждебността й към Израел.

Ислямското движение беше създадено през 1987 г. Тогава бе формулирана и досегашната му доктрина, поставяща си като стратегическа цел "освобождението на цяла Палестина от морето до река Йордан".

Хамас смекчава тона към Израел? (ВИДЕО)

В нея пряко се казваше, че "Израел ще бъде хвърлен в морето", а основателят на движението Абдел Азиз ар Рантиси посочваше като цел на Хамас "Израел да бъде изтрит от лицето на Земята". Според тази доктрина на територията на бившата подмандатна Палестина, съществувала до създаването на Израел през 1948 г., трябва да се създаде независима ислямска теократична палестинска държава, посочва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.