Last news in Fakti

5 Май, 2017 19:02 2 015 0

Защо Световната здравна организация се нуждае от Тайван

  • тайван-
  • световна здравна организация-
  • сзо-
  • асамблея-
  • хуманитарна помощ-
  • медицина-
  • иновации-
  • дарения-
  • цели-
  • мисии-
  • оон

За геополитиката и здравеопазването, за човешкия живот и хуманизма

Защо Световната здравна организация се нуждае от Тайван - 1

По време на срещата на Върха на ООН през 2015 г., бе разгледана необходимостта от разширяване на Целите на хилядолетието за развитите чрез допълване на цели за устойчиво развитие посредством своеобразната Програмата за устойчиво развитие 2030 г. Сред последните са доброто здраве и благополучието на хората от всяка възрастова група. И въпреки, че Република Китай (Тайван) не е представена в ООН, тя е член на световното семейство и ще продължава да споделя медицинските си ресурси, за да допринесе за здравето на всички хора и за постигането на целите за устойчивото развитие.

Тази година се навършват точно 70 години от създаването на Световната здравна организация и темата на събитието е посветена именно на подобряване здравните системи в ерата на устойчивото развитие. В тази връзка е повече от задължително да се разгледа въпросът за нуждата на Световната здравна организация от Тайван.

И по-конкретно:

Както е добре известно, Световната здравна организация е най-голямата организация за обществено здраве в света. Нейната цел е да гарантира, че всички хора, независимо от техните раса, религия, политически убеждения, икономически и социални условия, ще се ползват от здравеопазване, покриващо възможно най-високи стандарти.

За да запази правото на своите хора, и имайки се предвид, че предоставянето на здравно обслужване и профилактика при редица сериозни заболявания са част от отговорностите на всички народи, Република Китай започна кампания през 1997 г. за възобновяване на отношенията със Световната здравна организация. След дългогодишни усилия, от 2009 г. насам последната позволи (получавайки благословията на Китай) на Тайван да взима участие в Световната здравна асамблея, но само като наблюдател и под името Китайско Тайпе. Причината за това се корени в дългогодишния конфликт между двете азиатски страни и по-конкретно в непризнаването от страна на Континентален Китай на Тайван като отделна и автономна държава.

През всяка една от последните осем години Тайван изпраща делегация на Световната здравна асамблея и персонал на техническите срещи на СЗО. Участвайки на тези срещи, страната е потвърдила принципите за професионализъм, прагматичност и партньорство. Това на свой ред доведе до утвърждаване медицинската компетентност на Републиката от страна на международната общност. В момента Тайван се надява с подкрепата именно на международната общност и всички заинтересовани страни да продължи участието си в Асамблеята и в срещите и активностите на СЗО, спомагайки за постигане Целите за устойчиво развитие и насърчаване благосъстоянието на всички хора.

Но защо наистина СЗО да се нуждае точно от Тайван?

На Република Китай може да се гледа като на медицинско чудо. В следвоенните години островът е бил разорен, канализацията е била в окаяно състояние, а в допълнение и много тежки болести и зарази са се разпростирали на неговата територия. Постепенно и с много усилия медицински специалисти, подпомагани от Световната здравна организация, ликвидирали маларията, едрата шарка, полиомиелита и редица други заболявания. Нацията се сблъсква с редица трудности, докато успее да въведе национална програма за здравно осигуряване през 1995 г., ставайки първата азиатска страна, която го прави. Освен това Тайван е и първата страна в Азия и четвърта в света, която въвежда система за оценка на медицинските си центрове. Тайван има честта да бъде също първата държава, извършила младежка трансплантация на черен дроб, първата бъбречна трансплантация в Азия и първата, успешно провела лечение на ТОРС. Така погледнато, неслучайно The Economist я обявява за втората най-здравословна страна на планетата.

Отдадеността на Тайван датира с изпращането на медицински мисии през 1962 г. и продължава с неотслабваща сила. През 1996 г. се създава Международният фонд за сътрудничество и развитие, насочен изцяло към предоставяне на медицинска и хуманитарна помощ в чужбина. През 2006 г. Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването и социалните грижи съвместно основават Тайванската международна здравна акция (TIHA) – институция за използване на публични и частни ресурси в подкрепа на нуждаещите се, помощ при бедствия и медицински грижи навсякъде по света. В тясно сътрудничество с местни болници и частни организации, както вътрешни, така и чуждестранни, TIHA изпраща медицински екипи, дарява медицинско оборудване, обучава медицински персонал, като по този начин дава своя принос към по-слабо развитите и развиващите се страни за разширяване и подобряване на капацитета им.

Частните организации в страната са се увеличили удивително от 1990 г. насам и често изпращат хуманитарни и медицински екипи в чужбина, които имат задачата да работят в общности, намиращи се в неравностойно положение.

Освен това, благодарение на щедрите дарения от жителите на Тайван, бедни пациенти от цял свят пристигат в страната за лечение на различни сериозни заболявания. Така например, през 2016 г. младо момиче от Виетнам с лимфна филариоза и момче от Камбоджа с вроден сърдечен проблем бяха успешно излекувани в Републиката.

В допълнение на 25 януари тази година Тайван основа Програмен център за биомедицински иновации.

Изразено с цифри, от 1996 г. насам Тайван е инвестирал над 6 милиарда щатски долара в медицинска и хуманитарна помощ, от които са се възползвали милиони хора (пряко или непряко) в над 80 страни.

Така Република Китай се превръща в една от най-отдадените, съпричастни и хуманитарни страни в света. Нейната готовност да се отзове при необходимост, да помогне на нуждаещите се и да покаже на света как се прави „човечност“ е и причината световни организации да погледнат над геополитическото поле на разсъждения, за да видят как отчаяно се нуждаят от такива партньори, но не за лична облага, а за да може светът да се развива в правилната посока, усвоявайки ресурсите по рационален и целесъобразен начин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА