1 036 2

Орбан: ЕС не може да ни уплаши

Брюксел прави грешка, като ни заплашва, заяви унгарският премиер

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Унгарският премиер Виктор Орбан отправи нов упрек към ЕС. Поводът според Орбан е "погрешната" стратегия на Брюксел да заплашва правителството му със санкции във връзка с критиките към спазването на гражданските права в Унгария, предаде АП.

ЕП прие в сряда резолюция, в която призова за отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС. Това ще бъде първата подобна санкционна процедура в ЕС.

Според депутатите днешната ситуация в Унгария води до "явен риск от тежко погазване" на основните ценности на общността. ЕП призова правителството в Будапеща да отмени законите, които усложняват правилата за дейност на неправителствените организации, както и за хората, търсещи убежище.

Резолюцията, одобрена от близо една трета от евродепутатите консерватори от групата на ЕНП, където заседават унгарските депутати от партията на Орбан, "показва, че цялата европейска политика е опорочена", заяви министър-председателят на Унгария пред държавното радио.

"Европа - това не е Брюксел, а държавите членки. И ако държавите членки нямат уважението на институциите и на онези, които ги ръководят, това е обезсърчително. Те зависят от нас, а не обратното, целият този подход е грешка, резолюцията на европейския парламент е белег за погрешна политика", каза в заключение Орбан.

Унгария


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • реалист (гост)
  Отговор
  1 15:00  19.05.17
  Браво на Орбан , нашите слагачи от парламента трябва за вземат пример от него ,а не от п...лите в Брюксел
 • Гост 2 (гост)
  Отговор
  2 16:47  19.05.17
  Ако имахме такъв мъжкар начело на държавата,всички щяха да ни уважават.сега сме на опашката и всички ни презираат.кой ли ни докара дотук,,може би който стои начело на държавата

Напиши коментар:


Публикувай