20 Май, 2017 10:00 1 344 0

Каталунски мечти за независимост

  • испания-
  • каталуния-
  • карлес пучдемон-
  • независимост-
  • референдум-
  • мариано рахой

Правителството на Испания покани премиера на Каталуния да говори пред парламента

Каталунски мечти за независимост - 1
Снимка: БТА/АР

Правителството на Испания покани премиера на Каталуния Карлес Пучдемон да изложи пред испанския парламент предложението си за произвеждането на референдум за независимост на автономната област, предадоха АП и ТАСС.

Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария Антон е отправила поканата в отговор на оплакванията на Пучдемон, че централното правителство в Мадрид отказва да обсъжда искането на неговото правителство за отделяне на каталунците в самостоятелна държава.

Мотивът за поканата към Пучдемон да говори пред Генералните кортеси (двукамарния парламент) е, че въпроси от такъв характер трябва да се обсъждат именно там, защото засягат целостта на Испания и биха наложили промяна в нейната конституция, поясни Сантамария Антон.

По-рано бе съобщено, че на 22 май каталунският лидер ще произнесе реч в сградата на мадридското кметство, в която ще говори за искания референдум за независимост. Това негово намерение породи възраженията на централното правителство.

На 6 октомври миналата година каталунският парламент прие резолюция за произвеждането в срок до септемврина плебисцит за отделяне от Испания. След това Конституционният съд на кралството обяви тази резолюция за противозаконна.

Автономната област Каталуния осигурява една пета от брутния вътрешен продукт на Испания, припомнят агенциите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: