Last news in Fakti

22 Май, 2017 11:06 1 268 3

Атанас Скатов отново покори Еверест

  • еверест-
  • скатов-
  • атанас скатов-
  • аплинист-
  • веган

Българинът стъпи за втори път върху Покрива на света

Атанас Скатов отново покори Еверест - 1

Днес 22.05 около 06.00 местно време алпинистът-веган Атанас Скатов се изкачи за втори път на вр. Еверест по южния му ръб. Първото му изкачване беше на 24.05.2014 от северната страна на Хималаите (Тибет)

Той успя да постигне този успех само 6 дни след като се изкачи на вр. Лхотце и без да слиза до базов лагер. Намерението на алпиниста беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силния вятър осуети неговите намерения.

След вр. Лхотце той слезе до втори височинен лагер (6 500м.) и в изчакване на добро време, прекара там 3 нощувки. На 18.05 около 250 човека (алпинисти и шерпи) са се отправили към върха от лагер 2. Скатов изчака един ден повече и според най-добрата прогноза на времето на 19.05 също се пое към вр. Еверест. След 2 нощувки в два поредни височинни лагера тази нощ започна атаката си към върха около 17.30 ч непалско време. След 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона Атанас Скатов се завърна след две години за втори път на най-високия връх на планетата.

Към момента той вече слиза надолу, а целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.
Рекорден е броят на желаещите да стъпят на вр. Еверест и тази година (около 800)
Богинята-майка на Вселената взе вече няколко жертви. Само вчера те бяха 4.

В опит да се изкачат на върха са починали на различна височина един американец, австралиец (на 7 500 м. от северната страна) и словенец (в лагер 4). От вчера липсва и един индиец след изкачването му на върха по-рано на 21.05.

Проектът на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 1 Отговор
    Луди хора. С какво това допринася на някого освен на собствената гордост на изкачващите? А като умре някой после страшен вой. Герои, хвалебствия все едно че са воювали за отечеството и не са умрели от собствената си глупост.

    Коментиран от #3

  • 2 Алекс

    1 2 Отговор
    БРАВО!
    аз не съм вегетарианец, но се замислям сериозно. Културата ни на хранене трябва да се промени и каузата на този човек е много благородна!
  • 3 хох

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    В част от хората е заложено да откриват, покоряват и т.н. и ако го нямаше това Колумб не би открил Америка, Марко Поло не би обиколил света и хората нямаше да гледат към космоса. За жалост при някои хора това се видоизменя. Голяма част от алпинистите са изключителни егоисти и самогъзници, поставят си цели за чието изпълнение често не мислят за последствията, както за тях така и за околните и мен лично това ме кара да не им се възхищавам. Разбира се респект за силата и волята при тия изкачвания, но има и тъмна страна. Наскоро дори гледах по HBOGO филма Еверест по действителен случай интересно е да се види и повдига леко завесата.
    Поздравления за този човек Атанас за успешното изкачване и силно се надявам да има нужната мъдрост и разум!