Last news in Fakti

24 Май, 2017 14:31 911 0

Франция удължава извънредното положение заради Манчестър

  • франция-
  • извънредно положение-
  • париж-
  • манчестър-
  • еманюел макрон

Мярката дава право на френската полиция по-големи правомощия да извършва претърсвания и арести

Франция удължава извънредното положение заради Манчестър - 1
Снимки: БТА/АР

Извънредното положение във Франция ще бъде продължено до 1 ноември. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон след заседание на Съвета за отбрана и национална сигурност, предаде "Ройтерс".

Решението за удължаване на мярката, оповестено от политическия кабинет на Макрон, бе прието след атентата в Манчестър, при който загинаха 22-ма души.

Извънредното положение, даващо право на френската полиция по-големи правомощия да извършва претърсвания и арести, беше въведено след атаката на ислямисти, при която през ноември 2015 г. те убиха 130 души във и около Париж, и трябваше да продължи до средата на юли.

Франция удължава извънредното положение заради Манчестър

Според съобщението на Елисейския дворец, освен продължаването му предвидените мерки ще бъдат затегнати.

Президентът предложи на правителството мерките за сигурност да бъдат допълнително засилени в условията на съществуващата терористична заплаха. Текстът на закона ще бъде подготвен в следващите седмици", заяви администрацията на Макрон, цитирана от ТАСС.

Елисейският дворец посочва също, че "по разпореждане на президента ще бъде създаден Център за координация на службите, участващи в борбата с тероризма". Структурата на центъра, който ще бъде подчинен на държавния глава, ще бъде утвърдена до следващото заседание на Съвета за отбрана и национална сигурност на 7 юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: