Last news in Fakti

27 Май, 2017 11:42 3 742 2

Дутерте нахъса армията срещу Ислямска държава

  • филипините-
  • ислямска държава-
  • родриго дутерте

Бой за контрола над Минданао

Дутерте нахъса армията срещу Ислямска държава - 1
Снимка: БТА/AP

Филипините мобилизираха командоси и бойни хеликоптери, за да изтласкат бойци, свързани с Ислямска държава от град Минданао, съобщи Aol News.

Джихадистките бойци са от групата Маут, която се е врекла във вярност на Ислямска държава. През последната седмица се водят жестоки боеве за установяването на контрола над ключов мост в града Марауи.

Президентът Родриго Дутерте вече обяви военно положение в района. До този момент в боевете са загинали 46 души.

„Ислямска държава вече е тук. Аз ще носят отговорност за последиците от тази война и военното положение. С огромна радост бих преговарял за мир. Ако там обаче искат да се бият, направете каквото се налага. Имате пълната ми подкрепа. Няма причина да мислим, че ще загубим. Можем да победим“, заяви Дутерте пред войниците си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zax

    31 0 Отговор
    Колко интересно! Предишния, който се дървеше на американски президент получи ИД. Дутерте също разправяше за Обама че бил "Кучи син" и хопааа - изненада - ИД пред портата. Иначе анериканците нямат нищо общо с ИД и се борят с тях.
  • 2 Барчо

    22 0 Отговор
    За голямо съжаление това е поредния, който като че ли подценява проблема си с ИД. Като съм му слушал изказванията го имам за корав президент. Не е достатъчно да обявява военно положение само в района, а общо за държавата, докато не унищожи и ИД в държавата си до крак. И не трябва да допуска "ожесточени" боеве, а да ги СМАЖЕ. Така на ИД може да и светне, че там няма да и се получат нещата. И после, контрол. Ясно е, че ИД е кукча на щатите и не насъсквана срещу другомислещите. Крайно време е тук на Балканите да се вземем в ръце и да разкараме арабската пасмина от териториите си и затворим за тях границите, докато не сме изгорели.