Last news in Fakti

29 Май, 2017 07:28 3 248 4

Американците посочиха виновника за вируса WannaCry

  • wannacry-
  • вирус-
  • хакери-
  • сащ-
  • хонконг-
  • тайван-
  • сингапур-
  • компютри

Азиатци са отговорни за мащабната атака

Американците посочиха виновника за вируса WannaCry - 1
Снимка: БТА/ AP

Авторите на зловредния вирус WannaCry, който зарази компютри в 150 страни преди две седмици, са азиатци, съобщи „Флашпойнт“, позовавайки се на американското разузнаване.

Според експертите създателите на зловредния софтуер са от Хонконг, Тайван или Сингапур. Това сочи лингвистичен анализ, направен в дните след мащабната атака.

Първоначалната информация водеше към Северна Корея, но според американците от Пхенян не са отговорни за хакерската атака с безпрецедентни размери.

Кибер престъпниците използваха техника, известна като рансъмуеър. Чрез нея компютърът на жертвата е заключен и от него се иска да плати във виртуална валута биткойн, за да бъде „отключен“ отново.

WannaCry засегна много компании и институции в световен мащаб, а съобщения на 28 езика с искане на откуп се появиха на мониторите на заразените машини.

Според бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън американската Агенция за национална сигурност стои в основата на всичко, защото е създала инструменти за подобни атаки. Службите са намерили слабост в операционните системи, с която да проникнат в компютрите на терористични групировки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе празни кратуни са

    11 7 Отговор
    Колко удобно е това твърдение-че то в Азия живеят 4.8 милиарда човека. Май Сноудън ще се окаже прав...
  • 2 Azazel

    2 5 Отговор
    То, по логиката на Сноудън, може би Майкросфт трябва да е най-вече в основата на всичко, защото е създал Уиндоус, а ако не го беше създал, хакерите нямаше да могат да го хакнат?... Или, най-вече на Джон Атанасов - ако не беше изобретил компютъра.... Но, в правото вината не е в изобретателя на оръжието, а в извършителя на убийството, така че това, че АНС е създала такава възможност, не я прави виновна. Вината е изцяло на хакерите и в някаква степен на този, който е изнесъл от АНС код или информация как да направят подобен инструмент (може би самият Сноудън?).
  • 3 хахаха

    2 1 Отговор
    А Путин ?
    Как без Путин ?
    Хахаха
  • 4 IDIL

    0 0 Отговор
    Тия кравари ще се побъркат все другите им виновни,не могат да спят само като си помислят за Русия но трябва да знаят че във всичко им се мешат извънземните които ги отвличат и им се бъркат в работите на изперкалите американци мухахахаааа...