Last news in Fakti

31 Май, 2017 17:58 3 734 3

Турция отново захапа САЩ: Не въоръжавайте кюрди!

  • кюрди-
  • турция-
  • сащ-
  • чавушоглу-
  • оръжия-
  • подкрепа-
  • сирия

Напрежение между Анкара и Вашингтон

Турция отново захапа САЩ: Не въоръжавайте кюрди! - 1
Снимка: Shutterstock

Турция за пореден път призова американските си съюзници да не въоръжават сирийските кюрди, защото тези действия са „изключително опасни“.

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп не трябва да повтарят грешките на своя предшественик Барак Обама, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Думите му идват на фона на информацията, че американските въоръжени сили са започнали да въоръжават сирийските кюрди, които им оказват помощ в щурма за град Ракка. Той е под контрола на джихадистката групировка „Ислямска държава“.

„Подобни стъпки са изключително опасни за единството на Сирия и териториалния интегритет. Ако искаме стабилност в Сирия, не трябва да повтаряме тези грешки“, заяви турският премиер.

Наскоро турският президент Реджеп Ердоган се срещна с американския държавен глава Доналд Тръмп във Вашингтон. Разногласията между Анкара и Вашингтон за сирийските кюрди бяха сред основните теми на срещата.

„Президентът ясно изрази нашата позиция по този въпрос по време на визитата си във Вашингтон. Изключително рисковано е да се въоръжават тези групировки“, заяви турският външен министър.

Сирийските кюрди от Отряда за народна самоотбрана (YPG) са смятани за враг от страна на турската армия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайпериста

    17 6 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 Morgoth

    34 4 Отговор
    Така де, ама кого другиго да въоръжат за да се бие с ИД? Така наречената "Умерена опозиция" наполовина е при ИД наполовина избита от руснаците. Не остана кой да се бие за САЩ на територията на Сирия.

    Коментиран от #3

  • 3 Хасан

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    Щом не могат или не искат да воюват това е края на американската хегемония в света...Османлиите загубиха империята заради еничерите,Франция загуби Африка заради легионерите...май и Сащ губи почва под Краката си
Новини по държави: