Last news in Fakti

1 Юни, 2017 07:23 2 200 4

Македония има правителство

  • македония-
  • правителството-
  • депутати-
  • криза-
  • кабинет-
  • зоран заев

Край на управлението на ВМРО-ДПМНЕ

Македония има правителство - 1
Снимка: БТА/ AP

Македонският парламент одобри правителството, предложено от Зоран Заев. Депутатите дадоха зелена светлина на новия кабинет с 62 гласа „за“ и 44 „против“, съобщи македонското издание „Сител“.

Новото македонско правителство ще има 25 министри. Решението на депутатите слага край на продължилата дълго политическа криза.

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев се закле като премиер след гласуването в парламента. Новият кабинет слага край и на дългото управление на ВМРО-ДПМНЕ.

Очакванията са новото македонско правителство да доближи позициите на страната до Европейския съюз и НАТО и да спре политическата безизходица.

Партията на Зоран Заев финишира на второ място на парламентарните избори – след бившия премиер Никола Груевски, който обаче не успя да спечели мнозинство, с което да управлява Македония.

Зоран Заев състави коалиция с етническите албанци, за да събере нужната подкрепа за ново правителство. Съгласно коалиционното споразумение девет от министерските постове са заети от представители на етническите албанци.

Световните агенции припомнят, че през 2001 година страната бе на ръба на гражданска война. Наскоро се стигна до изостряне на напрежението, след като етническият албанец Талат Джафери бе избран за председател на събранието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ловеца на поршета

    1 2 Отговор
    Защо им е още едно правителство на македонците? Нали българското правителство е и тяхно правителство!
  • 2 мак

    1 1 Отговор
    ке ги газиме сите до индиа
  • 3 Мимокмок

    1 1 Отговор
    А сега албанците да ви е.ат,щом не искате България!!!!!
  • 4 непознат

    0 0 Отговор
    Хора, както и да се шегувате с МАКЕДОНИЯ,хич не е добре положението там.В Скопие само шиптари,македонци няма,шиптарите раждат по 5 деца,македонките по 1 ,като тук как сме,Държавите България и Македония ще изчезнат точно след 50 год без война.Искаме ние Българите деца но не можем да ти гледаме,бедни сме,и така си загиваме,слагаме кръст на една хубава земя.
Новини по държави: