Last news in Fakti

1 Юни, 2017 20:09 1 294 0

Тръмп се отказа да мести американското посолство в Ерусалим

  • доналд тръмп-
  • посолство-
  • сащ-
  • израел

Решението е временно

Тръмп се отказа да мести американското посолство в Ерусалим - 1
Снимка: БТА/АP

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да не мести американското посолство в Тел Авив в Ерусалим, съобщи ABC.

Преместването на посолството беше едно от големите обещания на Тръмп по време на предизборната му кампания. Той обаче го е отложи. Целта е да се запазят възможностите за мир между палестинци и израелтяни.

„Въпросът не е дали това преместване ще се случи. Въпросът е кога това ще стане“, заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Изявлението предизвика реакции в Близкия Изток.

"Поддържането на посолствата извън столицата допълнително отдалечава мира чрез поддържане жива палестинската фантазия, че еврейският народ и еврейската държава нямат връзка с Ерусалим. Макар че Израел е разочарован, че посолството няма да бъде преместено на тази етап, ние благодарим за приятелството на президента Тръмп към Израел и за ангажиментите му да премести посолството в бъдеще“, се казва в изявление на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Допълва се още, че Ерусалим е вечна столица на Израел.

„Това решение дава шанс за мир“, обявиха представители на палестинците. ОТ САЩ обявиха, че то не е окончателно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА