Last news in Fakti

2 Юни, 2017 06:52 1 697 17

Тръмп оттегли САЩ от климатичното споразумение

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • климат-
  • париж-
  • оттегли-
  • президент-
  • споразумение

Тръмп спази предизборното си обещание

Тръмп оттегли САЩ от климатичното споразумение - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп спази обещанието си и оттегли Щатите от глобалното споразумение за борба с климатичните промени, съобщиха американските медии.

Държавният глава заяви, че ще опита да договори нова „справедлива“ за Вашингтон сделка, която не би оказала негативно влияние на американския бизнес.

Още по време на президентската кампания Тръмп подчерта, че иска да обърне гръб на Парижките договорености, за да помогне на нефтената и въгледобивна индустрия на САЩ.

Парижкото споразумение за борба с климатичните промени предвижда намаляване на вредните емисии в световен мащаб. То влезе в сила, след като бе ратифицирано от 55 страни, които са отговорни за 55% от световното количество емисии на парникови газове.

Китай и САЩ ратифицираха споразумението по едно и също време. Двете страни са отговорни за 40% от вредните емисии в света. Американският президент Барак Обама подписа договора в началото на месец септември 2016 година.

„Ройтерс“ отбелязва, че решението на Тръмп поставя САЩ в международна изолация, в компанията на Сирия и Никарагуа - единственият страни в света, които не са част от Парижкото споразумение.

По думите на Тръмп климатичната политика на предишната администрация в лицето на Барак Обама е коствала милиони работни места в САЩ, а финансовите загубиса били огромни.

Въпреки недоволството на съюзниците на Вашингтон и предупрежденията на учени и екологични организации, Доналд Тръмп заяви, че договореностите са пагубни за американската икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трифонов

    6 15 Отговор
    А така! Ей заради това - м..ната им на всички еколози! Мощно големи дизели и минимум 6 цилиндрови бензини, никакви там електромобили, Тесли и всякакви други тъпотии и вместо да мислим как да "пазим" природата, дето няма опазване, да си сядаме на задниците да работим за това как да се махнем от тая насрана планета като й попривършим ресурсите. Ще пазим! К'во има да пазим!? Просто трябва да можем да я напуснем и да се преселим другаде. Толкова е просто. Вместо да разходваме безсмислено научен, енергиен и финансов ресурс в тъпотиите за "опазване" на нещо, дето няма опазване, трябва да ги насочим към напредък в космическите технологии. Да открием други планети, годни за живот и да можем да стигнем до тях. А като изразходим и техните ресурси... пак отново.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Трифонов":

    Какво общо имат ресурсите с Парижкото споразумение? Всички се надпреварват да крещят за опазване на планетата, а никой не се връща да живее в пещерите! Глобалното затопляне и човешката вина за това, е най-голямата, нагла и грозна лъжа!
    Браво на Тръмп, дано издържи натиска на световната зелена мафия!
  • 3 Max

    8 13 Отговор
    Това е лидер. Човек ,който в прав текст каза, че за него Питсбърг е по-важен от Париж. Кога, наш лидер ще подходи така към еврогейовете?!

    Коментиран от #4

  • 4 Ghost

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Max":

    Трудно е да се направи нещо и юного по-лесно да се разтури.
  • 5 Ярослав Станчев

    12 7 Отговор
    Типично по краварски.Нагло,лицемерно и безпардонно си гледат само собствения г.з.Ама иначе големи еколози,одраха Фолксваген с милиарди,защото им цапали въздуха.Цял свят може да спазва международните екологични норми,включително и ние,само краварите не могат,защото им пречело на икономиката.А ние длъжни ли сме им дишаме мръсотията?Защото вредните емисии не са прасе,което можеш да затвориш в кочината и да кажеш,готово.Влияят върху глобалния климат и се отразяват на всички,по целия свят.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ярослав Станчев":

    Доста си далеч от истината. Първо, дизелгейт стана по времето на тъмничкия Обама и неговото лобистко обкръжение. А нас някой пита ли ни дали искаме повишение на цената на тока заради възобновяемите източници?
    Второ, Тръмп точно това се опитва да разбие, защото никой по никакъв начин не е доказал, че човешката дейност води до каквито и да било изменения на климата. Само неук човек може да вярва на лъжите, че повишението на въглеродния двуокис в атмосферата от 0,039% до 0,040% ще повиши температурата с 2 градуса!
    Лошото е, че зеления октопод е толкова силен, че едва ли Тръмп ще удържи, като гледам каква кампания се води срещу него!

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    4 12 Отговор

    До коментар #5 от "Ярослав Станчев":

    Недей да бъркаш Америка с един олигофрен и самозабравила се руска подлога . Тази изцепка много скоро ще му струва много повече , отколкото може да си представи !
    https://money.bg/politics/bivsh-finansist-1-vashington-napravi-nay-golyamata-si-greshka-ot-voynata-v-irak.html
  • 8 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Супер , тупето сам се вкара с двата крака ! Сега му предстои или унизително да даде заден с зализани извинения или президенството му ще свърши още преди да е започнало

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Кое е супер? Че ви показаха, че зелената диктатура свършва ли :)))
    Нещо май ви бръкнаха в евро@ейските дупенца? До вчера подскачаше колко било "умно" някой законно избран лидер да налага електричките и да забранява ДВГ, без никакъв референдум. Днес обаче когато напълно законно избран лидер, налага обратното, веднага скачате до небесата - безмозъчни двуличници!
    А ако Тръмп не представлява САЩ, който е избран напълно законно с размазваща преднина пред Хилъри, ти ли я представляваш, г-н никому неизвестен троле?

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Янко

    6 7 Отговор
    САЩ : НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРАГ (ЗАПЛАХА) ЗА СВЕТА!
  • 11 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    За твое съжаление "излизане" от международни договори , ратифицирани от Конгреса е доста по-трудно от това да изгониш поредната секретарка , щото новата прави по-добри свирки . И самия ти любимец е много наясно с това : "Публикувано във факти.бг: Държавният глава заяви, че ще опита да договори нова „справедлива“ за Вашингтон сделка, която не би оказала негативно влияние на американския бизнес."
    Само ,че не е познал и си има работа с хора , които няма да му лижат задника като секретарките му

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Мога да ти гарантирам , че до месец всички важни щати ще подкрепят споразумението и ще бламират НАПЪЛНО глупостите на тупето :
    http://www.mediapool.bg/obsht-front-sreshtu-tramp-zaradi-klimata-news264689.html

    Коментиран от #14

  • 13 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Подскачай колкото си искаш, човека показа характер и си спазва предизборните обещания! Ти нали много се радваше, че Мъск му е съветник и няма да излезе от това престъпно споразумение? Е, вече Мъск не му е съветник!
    Аз за разлика от теб боравя с факти, а не с ясновидски видения какво ще стане в бъдеще! За сега е факт, че САЩ излизат от споразумението и няма да го спазват! Какво ще става по-нататък, едва аз и ти може да кажем, но едно е ясно - с диктатура и налагане на лобита, нищо добро не се постига!
    Ако има широко обществено обсъждане и право на избор на хората с референдуми, тогава нещата биха се случили. Аз не искам някой на 2000 км от тук да ми налага как да живея, защото уж сме суверенна страна, а не под Немско-френско-белгийско робство, които освен ВЕИ, да налагат и освобождаване на престъпници като Йожи и Гребеца!

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Пич, хайде скрий си стъклената топка и слез на земята! Глупаво е да продължаваш вечно да пишеш за неща, които ще станат в бъдещето. Нали не вярваш, че си преродения Нострадамус или Ванга?
    Тези щати могат да си правят доста неща, защото конституцията им позволява, докато Тексас и Аляска ще подпишат споразумението на кукуво лято - да заложим по 1000 лева, а?!
  • 15 гост

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Подскача някой друг , аз нямам нужда от такова нещо . А относно фактите , къде са твоите , че нещо не ги виждам ? Относно моите , ако можеш отречи ги :
    1 САЩ НЕ МОГАТ да излязат от Парижкото споразумение преди края на 2020 г , когато ако си забравил е края на мандатчето и на тупето ! Това не зависи от никакви мнения !
    2. Трите най-важни щата произвеждащи една четвърт от икономиката на САЩ заявиха твърдо , че НЯМА да се съобразяват с "решението" на тупето и никой не може да ги задължи по закон ! Всички останали с губернатори демократи ( а те са мнозинство) ще ги подкрепят до месец най-късно !
    3. Всички водещи американски фирми , включително Exxon Mobil , (да , няма грешка) заявиха , че са против и ще продължат да изпълняват ангажиментите по споразумението !
    Още трябват ли ти или ще продължаваш да настояваш , че тупето е Америка ?

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Факти? Ти сериозно ли смяташ за факт, че САЩ не могат да излязат от споразумението преди 2020???
    Сериозно ли смяташ за факт, че пак се осланяш на бъдещето: Публикувано във факти.бг: Всички останали с губернатори демократи ( а те са мнозинство) ще ги подкрепят до месец най-късно !

    Моите факти ги има в статията, така че спокойно може да не се тревожиш, защото явно Тесла играят игра с Тръмп - ако в световен мащаб се забранят всички ДВГ за автомобили, Тесла умира, защото немската и японска конкуренция ще ги смачка!
    Както и да е - вярвай си в добрата фея, твоя воля!
  • 17 БайМанаф

    0 1 Отговор
    Ако Господ иска да накаже американците им изпраща урагани, торнада, пожари...
    А ако иска да накаже други народи и държави, изпраща им американци...