6 Юни, 2017 07:44 1 478 6

Импийчмънт за Тръмп е новата американска мечта

  • импийчмънт-
  • президент-
  • недоволство-
  • петиция-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • интересеи-
  • гражданска резолюция

Още един град, прие резолюция, с което се присъедини към нарастващото движение срещу Тръмп

Импийчмънт за Тръмп е новата американска мечта - 1
Снимка Архив АП/БТА

Все повече американци се надигат срещу управлението на президента Доналд Тръмп. Вече 10 общности призовават за импийчмънт на Тръмп, след като изборните власти в град Бруклайн, Масачузец наскоро приеха резолюция, с която искат от Конгреса да започне разследване, което би могло да доведе до отстраняването на държавния глава от поста му, пише сайтът Common Dreams.

В предложената от гражданите резолюция се твърди, че "многобройните бизнес интереси на Тръмп по света нарушават клаузата за възнагражденията в Конституцията (президентът по всяко време получава за своята служба възнаграждение, което не може да бъде увеличено или намалено през периода на мандата му, и през този период той не може да получава никакво друго възнаграждение нито от Съединените щати, нито от който и да било от щатите — бел.ред.) и поради това, призовава Камарата на представителите на САЩ да подкрепи решение, което да позволи на съдебната комисия да проучи дали има достатъчно основания за импийчмънт", съобщава "Boston Magazine".

"Честно казано, не разбирам защо повече хора не са възмутени от това", заявява вносителят на документа Лиза Коларик.

От общо 173-мата представители на местната власт, които взеха участие в гласуването в края на миналия четвъртък, 158 гласуваха в подкрепа на резолюцията, докато 13 се въздържаха и двама гласуваха против. Така малкото предградие на Бостън стана най-новата общност, която подкрепя отстраняването на Тръмп.

Както "Политико" отбелязва в началото на миналата седмица, масачузетските градове Кеймбридж, Амерст, Пелхам и Леверет вече са изпратили своите декларации, а в Нютон предложението е внесено за разглеждане.

Калифорния е следващият яростен привърженик на идеята за импийчмънт. Градският съвет в Лос Анджелис прие своята резолюция, с настояване за отстраняването на Тръмп още в началото на месец май. Ричмънд, Аламеда и Бъркли направиха същото.

Проучване, проведено след уволнението на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, показа, че за първи път повече американци подкрепят тълпата, отколкото се противопоставят на идеята.

Данните от анкетата показаха, че 48% от респондентите са заявили подкрепата си за импийчмънт, а 41% са били против. Нещо повече, едва 43 на сто от анкетираните смятат, че Тръмп ще изкара целия си президентски мандат.

Над 1,1 милиона души в САЩ са подписали петиция, в която се настоява за отстраняването на Тръмп. И макар тези усилия на местно ниво сами по себе си да нямат никаква власт по въпроса за импийчмънта на президента, целта е да бъде убеден Конгресът, че трябва да направи първата стъпка и да разпореди разследване, което да определи дали апелът на народа е оправдан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паисий

    7 0 Отговор
    В името на граматическата справедливост:

    Публикувано във факти.бг: "Масачузец"
    Официалната транскрипция на името на този американски щат на български език е "Масачузетс". Пише го даже и в Гугъл!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Тупето си отива , даже той самия няма да повярва колко скоро ! А тепърва ще излизат данни от разследването за "руски връзки " и фалшификациите на изборите . Накрая ще се радва ако само го изгонят , а не го вкарат направо в затвора !
  • 4 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    да изчезва този ненормалник,колкото по-бързо толкова по-добре!
  • 5 Нафарфорий

    3 0 Отговор
    мечтата на човешките боклуци!!!!!!!!!
  • 6 незнайко

    0 2 Отговор
    ДА, АМЕРИКАНЦИТЕ ПОЧВАТ ДА СЕ ОСЪЗНАВАТ ! Тръмп ни ги води към добро и те го виждат.