5 097 8

Търгуваха с кръвта на Омран

Нови снимки на момчето, което се превърна в символ на войната в Сирия

Търгуваха с кръвта на Омран
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

В интернет се появиха нови снимки на Омран Дакнееш. Момчето стана известно през миналата година. Тогава негова снимка от линейка след бомбардировки в Алепо се превърна в символ на цялата война в Сирия.

Сега Omran живее спокойно в Алепо. Неговият баща Асад обаче се съмнява във факта, че Омран е бил ранен по време на бомбардировка. Той твърди, че не е чул шума на самолет над дома си в деня, в който снимката на Омран беше направена.

Оказва се, че бащата е привърженик на режима на президента Башар Асад. Той признава, че е отказал няколко финансови оферти да напусне страната. Причината е била, че не иска да навреди на репутацията на правителството.


„Това дете и сестра му бяха спасени от товa, което на Запад наричат „бели каски“. Това беше част от публичността на тези бели каски. Никой от инцидентите не беше истински. Бунтовниците тогава използваха снимката му. Те търгуваха с кръвта му. За това и смених името му и отрязах косата му. Отказах да вземе пари от тях. Сега живеем спокойно“, заяви бащата на Омран.

Сирия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 08:56  06.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Azazel
  Отговор
  2 10:01  06.06.17
  Публикувано във факти.бг: "В интернет се появиха....". Класика при фалшивите новини... Къде в интернет? Кой ги е пуснал? Как изобщо можете да ни убедите, че това момче е онова момче? Ако онази снимка вървеше с видеа от редица световни агенции, които показваха не само детето, но куп други ранени и разрушения, тук просто показвате някакъв, изваден от всякакъв контекст, мургав човек с дете в ръце...От тази публикация лъха такава здрава про-Асад пропаганда, че трябва да ви е срам, че изобщо публикувате подобно нещо...

  Коментиран от #3, #5

 • Патето Яки
  Отговор
  3 11:45  06.06.17

  До коментар #2 от "Azazel":

  Приемам че тази новина е вярна. Промиването на мозъците е част от войната.

  Коментиран от #4

 • Azazel
  Отговор
  4 11:59  06.06.17

  До коментар #3 от "Патето Яки":

  Напълно съм съгласен, че промиването на мозъци е част от войната. А това - някой да приема за верни само неща, които се покриват с тяхната позиция по въпроса (откровен когнитивен дисонанс), пък, ако ще и да става дума за извадена от контекст снимка, с неясно съдържание и кратък откровено пропаганден текст към нея, всичко това с източник: "интернет", и в същото време, да не вярва на информация, отразена от почти всички водещи световни агенции и телевизии, и гарнирана с обширни видеорепортажи (някои от тях - на живо) от мястото на събитието, е пряко свидетелство за промит мозък.

 • Трол
  Отговор
  5 11:59  06.06.17

  До коментар #2 от "Azazel":

  https://twitter.com/AboZain6/status/871738290134712322/photo/1 не го копи пествай от тук а го препиши за да може да го видиш, ако искаш де. Ама нали си краварски трол щом няма печат от Белия дом или от чичо Сорос...

  Коментиран от #6

 • Azazel
  Отговор
  6 12:57  06.06.17

  До коментар #5 от "Трол":

  Е, браво, публикувано от репортер на видео агенция, собственост на RT - най-мощната анти-западна пропагандна машина на Путин и Русия... И, колкото и да ти е странно, не всички, които не вярваме на руската пропаганда, сме "краварски" и сороски тролове. Някои от нас просто искат да живеят в свободна и демократична България, като част от ЕС, и не се връзват на анти-европейската руска пропаганда, която цели да ни отклони от този път и да ни върне в мечата прегръдка.

  Коментиран от #8

 • Глупак
  Отговор
  7 13:01  06.06.17
  Направи ми впечатление : ,,Той признава, че е отказал няколко финансови оферти да напусне страната.,, ЯСНО СЕ КАЗВА , ЧЕ АНТИСИРИЙСКИ СИЛИ ПЛАЩАТ НА МИГРАНТИТЕ ! ! ! ! ! ! Това е познато на службите от самото начало. Ако в Европа имаше ДЪРЖАВИ, ръководителите на служби и определени политици вече трябваше да гният в затвора за НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО
 • Трол
  Отговор
  8 16:02  06.06.17

  До коментар #6 от "Azazel":

  Е аз ти казах: Публикувано във факти.бг: ма нали си краварски трол щом няма печат от Белия дом или от чичо Сорос...

Напиши коментар:


Публикувай