Last news in Fakti

7 Юни, 2017 23:31 5 928 4

Гигантски океан на Марс (ВИДЕО)

  • марс-
  • океан-
  • червена планета

Учени от университета в Северен Илинойс доказаха, че в миналото на Червената планета е имало огромен воден басейн

Гигантски океан на Марс (ВИДЕО) - 1
Снимка: NASA

Учени от университета в Северен Илинойс доказаха, че в миналото на Марс е имало гигантски древен океан, съобщи Lenta.ru.

Те представиха карта на покритата с вода Червена планета и определиха количеството вода, необходимо за образуване на мрежа от долини там. За да изчислят обема на каналите, учените използваха алгоритми, приложими за обработка на данни, които бяха получени с лазерно сканиране на релефа. Експертите анализираха цифров модел на повърхността на Марс и оцениха дълбочината на долините.

След това те оцениха интензивността на ерозионните процеси. Сумарното количество вода, "прорязващо" каналите, трябва да надвишава обема на самите долини около 4 хиляди пъти. Това е възможно само при наличието на голям океан.

Според изчисленията, Марс вероятно е бил 10 пъти по-пълноводен, отколкото показаха резултатите от предишни изследвания.

В същото време наличните модели на марсиански климат демонстрират, че планетата е била твърде студена за съществуването на активен хидроложки цикъл. Бъдещите изследвания трябва да разрешат това противоречие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    8 3 Отговор
    Ясно... ще ни изпаряват на Марс да садим "тополи, липи и плодни" !!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Марсианеца

    4 3 Отговор
    И ще наторим с л..ната на Йохансен
  • 4 OMG WTF

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шаран БГ":

    Може да нахакаме папрат, може и джоджен...