866 0

Берлин: Възможна е "тръмпификация" на конфликтите в Залива

Германският външен министър Зигмар Габриел изрази тревога от рязката ескалация на напрежението в Персийския залив

Берлин: Възможна е "тръмпификация" на конфликтите в Залива
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Германският външен министър Зигмар Габриел изрази тревога от рязката ескалация на напрежението в Залива, след като Саудитска Арабия и други арабски страни внезапно скъсаха отношения с Катар.

В интервю за вестник "Ханделсблат", цитирано от "Ройтерс, той предупреждава за заплаха от "тръмпификация" на напрежението в региона.

Габриел, който трябва по-късно днес да се срещне със саудитския външен министър, каза, че е изненадан от силата на напрежението, избухнало в района на залива.

Тази тръмпификация на отношенията между отделните страни е особено опасна в регион, който вече гъмжи от кризи, каза той, очевидно намеквайки за все по-острата конфронтационна риторика след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ м.г.

Целта очевидно е Катар да бъде повече или по-малко напълно изолиран и подложен на натиск. По-нататъшната ескалация не е полезна на никого. Близкият изток е политическо и военно буре с барут, подчерта германският външен министър.

Габриел, който отдавна критикува германските оръжейни продажби, разкритикува и неотдавнашните големи продажби на американски оръжия от Тръмп на други страни от Залива. Според него тези "гигантски оръжейни сделки" увеличават риска от нова спирала на оръжейната надпревара.

Това е напълно погрешна политика и със сигурност не е политиката на Германия, посочва първият дипломат на Берлин.

Германия


Още по темата

 • Тръмп: Всички посочиха Катар с пръст

  Тръмп: Всички посочиха Катар с пръст

  Американският президент Доналд Тръмп заяви, че при обиколката си из Близкия изток е предупредил да не се спонсорира "радикалната идеология" ...
  6.06.2017
  2 214
  2
 • Кувейт зове Катар за сдържаност

  Кувейт зове Катар за сдържаност

  Емирът на Кувейт Сабах ал Ахмад ас Сабах е провел телефонен разговор с лидерът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани, съобщи KUNA. Емирът на Кувейт е ...
  6.06.2017
  1 721
  2
 • Един за всички, всички срещу Катар

  Един за всички, всички срещу Катар

  Саудитска Арабия и кралство Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения и затвориха границите си с Катар, предаде "Ройтерс". Саудитска ...
  5.06.2017
  3 720
  6

Напиши коментар:


Публикувай