7 Юни, 2017 16:36 2 294 5

Франция се готви за война у дома

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • ислямска държава-
  • тероризъм

Президентът Макрон създава ново звено за борба с тероризма

Франция се готви за война у дома - 1
Снимка: БТА/АР

Френският президент Еманюел Макрон проведе специално съвещание за създаване на ново звено за борба с тероризма. Целта е чрез него бъде подобрен обменът на разузнавателни данни и да бъдат изработени стратегии в сферата на сигурността.

Това става ден след като мъж нападна полицай пред катедралата "Нотр Дам" в Париж, предаде "Ройтерс".

Структурата, която ще се казва Национален център за борба с тероризма, бе официално представена на днешното заседание в Елисейския дворец на Съвета за национална сигурност и отбрана в присъствието на представители на правителството и ръководния състав на службите за сигурност.

Звеното ще се състои от около 20 души и ще упражнява надзор върху всички действия за борба с тероризма.

Франция се готви за война у дома
Снимка: Shutterstock

То ще се помещава в Елисейския дворец, ще работи денонощно и ще бъде пряко подчинено на президентската институция - нещо безпрецедентно за Франция, където местни наблюдатели бяха заявили, че има липса на координация между службите за външно и контраразузнаване.

Високопоставен източник от френското президентство заяви, че новата структура ще очертае в частност стратегии за борба с радикализацията в интернет и разпространението в интернет на инструкции за извършване на атентати.

Сред основните й предмети на дейност ще бъде и въпросът за френските граждани, присъединили се към групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, които може да се върнат във Франция.

Източникът пожела анонимност в съответствие с обичайната практика на френското президентство.
Създаването на това звено беше предизборно обещание на Макрон във връзка с поредицата атентати във Франция.

Негов ръководител ще бъде Пиер дьо Буске дьо Флориан, бивш началник на френското контраразузнаване. Новите шефове на службите за външно и контраразузнаване ще бъдат официално обявени на 21 юни.

Франция се готви за война у дома

Освен това френското правителство ще поиска от парламента да бъде продължен режимът на извънредно положение от датата, когато изтича, 15 юли, до 1 ноември. Това ще бъде шестото му продължаване. Мярката бе въведена след атентатите през 2015 г. и дава на полицията извънредни правомощия.

На 21 юни правителството ще представи и законопроект за затягане на мерките за сигурност за постоянно, така че да важат и след края на извънредното положение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иии

    14 0 Отговор
    ЗАТЯГАНЕ НА МЕРКИТЕ, късно е ,врагът вече се разхожда по ШАНЗ ЕЛИЗЕ, те са граждани на Европа и могат спокойно да убиват навсякъде..това го правят най добре...Той, терориста Е твоя комшия ,заедно ходите в училище,на работа,той е усмихнат -тази аработалибанска гад ,като хлебарка, и не се подава на учищожение,вирус паразит.

    Коментиран от #5

  • 2 Барчо

    11 1 Отговор
    Когато се обърне каруцата, пътища много. Франсетата много закъсняха. Врагът е вече имплантиран вътре като компютърен вирус. Тероризма за съжаление е вече на мода и изроден начин да се докажеш. Изобщо не вярвам да са толкова луди, че да се взривяват само заради техния бог. Нещата са много по-сложни със сигурност.
  • 3 Абе празни кратуни са

    12 1 Отговор
    Уникални идиоти-създават си проблем( съдбоносен за европейската цивилизация ) и след това се опитват да го решават този проблем,като продължават да подържат и плащат на първоисточника на проблема. Абе по-неадекватни управници в Европа никога не е имало-факт. Специално за Франция-великият Де Гол сигурно се обръща в гроба.
  • 4 Хасан

    4 4 Отговор
    А европейците искаха Турция да смекчи закона за терроризма и да махне извьнредното положение!!а сега цяла Европа затяга положкнието..
  • 5 111

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "иии":

    " аработалибанска гад ,като хлебарка, и не се подава на учищожение" Евротолерастите НЕ ИСКАТ да я унищожат, искат да я интегрират, а за САЩ икономическата полза е безспорна за да работи вечно на пълни обороти военната им индустрия
Новини по държави: