1 082 0

Япония работи по подобряване на отношенията си Тайван и Китай едновременно

Япония развива отношенията си със страни от цялата международна общност

Япония работи по подобряване на отношенията си Тайван и Китай едновременно
Виолина Цветанова

Отношенията между Република Китай и Япония се очаква да продължат да се задълбочават независимо от желанието на Токио да подобри връзките си и с Пекин.

Чанг Шу-линг, действащ главен секретар на базираната в Тайпе Асоциация за връзките на Тайван с Япония, направи коментар на изявлението на японския премиер Шинцо Абе, който на свой ред изрази надеждата за бъдещо развитие на връзките с Китай, засилване на обмена и подобряване на сътрудничеството.

Чанг заяви, че Япония се стреми да развива отношенията си с много страни от международната общност. Тайван е една от тяха. Китай също. И в това няма никакво противоречие. Напрежението между Република Китай и Континентален Китай не бива да се пренася на други фронтове. То трябва да остане между тези две страни и да се разреши по мирен и цивилизован начин.

Чанг отбеляза още, че Тайван и Япония наблягат сериозно на обмена на парламентарно и на местно ниво. Общо 24 парламентаристи са посетили Тайван от началото на годината, като същевременно се е осъществил и обмен между правителствата на двете страни.

Асоциацията, занимаващата се с връзките с Япония, бе преименувана по-рано тази година на Асоциация за отношенията между Тайван и Япония, замествайки първоначалната Асоциация на източноазиатските отношения, която действаше 45 години. Промените бяха направени с цел насърчаване на по-тесните връзки между двете страни – това заявиха от Министерство на външните работи.Напиши коментар:


Публикувай