1 058 0

Турция освободи бащата на звезда от НБА

Мехмет Кантер бе задържан на 2 юни по подозрения, че е свързан с дейността на ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен

Турция освободи бащата на звезда от НБА
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Бащата на баскетболиста от турски произход Енес Кантер, който играе в НБА в отбора на Оклахома Сити, е бил пуснат на свобода, съобщава частната НТВ.

Мехмет Кантер бе задържан на 2 юни по подозрения, че е свързан с дейността на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, която турските власти обвиняват за опита за преврат на 15 юли миналата година.

Арестът на проф. Кантер е бил извършен в акция срещу "университетска структура" на ФЕТО. След дадени показания в прокуратурата бащата на баскетболиста е бил изпратен в съда с искане за поставяне под арест, но по решение на съда е освободен при мярка за процесуална принуда.

Енес Кантер отдавна е последовател на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, за чието екстрадиране настоява турският президент Реджеп Ердоган.

Миналата година турски вестници публикуваха написано на ръка писмо, подписано от Кантер старши, който се отрича от сина си и го обвинява, че е "хипнотизиран" от движението на Гюлен.

Баскетболистът скъса отношения със семейството си и обяви пред стотиците хиляди свои последователи в Тwitter, че остава привързан към проповедника и неговото движение.

Турция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай