1 075 0

Ключови избори след Брекзит (СНИМКИ)

Започна гласуването на парламентарния вот в Обединеното кралство

Ключови избори след Брекзит (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Избирателните секции във Великобритания отвориха за гласуването на ключовите за Кралството извбори за парламент, предадоха световните агенции.

Гласуването започна в 7 ч. местно време и ще приключи в 22 ч. Гласоподавателите избират 650-те членове на Камарата на общините (долната камара на парламента).

Според анкета на Ипсос/Мори консерваторите на премиера Тереза Мей имат 44% подкрепа срещу 36 на сто за лейбъристите на Джереми Корбин.

Министър-председателят свика предсрочните избори с надежда да увеличи крехкото мнозинство на управляващата Консервативна партия в парламента и да засили позициите си в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.

Кампанията не премина по план. Мей беше критикувана, че й липсва блясък, а два атентата превърнаха изборите в дебати за националната сигурност.

Според Мей консерваторите ще изградят "по-силна, по-справедлива и по-процъфтяваща Великобритания", а лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Корбин казва, че ще управлява "за мнозината, не за малцината".

Социологическите проучвания показват, че лейбъристите са скъсили значително преднината на консерваторите.

Великобритания


Още по темата

 • Следизборни драми на Острова

  Следизборни драми на Острова

  Британският премиер Тереза Мей ще се опита да състави ново правителство, въпреки че нейната партия изгуби абсолютното си мнозинство в парламента, ...
  9.06.2017
  1 362
  3
 • Консерваторите си вкараха изборен автогол (СНИМКИ)

  Консерваторите си вкараха изборен автогол (СНИМКИ)

  Британският премиер Тереза Мей заяви рано тази сутрин, че ще се стреми да остане на поста си, въпреки че прогнозни резултати показват, че нейната ...
  9.06.2017
  3 063
  3
 • Обърканата Великобритания

  Обърканата Великобритания

  Печален изборен резултат във Великобритания. В момент, в който страната има нужда от решителност и от лидер и независимо от политическата система, ...
  10.06.2017
  1 921
  3

Напиши коментар:


Публикувай