1 044 3

Нов български храм отваря врати във Виена

Нов български храм отваря врати във Виена
Снимка: БПЦ
Светослава Ингилизова

Нов собствен български храм отваря врати в сърцето на Европа за нашите сънародници пребиваващи във Виена, в нейните околности и в цяла Австрия. Това съобщиха от пресцентъра на Българската православна църква.

На 11 юни, Неделя на Всички светии, ще бъде осветен собственият български храм, посветен на свети Иван Рилски във Виена. Освещаването ще бъде извършено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с духовници от епархията.

Православните църковни общини в Западна и Средна Европа ползват предимно католически и протестантски храмове, предоставени за ползване, както и наети за целта помещения.

За пръв път българските изселници в Унгария изграждат свой собствен храм в Будапеща, чийто градеж е завършен през 1931 г.

Храмът във Виена е вторият собствен храм изграден специално за вярващите сънародници, живеещи в Австрия, по инициатива на българската църковна община, имаща за свой небесен покровител преподобния Рилски светец и Чудотворец.

Храмът е изграден за около три години със средства от вярващите ни сънародници, австрийски приятели и почитатели на Православието и България, както и от Българската държава в лицето на дирекция "Вероизповедания" при Министерския Съвет, съобщиха от БПЦ.

Австрия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • българска Виена
  Отговор
  1 18:22  08.06.17
  А случайно адрес? Или няма нужда.
 • Rosko
  Отговор
  2 20:48  08.06.17
  1120 Wien, Dunklergasse 21 (U 4, U6, A12 – Längenfeldgasse)
 • 3 20:49  08.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай