Last news in Fakti

8 Юни, 2017 17:30 1 458 3

Нов български храм отваря врати във Виена

  • църква-
  • виена-
  • храм
Нов български храм отваря врати във Виена - 1
Снимка: БПЦ

Нов собствен български храм отваря врати в сърцето на Европа за нашите сънародници пребиваващи във Виена, в нейните околности и в цяла Австрия. Това съобщиха от пресцентъра на Българската православна църква.

На 11 юни, Неделя на Всички светии, ще бъде осветен собственият български храм, посветен на свети Иван Рилски във Виена. Освещаването ще бъде извършено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с духовници от епархията.

Православните църковни общини в Западна и Средна Европа ползват предимно католически и протестантски храмове, предоставени за ползване, както и наети за целта помещения.

За пръв път българските изселници в Унгария изграждат свой собствен храм в Будапеща, чийто градеж е завършен през 1931 г.

Храмът във Виена е вторият собствен храм изграден специално за вярващите сънародници, живеещи в Австрия, по инициатива на българската църковна община, имаща за свой небесен покровител преподобния Рилски светец и Чудотворец.

Храмът е изграден за около три години със средства от вярващите ни сънародници, австрийски приятели и почитатели на Православието и България, както и от Българската държава в лицето на дирекция "Вероизповедания" при Министерския Съвет, съобщиха от БПЦ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българска Виена

    5 0 Отговор
    А случайно адрес? Или няма нужда.
  • 2 Rosko

    1 0 Отговор
    1120 Wien, Dunklergasse 21 (U 4, U6, A12 – Längenfeldgasse)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: