Last news in Fakti

8 Юни, 2017 18:09 3 393 27

Коми: Безспорно Русия се намеси в изборите в САЩ

  • джеймс коми-
  • фбр-
  • сащ

Бившият директор на ФБР свидетелства пред Конгреса

Коми: Безспорно Русия се намеси в изборите в САЩ - 1
Снимка: БТА/AP

„Русия несъмнено се намеси в последните избори за президент на САЩ.“' Това заяви бившият директор на ФБР Джеймс Коми, който даде показания пред комисията за изслушване на Конгреса, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.

Коми беше освободен от поста на директор на ФБР преди два месеца. Това стана след решение на президента Доналд Тръмп.

Преди това Коми беше започнал разследване за предполагаема руска намеса в изборите в САЩ. След уволнението си той беше призован да даде показания пред комисията на Конгерса.

„Искам да съм ясен. Не става въпрос за лов на вещици или фалшиви новини. Аз се опитах да защитя нашата страна от една опасност. Тя едва ли ще отмине скоро.

Администрацията на президента излъга, като заяви, че служителите на ФБР са загубили доверие в мен. Аз познавам хората си.

През 2015 г. имаше опит за мащабна атака срещу правителствени и неправителствени организации. В последствие ние разбрахме, че целената информация е била извлечена. С президента Тръмп имах само един разговор за воденото от нас разследване. Той беше чисто технически.

Русия се намеси в изборите през 2016 г. Направи го с цел и добра техника. Не мога да кажа какво е било отношението на президента Тръмп към тази ситуация. Не знам какви други разговори е водил. Намесата беше с цел посегателство към нашата страна.“, заяви Коми.

Взето е било решение да не се казва, че срещу Тръмп няма разследване що се касае до проблема "Русия" в американските президентски избори. Причината - толкова комплексно и сложно разследване като това за намеса на чужда държава в американските президентски избори със сигурност ще засегне и кандидат-президентската кампания

„На лична вечеря президентът Тръмп ми каза, че бившият съветник по националната сигурност е добър човек и че би било добре да го оставя на мира. Това ме притесни. Не могат да кажа, дали това беше опит за намеса в наше разследване.

Във всеки един момент чувствах, че Доналд Тръмп може да ме уволни. Така се развиваха разговорите ни. Бях объркан, когато разбрах, че ме уволнява, заради натиск над разследването на ФБР. Той каза, че освобождаването ми вдига напрежението над самото разследване. Това е странно. Не бих действал различно спрямо разследването около изтеклите имейли на Хилари Клинтън. Така трябваше да се действа. Да го огласим не беше грешка. Решението беше внимателно обмислено“, заяви Коми.

Джеймс Коми подчерта, че няма никакво съмнение, че специалният прокурор, назначен да ръководи разследването по руската афера, разследва Тръмп за възпрепятстване на правосъдието, въпреки че посочи, че не знае дали Тръмп го е сторил. Това трябвало да бъде установено от специалния прокурор.


По думите на бившия директор на ФБР, нито един от подадени гласове от американските гласоподаватели не е бил подменен.


Той подчерта, че се надява да има записи на разговорите му с прзидента. Коми заяви, че Тръмп не го е молил директно да прекрати разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВО

    34 50 Отговор
    ЛЪЖЛИВИ КРАВАРИ.СЪЗДАВАТ ИЗКУСТВЕНИ ВРАГОВЕ ЗА ДА ДА СЕ ОТПУСКА БЮДЖЕТ НА ОГРОМНАТА ИМ АРМИЯ , ИНАЧЕ СЪКРАЩЕНИЯ.РУСИЯ НЕ ЗАПЛАШВА НИКОЙ.КРАВАРИТЕ СА ТЕЗИ КОЙТО СА ЗАПЛАХА ЗА ЦЯЛ СВЯТ.

    Коментиран от #8

  • 2 Капитан Клос

    46 37 Отговор
    Време е Рашка да яде голямото дърво -тия от дума не разбират.
  • 3 5678

    43 29 Отговор
    Русия е една измислена държава ,и историята и даже е измислена -няма нищо вярно в нея Племето мокши
  • 4 Да го кажем направо

    15 34 Отговор
    Хааахааха сега соросите са в шок--Русия наистина си е сложила президент-пионка в Б.Дом.....хаааххххахааааааахххх
  • 5 Справедлив

    14 35 Отговор
    Ясно,даже шеф на ФБР призна,че Путин диктува кой да е президент в САЩ. Великият Путин-Б.Дом е на колене пред Властелина на Света.
  • 6 мунчо

    41 17 Отговор
    Путин сам си избра палача, така да се каже.
  • 7 Не глеам таувизия

    13 19 Отговор
    И един мармот завива.... Те рерашките си нямат други главоболия в Украйна, вътрешно политически, Сирия и тн. Та специално направили на демократите сечено... Последните избори в сащ са най-голямия цирк в историята... Парите си избраха поредната кукла на конци... Това, че толкова народ им се връзва и по света е по-смущаващо;)
  • 8 Мамбата

    25 17 Отговор

    До коментар #1 от "ИВО":

    Ако ходиш случайно на гости на някой Украинец,не ги говори тези глупости,че "Русия не заплашва никого"защото може да свършиш в спешния!То бива да си мурзилка,да си платен коментатор,но да казваш на черното-бяло?Трябва да си паднал много ниско за да пишеш глупости за пари,не те мразя,жал ми е за теб!

    Коментиран от #9

  • 9 Трол

    8 20 Отговор

    До коментар #8 от "Мамбата":

    Даааа, и Украинец с главна буква. И аз трябва да вярвам на някакъв неграмотни.
  • 10 КАКТО В РЕЙСА

    7 6 Отговор
    В претъпкан автобус, някой олабват гайката и загазоват пространството а после активно критикуват и се възмущават от наглостта на онзи "някой си". Или пък - Дръжте крадеца! Стари изтъркани трикове, но минават. За всеки влак има пътници!
  • 11 Sergiy

    9 11 Отговор
    За тези които видяха на живо, беше всичко ясно на 100%, а пак какво говориха зад врати,само можем да гадаем, ама путьо бавно ще получава това, което е заслужил, това е сигурно ;)

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Кака Гинка

    10 8 Отговор
    Бяха толкова сигурни в победата на Хилари,че Тръмп им дойде като гръм от ясно небе и сега се чудят кого да обвинят.Всъщност,нали най-често американци се оплакват,че били отвличани от извънземни (куп филми направиха на тая тема),може сега същите тия извънземни да са им объркали и изборите.Би трябвало да обмислят и този вариант - звучи не по-малко реалистично от тяхна гледна точка...
  • 13 сноу

    4 9 Отговор
    Тоя пък много бързо си научи урока,че даже и стихотворението...А бе Коми ,до тук единственното безспорно е ,че са те заплашили, я с Коми ,я със Сибир ,я са ти раздрусали здраво пипката и са я натъпкали с най-печелившата доктрина ,за вечния враг...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    10 5 Отговор
    Щом Русия може да се меси в САЩ значи тяхното ФБР е гола вода пред КГБ-то.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Трол

    6 2 Отговор
    Нали за Хилъри са гласували над милион избиратели повече. Но избирателната система с т.н. избирателни колегии определи Тръмп за президент. Е кво ви е виновен Путин? На крива ракета, космоса и пречи. А козяшките колеги, вият ли вият вече няколко месеца.
  • 22 IDIL

    6 3 Отговор
    Тия гейове кравари от империята на злото ФАЩ и на сън им се привижда Русия,ще се пукнат от злоба че не можат да разсипят Руската държава както направиха с много държави по света,коварни и долни янки.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НЛО

    6 3 Отговор
    Тоя си е объркал урока не е Русия а извънземните се намесиха,както има много отвлечени психари от извънземни що да не се намесят и в изборите на калпав к.. вълната му пречи му ха ха хааа...
  • 25 Барчо

    4 2 Отговор
    Ейййй, много ги е яд престъпниците краварите, че не можаха да си изберат престъпника Хилъри за президент. И в какво се изразява така наречената "намеса"??? А помислете де!!! Ами в това, че изплуваха престъпленията на Хилъри докато е била и като първа дама и във властта. Значи според тях не е виновен този, дето е извършил престъпленията, а този дето ги е разкрил. Това ли е логиката на нещата при тях? Ами тогава да вкарат всичката си полиция и следователи в панделата!!! Те нали престъпления разкриват. Американците ако действително са убедени, че зад разкритията стои разведката на Русия, трябва да му целуват краката на Путин, че е дал зелена светлина. С този манталитет на управление и престъпно самосъзнание кой знае в какви проблеми щеше да вкара в страната си. Можеше и да се получи нещо като сега с Катар!
  • 26 Барчо

    4 1 Отговор
    Абе, тоя Комо започнал да разследва, но го уволнили. Предполагам по време на разследването. И сега изведнъж бил приключил разследването и .... хоп, руското участие било стопроцентово. Ами щом са сигурни, махайте незаконно избрания президент. И да си оправят изборната система. Няма такава простотия като тяхната. Системата да позволява да се избере президент от малцинството. Ха-ха-ха. Да не се жалват като девици и да търсят виновник другаде.
  • 27 Българин

    1 0 Отговор
    Русия била се намесила в изборите на сащ глупости .Тея прости американци само могат да обвиняват и ревът.А защо никоя медия не казва когато сащ се намесва там където не и е работата а мълчат ? Много е лесно да се представят събитията от една гледна точка на някой и да се втълпява на нацията, че това е истината. По-голямо зло от сащ няма