9 Юни, 2017 08:29 2 205 18

Плановете за евроармия тревожат Москва

  • русия-
  • армия-
  • ес-
  • брюксел

ЕС има готовност да създаде собствена армия, пише "Независимая газета" в заглавие на статия за предстоящата днес в Прага международна конференция, посветена на въпроса за сигурността.

На нея страните членки ще разгледат три сценария за по-нататъшно сътрудничество в сигурността и отбраната. Предвижда се военна интеграция в различна степен, но всички варианти включват формиране на европейски фонд за отбрана в размер на близо 5,5 милиарда евро годишно, също и на бойни подразделения с общи командни структури, посочва вестникът.

Той се позовава на представената по-рано Бяла книга на ЕК за бъдещето на Европа и на решенията, взети от европейските министри на отбраната в Брюксел през май.

Идеята за формиране на европейска армия добива реални черти. Според върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини общността до месеци ще създаде и развърне реални бойни подразделения като "инструменти за бързо реагиране", чието засилване бе регламентирано от документ, приет на министерския форум в Брюксел.

Тези бойни части обаче няма да се финансират от европейския фонд за отбрана и средства за тях ще се търсят тепърва. ЕС едва ли ще може бързо да формира миротворчески и други бойни части от бъдещата евроармия. Но очерталият се стремеж към това не може да не тревожи Русия, изтъква изданието.

Военният експерт Юрий Неткачев смята, че бойните структури на ЕС едва ли ще са голяма заплаха за Русия, освен ако действат съвместно с НАТО. "Защото европейските страни вдигнаха бюджетите си за отбрана, значително увеличавайки бойния потенциал на алианса", казва аналитикът.

Стремежът на ЕС към по-голяма самостоятелност в отбраната се дължи главно на други фактори, а не на Русия, твърди обаче Иля Харламов, наблюдател на радио "Спутник". "Европа страда в далеч по-голяма степен от вносния и домораслия тероризъм, също и от масовия наплив на бежанци от Близкия изток и Северна Африка", пояснява той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост 2

    20 17 Отговор
    До сега и аз бях скептична за създаване на евроармия, но щом това плаши москва, всичките ми колебания изчезнаха- значи ТРЯБВА да се създаде евроармия. Всяко нещо, което плаши москва, означава, че москва го преценява като законно отбрана и защита на група държави и че това възпрепятства нейните планове да си отхапва парчета от суверенната територия на европейските държави/ азиатските не ме интересуват/, като нагло се хили в лицето им и им казва- вижте се, нямате въоръжение , нямате отбрана, нямате военни, за това и ви отхапахме част от територията. Всяко нещо, което възпира русия да направи това с България, е добро за мен.

    Коментиран от #4, #13

  • 2 Накратко

    15 18 Отговор
    Това че някакво издание в Русия е написало нещо ,не означава че представя офицялната линия на държавата. Да напомня,че Путин предложи преди доста години проект за сътрудничество "От Лисабон до Владивосток" във който беше включено и сътрудничество с европейските армии с руснаците. Освен икономически,социални, политически партньорства имаше идея за военно сътрудничество-във военната индустрия,вонните разработки,иновациите и т.н...Предложението на Путин искаха да го разгледат в Е.Парламент,но тогава Великобритания блокира тази инциатива. От тогава и тръгна масовото оплюване на Путин и Русия като постепенно набираше обороти. Явно тази идея хич не се хареса на САЩ и машината за пропаганда заработи на пълни обороти.

    Коментиран от #3

  • 3 гост 2

    17 18 Отговор

    До коментар #2 от "Накратко":

    “...Публикувано във факти.бг: От тогава и тръгна масовото оплюване на Путин и Русия като постепенно набираше обороти....“ Масовото оплюване на путлер тръгна, след като путлер незаконно окупира и незаконно анексира Крим и се намеси в Донбас. Да не говорим всякакви мурзилки и ватници как се присмиваха на българите във всички форуми, че сме нямали армия, че сме били нищожна държава, че русия ще ни превземе за 5 часа. Ми ето на- получиха си го всички гореописани. А да видим - при участие на България в евроармията, дали пак ще пишат същите неща....Има държави, които са членки на ЕС, но не членуват в НАТО- напр. Австрия. Съветвам мурзилажа да се премести в австрийски форуми и там да пробва да оплюва Австрия, как нямала военна защита и военни, които да възпрат евентуална руска военна агресия, и там да си придават важност и да си пропагандират руските опорни точки. Напишете в австрийски форум как русия щяла да превземе Австрия за 5 часа и да видим дали след още 5 часа няма да се знае кои са айпитата , от които се пишат тези “коментари“ и няма да е връчена официална нота на руския посланик за незаконна руска намеса във вътрешните работи на Австрия....Ама там никой руснак не смее да си отваря гагата, нали?

    Коментиран от #6

  • 4 Бъди справедлива

    12 18 Отговор

    До коментар #1 от "гост 2":

    Косово???Кой и как го отхапа??? Защо подминаваш цялата истина???Крим беше Автономия и Първо гласува да се отдели от Украйна---а след това гласува да се присъедини към РФ. Всичко беше законно и няма нарушение на нито една точка на меж.право.И сега не ми пускай линкове знаем че си добра в копито...А прочети за правото на самоопределение на всеки народ-основата на човешката цивилизация...лек ви ден.

    Коментиран от #5, #17

  • 5 гост 2

    16 17 Отговор

    До коментар #4 от "Бъди справедлива":

    УФФ- не се ли уморихте за 50 път да ви обяснявам казуса Косово от международноправна гледна точка? Няма да се хабя отново- само ще напиша, че т.нар. “казус Косово“ е руска опорна точка. Казусът с Косово е изключително ДАЛЕЧ от казуса Крим и съвсем в различна посока от казуса Донбас. Но пък нали за това се плаща някому- да повтаря като латерна едни и същи опорни точки, въпреки безспорните доказателства за липсата на идентичност между двата казуса, чл.81 изречение второ от заключението на МНС за Косово и въпреки всички останали юридически факти....

    Коментиран от #8

  • 6 Реално

    12 16 Отговор

    До коментар #3 от "гост 2":

    Извинявай ама в Австрия нито един политик не се е изказвал към Русия така както нашите-Плевенлиев и други министри-факт. А това че някой нещо пише във форумите не означава че политиката на държавата е такава...-пример..Колко българи оправдвхв шута на шведа във главата на нашата чистачка--еми имаше много такива....Това означава ли че позицията на властите трябва да е същата??? Айде малко по-сериозно. То и Обама каза че американската нация е изключителна-демек останалите са подчовеци...ама си затраяхте. Не пиши избирателно-освен ако не си платен.
  • 7 гост 2

    15 16 Отговор
    До 4 “...Публикувано във факти.бг: Крим беше Автономия...“ Крим се ПОДЧИНЯВА на Украинската конституция И ИМА ОГРАНИЧЕНА АВТОНОМИЯ САМО В РАМКИТЕ НА УКРАЙНА. Вижте си чл.134 от Конституцията на Украйна, според която Крим е неотменима суверенна УКРАИНСКА държавна територия. Кримският “референдум“ е незаконен по няколко причини, но 1вата е липсата на общоукраински референдум за промяна в държавната територия на Украйна- т.е. за отцепването на Крим от Украйна. 2 Нарушени стандарти за провеждане на референдум- референдум не се провежда под дулото на оръжията на руските зелени човечета с униформи без опознавателни знаци. Повече причини няма да изброявам, щото ме мързи и щото вие НЕ ИСКАТЕ да знаете РЕАЛНИТЕ причини, а пишете само латерни една и съща руска пропаганда
  • 8 Бъди справедлива

    13 15 Отговор

    До коментар #5 от "гост 2":

    Ако трябва да бъдем точни по меж.закони даже присъединението на Германия със Източна Германия е незаконно-факт..а ти ми говориш за Косово...Факт е ,че при Крим бяха спазени всички закони от меж.право-затова и няма нито един иск срещу РФ в меж.съд...лек ден-нямам време за глупави спорове.

    Коментиран от #9

  • 9 гост 2

    15 12 Отговор

    До коментар #8 от "Бъди справедлива":

    “....Публикувано във факти.бг: Ако трябва да бъдем точни по меж.закони даже присъединението на Германия със Източна Германия е незаконно-факт....“ Така ли? Я ми направи тогава систематично тълкуване на конституциите на фрг и гдр, да видим което му е незаконното на това присъединяване, при положение, че беше одобрено и от двамата президенти на двете германски държави... Или не владееш немски юридически език, не знаеш как и къде да намериш оригиналните им текстове към момента на присъдиняване, не си юрист и не можеш да направиш тълкуване на конституционните норми на 2 държави? :) Ако е така- за какви “факти“ ми пишеш, след като ти пишеш личното си субективно мнение, за което твърдиш, че отразявало факти- ама това, което ТИ ЛИЧНО разбираш под факти, а не това, което правото разбира под юридически факти и не пишеш професионално юридическо обективно становище в качеството си на юрист?:)
  • 10 Сандо

    6 4 Отговор
    Ти внимавай с таксиджийте, че те как анексират ... И евроармията няма да те спаси :))))
  • 11 Андре

    18 9 Отговор
    ЕВРОАРМИЯ трябва да има, това обединява Европа, а обединението е сила ! Подлогите на всички останали да си църкат !
  • 12 Ушанков

    10 9 Отговор
    Както и очаквах, путинопитеците са против!
  • 13 555

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "гост 2":

    Как Москва да отхапва територии от Източна Европа като ги изплю преди 28 години и им даде карт бланш свободно да се равиват..само че ги прилапаха западните акули Военните си търсят заплаха за да оправдаят големите си заплати само с ЙЕСТ СЪР.... иначе в производство се бачка яко....Крайно време е да се прегледате цялата група ГОСТ2 щото може да ви няма нищо

    Коментиран от #14

  • 14 Реалист

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "555":

    За да изплюеш нещо първо трябва да си го налапал, нали? Москва 45 години се опитваше да преглътне източния блок но и преседна на гърлото и затова го изплю. А западни акули няма - има добре развити икономически западни страни които предлагат нормален живот на гражданите си. Ако не ти харесва в България свободен си да си земеш парцалките и отидеш където поискаш. По времето на социализЪма и това право нямаше - щеше вече да чукаш камъни в Скравена или Белене. На мен лично по ми харесва да си свободата СЕГА...
  • 15 misli posle govori

    8 1 Отговор
    По принцип има едни пари дето се харчат за отбрана и нападение.
    Щом като сме един съюз и нямаме териториални претенции една към друга, то появата на и военен съюз е най-логичното нещо.
    По този начин ще се спестят още средства на данъкоплатците и от друга страна ще има точно определени сили, които да действат в потенциални горещи точки, групирани под единно комадване.
    Например ЕС може да си позволи и по-големи въоражени сили от всяка една страна по света или наличен съюз, даже от прехвалените САЩ и РУСИЯ, КИТАЙ...Просто досега не се е смятало, че си струва подобно милитаризиране на страните.
  • 16 Sergiy

    2 1 Отговор
    "тревожи" путьо ;), това е виц на деня, на ЕС до едно място от какво се "тревожи" путьо, цялат валута идва в московия от ЕС.
  • 17 Sergiy

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бъди справедлива":

    да си бил там при "гласуване" или когато изваждаха градове и танкове от "шахти за въглища".
  • 18 гост15

    0 0 Отговор
    Евроармия трябва да има,и всяка държава трябва да оборудва нейната си войска,това е правилния начин а не да чакаме някой да ни дава.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания