1 646 12

Юнкер: На САЩ вече не им пука за европейската сигурност

Председателят на ЕК иска европейска интеграция в областта на отбраната

Юнкер: На САЩ вече не им пука за европейската сигурност
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви днес, че САЩ "вече не са заинтересувани от гарантирането на европейската сигурност вместо нас".

Юнкер отправи предупреждението в реч, която произнесе на международна конференция по сигурността в Прага, предаде Ройтерс.

Той каза, че ЕС ще трябва да постигне напредък към по-голямо сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

Нашето уважение към НАТО не може повече да бъде използвано като удобно алиби в привеждането на доводи срещу по-големите европейски усилия, каза Юнкер.

Нямаме друг избор освен да защитаваме сами нашите собствени интереси в Близкия изток, по въпроса за климатичните промени, по нашите търговски споразумения, допълни Юнкер.

Той заяви, че ЕС има намерение да стане най-големия в света инвеститор във военната промишленост в идните години, предаде ТАСС.

Представеният от Европейската комисия проект за инвестиционен фонд за отбраната на ЕС ще позволи на съюза да стане най-големият в света инвеститор в сектора на отбраната, каза още Юнкер.

Предвижда се фондът да помогне на държавите от ЕС по-ефективно да изразходват средствата за отбранителни способности, като се ограничи дублирането на разходи и се постигне по-добро съотношение между качество и цена.

Фондът ще съгласува, допълва и увеличава националните инвестиции в научноизследователска дейност в областта на отбраната, в разработването на прототипи и в придобиването на отбранително оборудване и технологии. До 2020 г. фондът би трябвало да осигури инвестиции в размер на 5,5 милиарда долара годишно във военно-промишления комплекс на страните от ЕС.

Чехия


Още по темата

 • Европейската отбрана без Лондон

  Европейската отбрана без Лондон

  ЕК представи предложенията си за развитието на европейската отбрана. Предложенията са част от размисъла за бъдещето на ЕС след напускането на ...
  7.06.2017
  961
  2
 • Плановете за евроармия тревожат Москва

  Плановете за евроармия тревожат Москва

  ЕС има готовност да създаде собствена армия, пише "Независимая газета" в заглавие на статия за предстоящата днес в Прага международна ...
  9.06.2017
  1 838
  18
 • Тръмп: Няма да изоставим НАТО (СНИМКИ)

  Тръмп: Няма да изоставим НАТО (СНИМКИ)

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп за първи път заяви, че е "абсолютно ангажиран" с член 5 от договора на НАТО, предадоха световните ...
  10.06.2017
  1 343
  18
 • Берлин: Няма да има европейска армия

  Берлин: Няма да има европейска армия

  Няма да има европейска армия, ще останат въоръжените сили на европейските държави и националните парламенти сами ще решават в какви операции да ...
  10.06.2017
  3 273
  22

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 13:17  09.06.17
  Ахаха, та нали благодарение на действията на САЩ последните10 години и политиките и, най вече с томахавки, Ойропа се напълни с милиони маймуняци!!! Толкова и пука разбира се!!! С действията си в Източна Европа, нагнетяване на обстановката с ПРО системи срещу Русия, революции в Украина и т.н., САЩ директно слагат Европа под удара !!! Жертва, като пешка, за да вкара царицата на Русия !!!
 • Свободен
  Отговор
  2 13:47  09.06.17
  Сега за тия глупости колко копейки мислиш ,че заслужаваш ? Ну ла -0 !

  Коментиран от #5

 • Ха ха ха
  Отговор
  3 13:47  09.06.17
  Я попитайте Сирийският народ колко са заинтересувани САЩ за демокрацията в Сирия, как помогнаха на "умерената опозиция" и въобще как се покачи стандарта на живот в страната - направиха градовете китни, все едно от Микеланджело са изваяни
 • Ярослав Станчев
  Отговор
  4 13:49  09.06.17
  Най-после им падна жетона на тия еврогейски продажници.Сетиха се ,че на краварите не им дреме за Европа.Впрочем никога не им пукало за никого,единствено за собствения им интерес.

 • Дон Тошо
  Отговор
  5 13:51  09.06.17

  До коментар #2 от "Свободен":

  Копейки се наливаха по Бай-Тошово време, и не беха копейки ами бонови книжки с които синчетата на ДС-тата си пазаруваха в Корекомите, сега единствените които плащат са американските фондации
 • Да ама не
  Отговор
  6 15:48  09.06.17
  Ако Европа не намери начин да се защитава, тежко й и горко. Поради глобалното затопляне много скоро температурите в пустините в арабския свят ще станат нетърпими, нефтените им кладенци ще започнат да пресъхват и милиони ще тръгнат насам, като първа България ще бъде жертвана.
 • Справедлив
  Отговор
  7 17:05  09.06.17
  НЯКОЙ ДА ми спомене ПАК за чл.5 не НАТО от соросоидните тролове????? Това Гост 2 къде е...а Киро или Оня с Коня?!!???!!??! Айде пак ми пейте как НАТО гарантирало сигурността ни и сигурността на Европа...--защото НАТО е маша на САЩ.......--това е истината...
 • Барчо
  Отговор
  8 18:32  09.06.17
  Ново пет. ..........
 • Контра
  Отговор
  9 18:40  09.06.17
  ТОА КАПАЦИ ЛИЙ ИМАЛ ПРЕДИ ЧЕ ЧАК СЯ САЙ ПРОСВЕТЛИЛ.
 • яко шиба на газаки
  Отговор
  10 19:04  09.06.17
  Такааа,Европата не иска да киха на чичо сам ,за оръжие.Ясно. Розовите сънища свършват.Обаче тия неща дето ги забъркаха Хамериканците,кой ще ги яде..
 • ДОКТОРА
  Отговор
  11 21:00  09.06.17
  Тепък когаим е пукало за вас просто гледат да докопат земните богатства ...........
 • гостът
  Отговор
  12 00:41  10.06.17
  Този алкохолик защо си е мислил,че на САЩ им пука за Европа.Те си преследват собствените цели,а папагали и дупедавци като тези в Европарламента са само изпълнители.

Напиши коментар:


Публикувай