11 Юни, 2017 08:00 11 554 57

Съветският убиец на танкове РПГ-7

  • рпг-7-
  • съветски-
  • танкове

Легендарно оръжие на Червената армия

Съветският убиец на танкове РПГ-7 - 1
Снимка: Wikipedia

Съветският „убиец на танкове” РПГ-7 и до сега е търсен в целия свят, а неговите „наследници” правят руската пехота опасен съперник за бронетанковия потенциал на противника, счита експертът от списание National Interest Кайл Мизоками, цитирано от Блиц.

Първият модел на противотанковия гранатомет, снабден с кумулативния боен заряд, постъпил в Съветската армия през 1949 г. РПГ-2 биел на 150 м и прогарял 18-см броня. „С него дори неопитният новобранец можел да унищожи най-новите танкове на НАТО” – пише Мизоками. През 1961 г. е пуснат в серия РПГ-7. Новият модел вече пробивал 26-см стоманени листове от разстояние 200 м. Освен това той бил снабден с удобен телескопичен прицел.

„Прост и ефективен, той станал един от най-действените противотанкови въоръжения в следвоенния период” – счита коментаторът. Оказало се, че РПГ-7 може да поразява и въздушни цели. Експертът Говард Ротман счита, че 7 от 8-те свалени американски бойни вертолети в Афганистан от 2001 до 2009 г. са дело именно на тези съветски гранатомети. Впрочем РПГ-7 се проявили не само в „горещи точки” по света. Ирландската републиканска армия (ИРА) ги използвала против британските войски, а през 1981 г. членове на германската терористична групировка „Фракция Червена армия” използвала такъв гранатомет при покушението на американския генерал Фредерик Крезен. Сега на смяна на легендарния РПГ-7 е дошъл далеч по-съвременният РПГ-29. С него са снабдени много мотострелкови поделения в Руските въоръжени сили.

Според автора на публикацията, за последния половин век Москва е постигнала голям прогрес в развитието на компактни противотанкови въоръжения. „Напрежението между Русия и НАТО расте и нашите стратези не трябва да забравят, че дори леката пехота на потенциалния противник може да бъде много опасна за нашата бронетехника” – обобщава Мизоками.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 петър

    69 77 Отговор
    върши работа за овчари и неграмотни срещу танкове от 60-70-те години

    Коментиран от #7

  • 2 мсимов

    78 66 Отговор
    циганина от снимката е чудесна реклама на руското без аналогово оръжие
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Барчо

    64 56 Отговор
    РПГ- 7 е производство 1961 г!!! Сега е РПГ- 29. След първото е имало 11 усъвършенствания. Почти всички нови неща лежат на основата на вече направени. 7 от 8 свалени американски вертолети в Афганистан 2001-2009 г са с него. Четете цялата статия и тогава коментирайте, че излиза смешно.

    Коментиран от #11

  • 5 РПГ

    68 61 Отговор
    Важното, е че американските трололизачи пак са бесниииииии!!!!!!
  • 6 Ами да

    28 39 Отговор
    Статията на Вени за мастурбацията, като че ли е по-интересна от пропагандата на тавариш Стойчав:)

    Коментиран от #17

  • 7 САК

    41 48 Отговор

    До коментар #1 от "петър":

    За съжаление РПГ-7 се справя и с доста нови танкове включително и американския Ейбрамс.

    РПГ-7 не може да пробие челната броня на танка Ейбрамс, но се справя със страничната му броня.
    В боевете в Ирак с остарелите руски танкове американците не са загубили нито един танк. Докато при градските боеве и изненадващи атаки доста танкове са унищожени. За справка напиши в нета РПГ7 срещу ейбрамс и виж колко клипове с пострадали ебрамси са качили чалмите в нета.
    Просто танковете произвеждани и конструирани до 90 години са предвидени за бой срещу други танкове и имат слабости при градски бой.

    Коментиран от #13, #18

  • 8 aВВВВВВВВ

    54 53 Отговор
    панцерфауст, защо великата руска империя копира гадните фашисти? и ак47 е шмайзер, и двете ментета са след всв

    Коментиран от #9, #26

  • 9 Реално

    51 51 Отговор

    До коментар #8 от "aВВВВВВВВ":

    Явно не си държал в ръцете си оръжие. АК е различен от немеца по много неща. Нямам време да ти обяснявам-просто виж в нета чертежите и на двете оръжия и тогава пиши простотии тук.
  • 10 onq s konq

    60 47 Отговор
    Защо статията е озаглавена "Легендарното оръжие на Червената армия",след като това е "Легендарното оръжие на немската армия" от 1942?А т.н."Панцерфаус-1" и в последствие "Панцерфауст-2" са громили руски танкове наред от ръцете на 8-10 годишни деца при отбраната на Берлин и оръжието просто е изкопирано то руснаците в последствие.
  • 11 Гост

    40 43 Отговор

    До коментар #4 от "Барчо":

    Как да четат като са неграмотни тролове? Толкова са тъпи, че дори не могат да осъзнаят, че статията е писана от Кайл Мизоками - експерт в НАТО!
  • 12 Ловеца на поршета

    40 35 Отговор
    Е с ей това нещо дето прилича на кларинет сега руснаците ще покорят света.
    Очаквам сега чичо и останалите русофили компетентно да ни осведомят с линкове към Wikipedia и цитати от списание Мурзилка за възможностите на това чудо на руската техника. 😄😃
  • 13 Янко Сандански

    43 42 Отговор

    До коментар #7 от "САК":

    Глупости !РПГ 7 е папълно безсилен с/у Абраамса .В тубата има видео как удариха един 5-6 пъти и той си остана невредим.Би могло да му навреди с много точно попадение обаче РПГ 7 е толкова неточно ,че е успех ако изобщо уцели танка

    Коментиран от #41, #53

  • 14 Кcaniba

    24 36 Отговор
    Тролики ще се задавят в плюнките си, да се надпреварвеат в "остоумието" си))))
  • 15 Янко Сандански

    40 34 Отговор
    Преди години имаше опит за атентат с/у гръцкия милиардер Вардиноянис с РПГ 7.Първия изстрел уцелва едно Мицубиши Паджеро и го прави на сол ,втория изстрел уцелва един балкон -също на сол.3 тия е точен ,точно в задната врата на бронирания Мерцедес на милиардера .И нищо -малко опушване на боята -това са пораженията.

    Коментиран от #19

  • 16 стоян георгиев

    41 42 Отговор
    всичко дето е влязло в съветската армия след 45 година е немско.тва калашника тва рпг то ,тва ядрената програма ,тва ракетната.лошото е че откак си отидоха немците руснаците нищо не са измислили или ако са го сторили е било в регрес на измисленото.имат и малко купени американски технологии или прекопирани ,да речем в зила уаза или танковото шаси и от как са ги прекопирали не ги сменят ,а като го опитат се оказва че новите образци не могат да откинат,примери бол,особено са фрапантни при новия зил или при калашника.

    Коментиран от #21, #37

  • 17 Че Гобара

    15 10 Отговор

    До коментар #6 от "Ами да":

    Прав си,макар и пишещ седнал,предполагам! :В
    Лично изпитвам носталгия към СПГ-9 и стрелбите на Корен,навремето...,а и ПТУРК"Фагот" не беше никак лош! :>
  • 18 стоян георгиев

    31 23 Отговор

    До коментар #7 от "САК":

    глупости,справя се в шестак.амрамса не могат да го поразят с много по-сериозни муниции от рпг то.джихадистите често дават само попадението ,но не и последствието как танка си тръгва :).виж руските образци горят като кибритени клечки.
  • 19 Гост

    23 28 Отговор

    До коментар #15 от "Янко Сандански":

    Май за теб РПГ-22 и РПГ-7 е едно и също.
    Колко мъка има по света само и колко тролове?!

    Коментиран от #25

  • 20 брей,брей

    33 10 Отговор
    27 месеца носих "на ремък" по-големият му брат -СПГ 9. Доста точно оръжие ,между другото,но и доста тежичко.Към 50кг.беше и се носеше от двама човека.Марш на скок съм имал с него за наказание,щото събираше в дулото седем шишета мастика...ама ни хванаха .Еееех ...А бяхме млади и щури...и силни като бичета...Ако сега прекарам някой нежен младок през школата за мл.сержанти,я удържи два дена я не...
  • 21 Скорпион29

    19 23 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Абе ти си пълния ЛАИК, заслужаваш награда по некомпетентност и то първа

    Коментиран от #22

  • 22 стоян георгиев

    25 20 Отговор

    До коментар #21 от "Скорпион29":

    гледаи бе компетентния.тва е руско видео и брои колко пъти уцелиха танка с рпг та https://www.youtube.com/watch?v=W6Fsls5-0-c .абрамса е неуязвим за ракети ти искаш с граната да го запалиш ,смяххх.има във викито инфо за абрамса както и за боиния му път като не вярваш на мен прочети там.

    Коментиран от #39

  • 23 Гост

    15 15 Отговор
    Аз в казармата бях готвач на всякъде приет на един празник бях в една рота всички пияни. А аз не мога да разбера как и какво пият питам един ефтеитор и той казва искаш ли да пиеш не само ми е интересно как пиете.Тои ме завежда до прозореца и ми показва маркуч прегърнат и мушнат между тухлите а тубата е на горният етаж.Влиза дежурният офицер всички пияни обаче няма алкохол.Колко сме били умни?
  • 24 jullliann72

    24 17 Отговор
    До Янко Сандански.Абе ти четеш ли това дето си написал бе???Противотанково оръжие непробиващо брониран Мерцедес???Абе я не се излагай бе,ще ти се смеят и врабчетата.За кой ли път се убеждавам,че не сме интелигентна нация,такава за каквато се пишем.

    Коментиран от #27

  • 25 янко сандански

    24 7 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Хайде сега уважаеми да дадеш инфо къде прочете,че е използвано РПГ 22 - щото аз съм го чел още едно време в гръцко списание , обаче пишеше друго -РПГ 7

    Иначе с РПГ 7 срещу Абрамса си все едно с прашка -горе долу същото.
  • 26 Трол

    18 19 Отговор

    До коментар #8 от "aВВВВВВВВ":

    Я пак, АК47=Шмайзер!?! Що си чешете само клавиатурите? АК прилича външно на Щурмгевер-StG44 и то много. Принципа за използване на изгорелите газове е едно към едно, обачеее...дечко влез в специализираните сайтове за оръжие и виж и сравни затворния им механизъм!
  • 27 янко сандански

    16 7 Отговор

    До коментар #24 от "jullliann72":

    Ми ето ти го интернета -чети ,не се опитвай да разсъждаваш наизуст
  • 28 jullliann72

    18 14 Отговор
    Виждал съм прехваленият Ейбрамс,тежащ 60тина тона,ако не и отгоре,унищожен с ПТУР-Фагот оръжие от 50те години на миналия век.Грозна гледка.Не знам дали екипажът е оцелят.
  • 29 jullliann72

    22 16 Отговор
    Oръжието действа на принципа на фауст-патрона,но ракетата се запалва на 25-30м след като заряд я изхвърли а не веднага както при панцерфауста,при който има щит и стрелеца рускува и той да пострада от реактивната струя на ракетата.Освен това е ефективен до 350м не до 50-80м като панцерфауст.АК-47 и немския МР-44 нямат НИЩО,АМА НИЩО ОБЩО,освен визуална прилика.
  • 30 димо

    10 2 Отговор
    Арабите много обичат да стелят с тях по скрити мангали зад дувари Щото много много танкове там няма - а то надали ще улучат
  • 31 jullliann72

    17 13 Отговор
    Янко Сандански ти това с Мерцедса видел ли си го с очите си???Май не.Не повтаряй глупостите в тоя нет.Ейбрамса,поразен с ПТУР-Фагот го видях в Кабул през 2002г.Лично при това.Не вервам,че си глупав та да вярваш на това.То е все едно консервена кутия на спре куршум от Владимиров,предполагам знаем за кво ти говоря.

    Коментиран от #34

  • 32 янко сандански

    14 6 Отговор
    Танка Абрамс не е неунищожим , но все пак е доста трудно унищожим .
    Може да се каже,че бронята му е изключителна. Има обаче и надостатъци -напр. харчи много гориво -дори и за танк.
    Ето тук опит да бъде взривен танк Абрамс - на мен ми се струва, че не пострада сериозно.

    https://www.youtube.com/watch?v=uUFywkv3LG4
  • 33 Random

    16 8 Отговор
    Хайде стига глупости,
    ето ви колко "еднакви" са АК и StG44:
    https://www.forgottenweapons.com/ak-and-stg-kissing-cousins/
    Ето ви и за принципа на РПГ и много други:
    https://en.wikipedia.org/wiki/High-explosive_anti-tank_warhead
    Нищо немско няма в АК, а ако ще мрънкате за Panzerfaust, мрънкайте и на британците, и на американците, и на много други нации
  • 34 янко сандански

    13 10 Отговор

    До коментар #31 от "jullliann72":

    Аве ти чуваш ли се какво говориш, май нещо ти се е разхлопало дюшемето ?
    Значи аз ако лично не съм го видял -край -НЕМА такова животно. Няма значение ,че по това време е било отразено в стотици медии ,със снимки ,с интервюта с разследващи и със свидетели . Хайде малко по сериозно.
    Еми да ти кажа -аз не съм видял и Колумб как е открил Америка - открил ли я е или не

    Тоя Мерцедес на Вардиноянис е струвал 1,2 млн.$ И изглежда е бил добре защитен. Но я се поинтересувай на какви удари издържа "Звяра " -колата на американския президент.

    Коментиран от #45

  • 35 шшш

    20 14 Отговор
    на кого била тази РПГ явно са руски , друг е въпроса САЩ каквото имат все не е тяхно - ракети германски, хеликоптери на Сикорски, а той е от Русия и много други не американски неща,затова стигнаха до ситуация ,когато руски ракети изстрелват хамерински астронавти--ФАКТ..нещо да кажат за това соросоидни кърлежи..
  • 36 Цецо

    15 16 Отговор
    Минус една рубла тоя път .Слаба подготовка.
    Ех лоша е тролската съдба !

    Игор Сикорски е украинец , починал е , а днес компанията се движи от неговите наследници

    Коментиран от #40

  • 37 Различен

    15 14 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Не е лесно да си просЗ, да си го знаеш!
    По отношение на създаването на ядреното оръжие, откраднато от руснаците от немците! Преди няма и месец, даваха американски филм за създаването на атомната бомба от ФАЩ. Имало е много противници против нейното създаване и големи колебания в учените дали да довършат проекта! Тогава и пристига разузнавателно сведение, че Германия е на светлинни години от създаването на атомна бомба, и дилемата е била, необходимо ли е изобщо тогава ФАЩ да правя такава! Но създателят и /Опенхаймер/ отговаря, че ако не днес, то утре някой ще я създаде и е по-добре те да са първи!
    При една от срещите на тримата големи, Труман е искал да стресне Сталин, като му казва за успешните изпитания на атомното оръжие. След това в спомените си казва, че смята, че Сталин изобщо не е разбрал, за какво става дума! Но пък от гледна точка на Сталин, той се е направил на неразбрал, но след това изпраща указания на Курчатов, да ускори процеса по създаването на руската ядрена бомба, защото американците вече имат такава. Всичко това го има филмирано/става въпрос за срещите на тримата големи/ от АНГЛИЙСКИ филмов екип и е цял сериал, обосноваващ се на историческите записи на тези срещи, записаните разговори и спомените на участниците в тях, като тук си говорим за история и исторически факти, а не за съчинения изсмукани от пръстите!
    Та преди да пишете глупост е необходимо, поне малко да се ограмотите!

    Коментиран от #48

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Скорпион29

    15 14 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Кои филмчета гледаш ,,Стожер" уния US пропагандните ли и ми хвали оня тежкия параход Ейбрамс дето е конструиран за асфалт пълен наивник си напиши си го на значка.

    Коментиран от #51

  • 40 полски пан

    13 10 Отговор

    До коментар #36 от "Цецо":

    кви украинци, кви пет лева.... няма укри.
  • 41 das

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Янко Сандански":

    https://www.youtube.com/watch?v=5nlwh4ocfz4&oref=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D5nlwh4ocfz4&has_verified=1

    Коментиран от #44

  • 42 ддд

    0 1 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=vZTccFE0y9c
  • 43 666

    13 5 Отговор
    и прашка да е, щом е руско, е най-хубавото
  • 44 Димька

    6 11 Отговор

    До коментар #41 от "das":

    Аллах Акбар и Путин е неговия пророк ! Нал тъй !
  • 45 Бай хой

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "янко сандански":

    Той на противотанков удар не може да удържи. Но има защита която не позволява на взривателя да сработи, на старите модели де. И затова има следи само от ракетата както при джипа на трактора. Стиг ги хвалите гръцките милиардери. Има случай и в Израел когато ф15 се прибира ббягайки с руска ракета забита в соплото.
  • 46 РПГ

    2 1 Отговор
    АВЕ РАЗБИРАЧИ РПГ Е ПРЕДИМНО ДА СКЪСА ВЕРИГАТА НА ТАНКА МНОГО РАЗБИРАЧИ СТАНАХТЕ

    Коментиран от #47, #50, #54

  • 47 Random

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "РПГ":

    всъщност не е, ама щом ти много разбираш...
    Това че в днешно време само това може си е друг въпрос.
  • 48 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "Различен":

    след като написа фащ си ми ясен та ясен.общия команден център дето от години пише само глупости тук ,а и не само тук използва именно тези щуротии ,фащ,геиропа укрия,хамериканци....та извън филмчето дето си гледал има не една книга ,а и доста исторически анализи как се появява на бял свят съветската ядрена програма. историята е горе долу следната тавариш.43 година комунистически къртици в проекта манхатън разказват в москва за създаването на суперново ядрено оръжие,но сталин ни разбира за кво иде реч ,а и точно в онзи момент хич не му е зор.две години по-късно когато са смазани немците рузвелт се опитва да плаши сталин казваики му за проекта и че е завършен ,при което сталин форсира в ссср спецструктура за създаването на съветски проект.за целта прибират немските учени дето са стигнали до 70-80 % от проекта заедно с цялото им оборудване и ги карат в сухуми в едно бивше богаташко имение ,обещават им пари и им опрощават ,че са били нацисти.немците създават първата съветска центруфуга и първата система за тежка вода.надзирават ги местните академици дето за чеп не стават.от разузнаването идва и системата за бомбата ,като се прекопира американската на 100%.тва става горе долу за четири години.ето този барон е получил два пъти от сталин по 100 бона именно за тази си деиност.за сравнение руските ватници умиращи в мините тогава едва ли са вземали повече от 50 рубли на месец.
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B5,_%D0%9C%D0%B0%D0%

    Коментиран от #55

  • 49 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B5,_%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%B4_%D1%84%D0%BE%D0%BD
    та тва е горе долу ,а филма дето си гледал не е лош,но не си успял да разбереш кво се е случило .тва обаче е обичаино за теб.
  • 50 ААА

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "РПГ":

    Има бая клипове,като го трясне кумулативната струя , и гледаш как му отхвърча горният люк , от него ярък концентриран огън десетки метри нагоре , причинен от горящите боеприпаси , даже и от оръдието му хвърчи огън. Виждал съм и да изскача като тапа от танка, и един труден за рисуване боец , с нещо по тялото си което някога е било униформа , черен и обгорял като негър , а само малко му се белеят долните гащи. Питаш се и къде са останалите членове на екипажа , защо не излизат да помогнат на първият, да поправят веригата на танка.
  • 51 стоян георгиев

    4 7 Отговор

    До коментар #39 от "Скорпион29":

    филмчето го пуснах.може да преброиш колко пъти го уцелиха абрамса с рпг и кво му стана.другото няма нужда да ми обясняваш само да ти припомня че асвалтовия абрамс в ирак не ги зачиташе 72 ките .статистиката е показателна ,може да ползваш руската такава.
    и няма нужда да пишеш от различни никове акъла няма как да си го скриеш.

    Коментиран от #56

  • 52 Vasik Atanasova

    5 1 Отговор
    БРАВО РОСКА
    ЕВАЛА ЗА СТАТИЯТА
    КЪДЕ МЕ ВЪРНА И КАКВИ СПОМЕНИ МИ НАПОМНИ
    АЗ БЯХ НАЙ ДОБРИЯ РПГ НА ПОДЕЛЕНИЕ 28 260
    ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ КАШИЦИ
  • 53 Vasik Atanasova

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Янко Сандански":

    КОЙ СИ ТИ ЧЕ ГОВОРИШ ЗА ТОЧНОСТ НА РПГ 7
    ДЪРЖАЛ СИ ТАКОВА НЕЩО В РЪЦЕТЕ СИ
    АЗ СЪМ ВЗИМАЛ ОТПУСКИ ЗА ТОЧНА СТРЕЛБА С ТОВА
    ВАДИЛА СА МЕ ОТ АРЕСТА ДА СТРЕЛЯМ ПРИ ПРОВЕРКИ НА
    КОНТРОЛ НА СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ
  • 54 Vasik Atanasova

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "РПГ":

    ПРАВ СИ
    НО НЕ САМО ВЕРИГИТЕ НА ТАНКА
    СТРЕЛЯ СЕ И ПО РЕЗЕРВОАРИТЕ
  • 55 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Деси итогава пак руски хакери. Ма ти нацяло си изтрещяло. Толкова ли не измислихте един нов нпо лозунг. Старата песен на нов глас.
  • 56 Бай хой

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Деска пак четеш собствените си блянове. Виж реалността е друга бира. Фактите са безспорни. В Сирия има само един поразен т90 който е подобрена ерсия на т72. И екипажа се изнесе по живо по здраво и то след пряко попадение от прехвалените тоу. А за ейбрамсите какво да кажем. Миналата година джахидистите ги помляха в Ирак и то със стари рпг. Направо иракската армия бе разгромена. И веднага последва доставки на бронетехника от Русия. Резултата е показателен. Иракската армия мина в настъпление.
  • 57 NATO

    4 2 Отговор
    Със РПГ 7 срещу Ейбрамс ефекта ще е малко по-слаб от колкото със няколко от тия силните пиратки от Илиянци ....