11 Юни, 2017 07:45 13 927 29

Новите роби на Русия

  • русия-
  • световно първенство-
  • футбол-
  • москва-
  • санк петербург-
  • фифа-
  • джани инфантино
Новите роби на Русия - 1
Снимка: БТА/АР

Те са превърнати в роби, полагащи принудителен труд: западни медии са установили драстични нарушения на правата на наетите чужди работници по обектите на Световното първенство по футбол в Русия-2018. Каква е истината?

Много станаха скандалите около стадиона в Санкт Петербург, където ще се проведат решаващите мачове за купата на Конфедерацията през тази година и редица срещи от програмата на Световното първенство по футбол през 2018, на което Русия е домакин. Освен със сроковете за завършване на обекта и разходите, те са свързани също и със съмненията, че фирмите-изпълнители нарушават човешките права на наетите севернокорейски строителни работници.

ФИФА е открила нарушения

Комисията от инспектори на Световната федерация по футбол ФИФА, която посети Санкт Петербург през септември и ноември миналата година, е открила "убедителни доказателства за присъствие на севернокорейски работници на строителната площадка", пише английският Гардиън, позовавайки се на писмо на президента на ФИФА Джани Инфантино до шефовете на севернокорейската футболна федерация. "ФИФА решително осъжда ужасяващите трудови условия, при които работят севернокорейски работници в различни страни по света", четем в писмото. В него изрично се посочват нечовешките условия на труд и зачестилите случаи на трудови злополуки, вкл. смъртни случаи на площадката на стадиона в Санкт Петербург. ФИФА е настояла пред главния изпълнител да отстрани всички тези проблеми.

Писмото на Инфантино от 22 май всъщност е отговор на запитвания от страна на футболните федерации на Швеция, Дания, Норвегия и Исландия след публикувано журналистическо разследване на норвежкото списание Josimar. От него става ясно, че главните подизпълнители - "Дальпитерстрой" и Seven Suns са ангажирали най-малко 110 севернокорейски работници. Те са принуждавани да работят от ранни зори до късно вечерта, живеели в контейнери директно на строителната площадка.

Москва отхвърля обвиненията

В отговор на статията на Гардиън, вицепремиерът на руската федерация Виталий Мутко увери, че няма нарушения на трудовото законодателство. "Всички работници са получили заплатите си - съгласно изискванията на ФИФА. Правим проверки за спазването на условията на труд, а резултатите от тях публикуваме редовно. Досега не е имало няма никакви възражения", заяви Мутко. Той нарече публикациите в медиите "негативна информационна кампания" в навечерието на Световното първенство по футбол.

В документален филма на първа германска телевизия ARD, излъчен на 25 май, генералният директор на организационния комитет "Россия-2018" Алексей Сорокин потвърди, че в изграждането на стадиона в Санкт Петербург действително участват и севернокорейски работници. Според него обаче "условията на труд не са нечовешки".

Проведената през март тази година инспекция от страна на ФИФА установи, че в изграждането на стадиона вече не участват граждани на КНДР. Впрочем главният изпълнител "Метрострой" обяви завършването на строителните работи още в края на декември 2016 година. А в края на март е била приключена и работата по допълнителния договор за дострояване на обекта.

Не е само Санкт Петербург

Подготовката за предстоящите догодина световни финали продължава на пълни обороти и в другите градове-домакини на мачове от програмата на първенството. Журналистите от ARD са установили, че в реконструкцията на московския стадион "Лужники" също са наети работници от КНДР. С един от тях дори успяхме да разговаряме, казва Олга Свириденко от авторския екип на документалния филм. "Той потвърди, че е пристигнал от Северна Корея и работи непрекъснато на този обект в продължение на 21 дена", казва журналистката.

Сорокин от своя страна посочва, че не му е известно другаде, освен в Санкт Петербург, да са ангажирани строителни работници от Северна Корея. Филмът на ARD разказва за нечовешките трудови условия и на стадиона в Ростов на Дон. "Един от работниците разказа пред журналистите, че им бавели заплатите по пет месеца и имали само два почивни дни на месец", казва Свириденко.

През последните години ООН все по-често критикува практиката за наемане на севернокорейски работници. В доклада на специалния докладчик на ООН за правата на човека в КНДР се казва, че "севернокорейските граждани, които работят в чужбина, са в положението на роби", а условията, при които работят, "могат да бъдат приравнени с принудителен труд". Не се спазват нормите за трудова безопасност, работят под надзора на сътрудници на севернокорейските власти и получават мизерни възнаграждения - под 150 долара. От тях държавата прибра между 60 и 90 процента, са установили журналистите.

В доклада на специалния пълномощник на ООН за правата на човека в КНДР се казва, че "огромното мнозинство от тези работници са наети в Китай и Русия". За ДВ председателката на Комитета за закрила на трудовите мигранти Светлана Ганнушкина потвърди, че в Русия севернокорейците работят при нечовешки условия. "Това е робски труд", уверява тя. По думите ѝ, севернокорейски граждани, които са успели да избягат от строителните обекти в Русия, са ѝ разказали "чудовищни неща" за условията на труд.

Носят на Пхенян годишно милиарди долари

Общото събрание на ООН гласува резолюция през октомври 2016 година, в която изразява загриженост от експлоатацията на работници от КНДР. А на 30 ноември Русия гласува, заедно с другите постоянни страни-членки на Съвета за сигурност, резолюция за Северна Корея, в която се изразяваше загриженост по повод наемането на севернокорейци на работа в чужбина. Чрез тях Пхенян печели твърда валута, която използва за разработка на ядрената си програма. Според специалния докладчик за Северна Корея, около 50 хиляди севернокорейци работят в чужбина и носят на Пхенян между 1,2 и 2,3 милиарда долара годишно.

Пресцентърът на Организационния комитет "Россия-2018" и ФИФА до този момент не са отговорили на запитване на ДВ относно обвиненията, че се нарушават правата на севернокорейските работници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    56 8 Отговор
    Как не са се сетили нашите управници и те да докарат
    севрнокорейци да бачкат у нас.Нали се реват,че няма,кой
    да работи .
  • 2 Гого

    68 16 Отговор
    За 200 евро няма как да дойдат Северно Корейците във България не само че сме най бедни в Европа ами в скоро време и в света! Даже и бежанците не искат да остават тук минават колкото се може по бързо транзит.
  • 3 Н Е Г Ъ Р ОТ С Ф А Щ

    58 34 Отговор
    ТАМ СА ДОБРОВОЛНО .НИКОЙ НЕ ГИ Е ЗАКАРАЛ НА СИЛА.ТОВА БИЛО НАРУШЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРЕВА.А КАКВИ ПРАВА НАРУШИ СФА ЩЩЩ , КАТО СЪЗДАДЕ ИДИЛ И ПРЕДИЗВИКА ТОЛКОВА МНОГО ЖЕРТВИ.ЗА ТОВА ДА НАПИШАТ ДР АС КА ЧИ ТЕ ДА ИМ ВИДЯ МНЕНИЕТО.ВСИЧКИ ГО ОСЪЗНАВАТ НО МЪЛЧАТ КАТО МИ ШКИ , ЩОТО СА ТАКИВА

    Коментиран от #7, #8

  • 4 PR ция

    35 48 Отговор
    Те и руските роби са същите, умствено и генетично деформирани и деградирали!!!
  • 5 гостът

    67 22 Отговор
    Защо не се интересуват от условията в които работят българите в чужбина.Живеят в плевни.Имам приятел който береше подправки в Испания и от химималите с които ги ръсят ръцете му бяха изгорели и така си работеше и на никой не му пукаше.Европ....си долни.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 гост

    16 19 Отговор

    До коментар #5 от "гостът":

    Да се пробва в Русия или най-добре в Северна Корея.
  • 7 гост

    23 30 Отговор

    До коментар #3 от "Н Е Г Ъ Р ОТ С Ф А Щ":

    Корейците няма как да не отидат "доброволно" като ги пратят, иначе айде в лагера. Ще бячкат за едната купа с ориз дето ще им даде руския олигарх.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 antimediator

    14 24 Отговор

    До коментар #5 от "гостът":

    Като не му харесва в Испания , да иде в Русия.
    По нашите села също търсят работници.
    Ти да не си бинбинистанец , та не ги харесваш европейците ?
  • 10 jullliann72

    23 23 Отговор
    То щото тука в Булгаристан,бившата 16 та република на СССР не сме роби.Нали.Безропотни при това.

    Коментиран от #18

  • 11 ОХХ

    31 6 Отговор
    Тия от ФИФА и ЕС първо да се уверят, че в Европа няма робски условия на труд, чак тогава да гледат и правят политически оценки на Русия. В България, почти няма работодател, който да спазва условията на труд по КТ и КТД, даже при повечето е налице експлоатация,БРУТАЛНА, със санкцията на държавата.
  • 12 Цецо

    9 28 Отговор
    Аз мисля ,че трябва да им се отнеме домакинството на СП. И без това го придобиха при съмнителни обстоятелства -после имаше допинг скандали , невиждани ексцесии на руски вандали във Франция .
    Трябва да им се отнеме домакинството !

    Коментиран от #17

  • 13 Фалшиви новини

    31 7 Отговор
    Много били загрижени за корейци,цигани и други народи, а за българина който се превърна в чистач на Европа и берач на какво ли не , някой дали се сетил от Европа и САЩ, да кажат една думичка--не, съсипаха една държава по най долен ,крадлив начин. Соросоидни кърлежи..
  • 14 Скорпион29

    19 10 Отговор
    Соруси вашето мнение струва колкото кучешка фа.....я на дъжд задръще си го за вас не ни го поднасяйте като фъстъчена торта то ви се ослажда само на вас.
  • 15 0815

    26 5 Отговор
    Т.н. журналисти от DW пак плюят, пардон, заработват....
  • 16 Sergiy

    10 20 Отговор
    в Сибир има толково развито "трудово робтство", че няма накъде повече, оснвни роби самите московити у сибиряков, това е факт. Когато питаш един от къде е, той ще кажи от Сибир, никога няма да каже "россия" и така е 8 от 10 ;))
  • 17 0815

    23 12 Отговор

    До коментар #12 от "Цецо":

    Внадали са простите англичани, французи, германци, италианци и всякакви други такива помияри от Западна Европа. Руснаците не оставят ненаказана дори и словесна обида, това са мъже. И им го начукаха на еврогейчетата...както се полага...
  • 18 Sergiy

    8 23 Отговор

    До коментар #10 от "jullliann72":

    еее, имаш своите 10 дървени за днеска, получаваш редовно от москва-абад, нали? 16-а и БЛА_БЛА_БЛА ;)) Ти поне знаеш че няма вече и 15? или при вас в методички на путьо пиши друго? ;)

    Коментиран от #23

  • 19 tost

    12 3 Отговор
    По груби сметки ,един северно кореец изкарва между 2000 - 4000 $ на месец.
  • 20 Кики

    19 8 Отговор
    Не обиждайте С. Корея и техния трудолюбив,възпитан и сплотен народ! Според мен, тази новина не отговаря на истината. Ким Чен никога няма да пусне своя народ да работи за толкова малко пари. Нима той не знае българските роби колко получават в чужбина!

    Коментиран от #22

  • 21 Sergiy

    6 20 Отговор
    цялата "армия" на тролчета на путьо е тука ;)
    http://www.mediapool.bg/komandir-na-proruski-i-bsp-trolove-e-osazhdan-kato-narkodilar-i-imanyar-news261642.html
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Kcaniba

    13 5 Отговор

    До коментар #18 от "Sergiy":

    имаш своята купичка ориз днеска!!!
    И потупването по рамото от биг Брада!!!
  • 24 Бай хой

    17 3 Отговор
    А какви са нелегалните осем милиона мексиканци в сащ и как се експлоатират.
  • 25 Чичо

    13 1 Отговор
    А да сте чули какво се случва с Българите в Англия които берат ягоди?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Константин-Ром

    4 0 Отговор
    А какво мислите за самите нас в БГ.Не сме ли роби В собствената ни държава.
  • 28 Хахаха

    3 0 Отговор
    От написаното в статията излиза, че на този който ги наема, корейците му струват минимум 2300$ до към 4000$ на месец.
  • 29 Хахаха

    5 0 Отговор
    2300-4000$ на месец за ниско квалифициран роб при заплати от 600-800$ сметката изглежда крива.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания