2 205 1

А сега накъде, Косово?

Младата балканска държава избира нов 120-местен парламент

А сега накъде, Косово?
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Около 1,8 милиона избиратели са призовани да гласуват за нов 120-местен парламент на Косово. Те могат да упражнят право на вот в 889 избирателни центрове, информират Танюг и ДПА.

За пръв път в изборите ще участват 118 448 нови избиратели, които от предишните избори през 2014 г. са навършили пълнолетие и са получили право да гласуват.

Централната избирателна комисия е акредитирала 4887 местни и международни наблюдатели да следят протичането на вота.

Анализаторите отбелязват, че тези избори са много важни за косовския народ, тъй като през 17-годишното управление на Демократическата партия на Косово на Хашим Тачи и на Демократичния съюз на Косово на подалия оставка премиер Иса Мустафа косовското общество е затънало в корупция, престъпност и шуробаджанащина.

Сърбите имат десет гарантирани места в косовския парламент. Останалите малцинствени общности в Косово имат общо 10 осигурени места в парламента.

ЕС и САЩ очакват новите косовски власти да продължат диалога със Сърбия, да се преборят с престъпноста и корупцията и да преструктурират една от най-слабите икономики в Европа.
Според данни на ООН Косово има ниво на бедност от 30 процента, безработица от 33 процента и средна заплата от 425 евро, отбелязва ДПА.

Коалицията между Демократическата партия на Косово на Хашим Тачи, Алианса за бъдещето на Косово на Рамуш Харадинай и инициативата за Косово се очаква да спечели тези избори. Другата коалиция е съставена от Демократичния съюз на Косово, Алианса за ново Косово и инициативата "Алтернатива". Кандидатът за премиер на първия блок е Рамуш Харадинай, а на втория Авдулах Хоти.

Самостоятелно в изборите участва ултрарадикалното дясно ориентирано движение Самопоределение, а техен кандидат за премиер е Албин Курти, основател на това движение. Най-важният политически субект на косовските сърби е Сръбска листа, която има подкрепата на сръбското правителство, отбелязва Танюг.

Косово


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 16:54  11.06.17
    Корупция, престъпност и шуробаджанащина!!! Мислех,че сте ослепели за тях,пък то било само когато са в България .

Напиши коментар:


Публикувай