1 281 3

Историческа победа за партията на Макрон

Партията на Макрон може да има до 445 депутати в парламента

Историческа победа за партията на Макрон
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон печели близо една трета от гласовете на първия тур на парламентарните избори във Франция.

По данни на вътрешното министерство „Република напред“ и нейните съюзници печелят 32.32% от гласовете при избирателна активност над 51%.

Това означава, че движението на центристкия държавен глава ще си осигури между 415 и 445 места в парламента. Цифрата е най-голямата за една политическа сила от края на Втората световна война насам.

На второ място се нарежда републиканската партия с 21.56%, посочва France24. Резултатите от изборите показват политическите нагласи на французите, които за пореден път в рамките на няколко седмици звучно удариха шамар на традиционните политически сили.

Партията на Еманюел Макрон бе създадена преди близо година и много от кандидат-депутатите имат малък политически опит. Някои са напълно непознати на политическата сцена, но това не спря французите да им гласуват доверие.

Вторият тур на парламентарните изборите ще се проведе след седмица. Самият Макрон спечели президентските избори във Франция, побеждавайки кандидатката на крайната десница Марин льо Пен на балотажа.

Ниската избирателна активност е белязана и от разочарованието на гласоподавателите. За справка – през 1978 година на парламентарните избори са гласували 83.3% от имащите право на вот. До този момент антирекордът се държеше от изборите през 2012 година – с избирателна активност 57.2%.

Снимка: БТА/ AP

Франция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гаранция Франция
  Отговор
  1 10:03  12.06.17
  Бързо, ще им омръзне да лапат макарони и ще ги видим тогава!
 • сербез путин
  Отговор
  2 13:53  12.06.17
  Къде е Путин да "подпре малко Льо Пенчето ? Или вече е разбрал че на куц кон /кобила/ не се залагат пари?
 • Газела
  Отговор
  3 03:28  13.06.17
  Президента Макрон е много умен млад човек и ще се справи блястящо с управлението и предизвикателствата. Не напразно е завършил елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от престижния Парижки университет в Нантер. Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация, в което се подготвят водещите френски държавници. Кой от нашите политици е толкова образован? Той ще оправдае 100% доверието на французите, защото е новатор и ще проведе всички реформи, които е обещал, за разлика от нашите крадливи и фалшиви политици, които не искат да правят съдебна реформа, треперят за местенцата си и ще се самоизядат едни други.

Напиши коментар:


Публикувай