1 004 0

Бунтовнически командир спечели изборите в Косово

Партията на Иса Мустафа се нарежда на трето място

Бунтовнически командир спечели изборите в Косово
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Бивш командир на бунтовническите сили спечели парламентарните избори в Косово, съобщиха световните агенции. Рамуш Харадинай и неговата коалиция събират близо една трета от гласовете.

Националистическата коалиция, в която участва и Демократическата партия на президента Хашим Тачи, печели най-много гласове, но въпреки това не достатъчно, за да управлява сама.

Рамуш Харадинай беше лидер на Армията за освобождение на Косово, а след войната в Югославия са му повдигнати обвинения от наказателния трибунал. Командирът е обвинен в насилствено изселване на сърби.

Политическото движение „Самоопределение“ се нарежда на второ място с близки резултати до Демократическата лига на Косово – дясноцентристката партия на Иса Мустафа.

Избирателната активност в страната е била ниска. Косово обяви независимост през 2008 година. Страната бе призната от европейски страни и САЩ, но не и от Сърбия и нейния близък съюзник Русия.

Косово


Още по темата

 • Изоставени оръжия убиват на Балканите

  Изоставени оръжия убиват на Балканите

  След войната в Косово от стари мини на негова територия са загинали 177 души, а най-малко 500 са ранени, съобщава македонският в. ...
  22.07.2017
  2 219
  0
 • Харадинай ще нападне Северно Косово?

  Харадинай ще нападне Северно Косово?

  Рамуш Харадинай се готви насилствено да превземе Северно Косово, съобщава сръбското издание „Правда“. Цитира се информация от албански ...
  14.06.2017
  2 298
  0
 • А сега накъде, Косово?

  А сега накъде, Косово?

  Около 1,8 милиона избиратели са призовани да гласуват за нов 120-местен парламент на Косово. Те могат да упражнят право на вот в 889 избирателни ...
  11.06.2017
  2 204
  1

Напиши коментар:


Публикувай