1 331 3

Бежанци спечелиха $53 млн. обезщетение

Бежанците заведоха колективен иск срещу Австралия

Бежанци спечелиха $53 млн. обезщетение
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Бежанци осъдиха Австралия и спечелиха $53 милиона обезщетение заради нанесени психически и физически травми, съобщиха австралийските медии.

Потърсилите убежище мигранти са били настанени в център в Папуа Нова Гвинея, прочул се със скандална репутация през изминалите години. Близо 2000 души от настанените там заведоха колективен иск срещу австралийското правителство.

1905 бежанци обвиниха властите в Австралия, че условията за живот са били ужасяващи и са били подложени на психически и физически тормоз. Условията в центровете за настаняване в Папуа Нова Гвинея бяха разкритикувани и от Организацията на обединените нации.

Правозащитни групи обявиха, че в лагерите са били налице тежки и сурови условия за живот, както и системни злоупотреби. В крайна сметка бежанците спечелиха делото и ще получат над петдесет милиона щатски долара.

„Хората, изпратени на остров Манус, преживяха ужасни условия, но повече няма да страдат мълчаливо“, заявиха адвокатите на бежанците от кантората „Slater & Gordon“.

Спечелената компенсация ще бъде разпределена между потърпевшите, като ще се вземат предвид продължителността на техния престой в центровете и нараняванията, които са претърпели.

Много от бежанците прекараха години в лагерите, надявайки се в крайна сметка да бъдат изпратени в Австралия. Появиха се доклади за системно малтретиране на деца, което стана причина за обществено недоволство. През месец август 2016 година някои от мигрантите пък бяха обвинени, че сами са се наранили и са лъгали за насилие, за да бъдат изпратени на австралийска земя.

Австралия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 10:51  14.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  2 11:01  14.06.17
  В сумата влизат ли разходите на кантората? Ако не, то средно е по над 26х.долара или една добра сума за започване на нов живот. Ако да, то може да не им остане и за билет за превоз до Австралия.
 • Дедо Грую
  Отговор
  3 11:01  14.06.17
  Егати гнусната тъпня! Некой се едно с питка ги е канил. И аз ще ставам бежанец там тогиз и ще ги осъдя сам за половин сума. Не съм алчен...

Напиши коментар:


Публикувай