1 095 2

ЕС на нож с три държави, отказали да приемат бежанци

Юнкер заяви, че няма да бъдат налагани санкции

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Европейският съюз ще предприеме правни действия срещу три държави от блока, отказали да приемат бежанци, съобщи „Асошиейтед прес“.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер защити решението, подчертавайки, че в продължение на година страните са отказвали да играят по правилата на Брюксел.

В „черния списък“ са Чехия, Унгария и Полша. Те не са дали зелена светлина за спазването на квотния принцип за разпределение на бежанци на територията на европейския блок.

„Нямаме друг избор, освен да започнем процедури срещу тези страни“, заяви Юнкер. Квотната схема бе подложена на остри критики от няколко страни през последните месеци.

Няколко страни гласуваха против квотната система за разпределение на бежанци. Юнкер заяви, че не става въпрос за санкции, а за спазване на законовите норми, приети в Брюксел. По думите му европейската солидарност не може да бъде „еднопосочна улица“.

Бежанската криза в Европа е най-голямата от края на Втората световна война. Милиони бежанци потърсиха убежище в европейските страни.

Белгия


Още по темата

 • ЕС подпуква Полша, Чехия и Унгария

  ЕС подпуква Полша, Чехия и Унгария

  Европейската комисия даде старт на процедурата по налагането на санкции срещу Полша, Чехия и Унгария, съобщи EU Observer. Процедурата е открита ...
  13.06.2017
  2 508
  9
 • Ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка

  Ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка

  "Иво, не могат да дишат. Пищят като луди!" - "Няма да отваряш, а ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка". Основни действащи лица ...
  23.06.2017
  8 262
  15

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост 2
  Отговор
  1 12:47  14.06.17
  Мислям, че СЕС ще се произнесе в полза на Чехия, Унгария и Полша. Все още ЕС е съюз на държави, а не една единна федеративна държава от вида на русия...
 • Тодоров
  Отговор
  2 17:31  14.06.17
  Ще се радвам ние да станем четвъртата държава в това отношение.

Напиши коментар:


Публикувай