6 418 9

Дете почина от безглутенова диета. Осъдиха родителите

Малкият Лукас е бил хранен с храни без глутен

Дете почина от безглутенова диета. Осъдиха родителите
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Белгийският съд осъди родители, чиито действия са довели до смъртта на детето им, съобщи „Си Би Ес нюз“. Двамата получиха шестмесечни присъди.

Бебето на седем месеца Лукас е било хранено с „алтернативна диета“, която е довела до недохранване. При храненето на детето са били допускани систематични грешки, а храната е била неподходяща.

Съдът в белгийския град Дендермонде реши, че родителите са отговорни за смъртта на малкото момче, което освен от недохранване, е страдало и от дехидратация.

Органите на детето са били два пъти по-малки от размерите при децата на неговата възраст, а освен това е нямало никакви мазнини около тях.

Шокиращо е било теглото на бебето – едва 4 килограма. Родителите са го хранили с продукти без съдържание на глутен и лактоза. Майката и бащата на детето са били привърженици на био продукти и по този начин са хранили и новороденото.

Мляко от киноа е било сред обичайните продукти в „диетата“ на бебето. Лекарите са предупредили, че подобна диета не е подходяща за дете на толкова крехка възраст, което се нуждае от разнообразна храна.

Родителите на починалото бебе не са разпознали и тревожните сигнали, което то е давало в последните си дни, не са потърсили и медицинска помощ. Аутопсията е показала, че стомахът на детето на практика е бил празен.

Лекарският екип е категоричен, че причина за смъртта на Лукас е „системно даване на храна, която не е подходяща за него“. Прокуратурата разкри също така, че родителите сами са определили, че тяхното дете има непоносимост към глутен, както и алергия към лактоза.

От обвинението става ясно, че родителите са ходили при хомеопатичен лекар, вместо да потърсят помощ от най-близката до тях болница. Те са пътували стотици километри до хомеопатичния лекар, защото само на него имали доверие.

Адвокатът на двамата родители заяви, че те не са подозирали, че тяхното дете може да почине от недохранване. По думите му те смятали просто, че има проблем с апетита. Родителите могат да обжалват присъдата.

Снимка: БТА/ AP

Белгия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • патки
  Отговор
  1 17:11  14.06.17
  Лъже-лекаря хомо-паткус още ли е лекар?
 • Azazel
  Отговор
  2 17:14  14.06.17
  Така, така, био-веган продукти, хомеопатия... - слава богу, че са в Белгия, та да поседят малко в затвора и да поразмишляват над тъпотията и невежеството си. Ако бяха тук, вместо в затвора, щяха да отидат в "На кафе" при Гала, да обясняват, че всъщност детето им е било в отлична форма, но някоя лоша, конспиративна ваксина го е убила...
 • Кабинчо
  Отговор
  3 18:18  14.06.17
  Ми то и у нас има такива откачалки. Че и не са малко, според мен
 • 4 18:36  14.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • МАК
  Отговор
  5 18:51  14.06.17
  Това доказва че веганите и вегетарианците са психично болни хора!! Тука в България е пълно с такива млади хора!!
 • Скорпион29
  Отговор
  6 00:18  15.06.17
  Човека е роден хишник два основни белега го доказват очите са одпред за да изчислява разтоянието и в устата все още имаме кучешки зъби.А тия дето си мислят че са кози успех нашия организъм е устроен да търси животински белтъчини.Глутена е белтъка в пшеницата колкото повече глутен има толкова по е качествено зърното.Тия белгйци са за трепане.
 • Макс
  Отговор
  7 02:11  15.06.17
  ШУТ В ЧЕРЕПА И РЕЗКА СМЪРТ ЗА ТИЯ ИЗРОДИ !
 • Песимист
  Отговор
  8 08:34  15.06.17
  По шест месеца затвор...ммм...човешкия живот е евтин.Защо го правите това дете като няма да го гледате.Неграмотници
 • ник
  Отговор
  9 13:55  15.06.17
  Аз пък 1969г, като новроден съм щял да умра от хранене с козе млеко, щото в селото не е имало крави, а само кози и овце.

Напиши коментар:


Публикувай